Συνέντευξη: Ιωάννης Παπίτσης, Διευθυντής Πωλήσεων της SSAB στην Ελλάδα και την Κύπρο

«Δυνατοί πυλώνες της SSAB η άμεση σχέση με τους πελάτες της και η φιλοσοφία για έναν ισχυρότερο, ελαφρύτερο και πιο βιώσιμο κόσμο»

banner-google-news

Σε μια χρονική περίοδο που οι ευαισθησίες για το κλίμα και τα μέλλον της Γης αυξάνονται και αναζητούνται λύσεις για την μόλυνση του περιβάλλοντος, μια σουηδική εταιρεία κατάφερε έναν αληθινό, ιστορικό μετασχηματισμό: να παραγάγει χάλυβα χωρίς την χρήση ορυκτών καυσίμων. Γι’ αυτή της την επιτυχία κέρδισε το σημαντικό βραβείο «Ηγέτης στη Βιομηχανία Χάλυβα» των ετήσιων S&P Platts Global Metal Awards στο Λονδίνο, στις 14 Οκτωβρίου 2021.

ssabinbrief

Με μια νέα, λοιπόν, πρωτοποριακή τεχνολογία, οι πελάτες της SSAB σε όλο τον κόσμο apo to 2026 θα έχουν ανθεκτικό, υψηλής ποιότητας χάλυβα, που, επιπλέον, θα είναι προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στενός και σταθερός συνεργάτης της SSAB ENEA AB είναι ο Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων, της θυγατρικής της SSAB Χάλυβας Σουηδίας Μ.Ε.Π.Ε. κύριος Ιωάννης Παπίτσης. Είχαμε την χαρά να μιλήσουμε μαζί του, και να γνωρίσουμε, μεταξύ άλλων, τι είναι αυτό που εγγυάται την επιτυχία ενός τολμηρού εγχειρήματος, μαγνητίζοντας ακόμη και τους πιο συντηρητικούς επενδυτές.

Κύριε Παπίτση, εκπροσωπείτε στην Ελλάδα μια εταιρεία που το όνομά της παραπέμπει στο «σουηδικό ατσάλι», και η οποία πρόσφατα κέρδισε ένα ακόμη βραβείο ως ηγέτης στην Βιομηχανία Χάλυβα. Πότε και πώς ξεκίνησε το ταξίδι της SSAB στην χώρα μας;

«Η παρουσία της SSAB στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2000 με την ίδρυση της θυγατρικής της SSAB Χάλυβας Σουηδίας Μ.Ε.Π.Ε., αλλά τα προϊόντα της, με βασικό εκπρόσωπο τις λαμαρίνες Hardox, βρίσκονταν στην ελληνική αγορά αρκετά χρόνια πριν, μέσω συνεργασιών του χαλυβουργείου με εμπορικές κυρίως εταιρείες του κλάδου.

Αν και η λέξη “ατσάλι” είναι παρεξηγημένη στην ελληνική γλώσσα, σημαίνοντας μόνο τους σκληρούς ή ανθεκτικούς χάλυβες και όχι το σύνολο των χαλύβων, η SSAB είναι παγκοσμίως γνωστή και μία τις μεγαλύτερες παραγωγούς χάλυβα με ιδιαίτερα υψηλές ιδιότητες αντοχής, και από τους βασικούς εκπροσώπους του “σουηδικού ατσαλιού”. Τα brand names Hardox, Strenx, Armox, Toolox, Domex είναι παγκοσμίως γνωστά και σηματοδοτούν την εξειδικευμένη χρήση των χαλύβων υψηλής αντοχής σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας».

Coils in hot rolling process (Medium)

Σε ποιες χώρες κυρίως δραστηριοποιείται η SSAB και τι μορφή έχει η συνεργασία με τους αντιπροσώπους της;

«Η SSAB είναι η μοναδική εταιρεία παγκοσμίως στον χαλυβουργικό κλάδο που έχει ως βασικό πυλώνα της παρουσίας της στις αγορές την εκπροσώπηση μέσω θυγατρικών εταιρειών εμπορικού χαρακτήρα, και όχι απλά αντιπροσωπείας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 50 χώρες στον κόσμο με 14.000 εργαζόμενους. Αυτή η παρουσία έχει δύο σκοπούς: πρώτον, να είναι οι εκπρόσωποί της ενεργά παρόντες, ώστε να είναι δυνατή η τεχνική υποστήριξη προς τους τελικούς καταναλωτές· και δεύτερον, να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση σε υλικά για τους κατά τόπους πελάτες».

Prefabricated plate products from Raahe

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας είναι η Κυβέρνηση της Φινλανδίας. Από τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η SSAB, φαίνεται ότι έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτή η σχέση;

«Η μετοχική σχέση με τη φινλανδική κυβέρνηση προέκυψε το 2014 μετά την εξαγορά της φινλανδικής RUUKKI από την SSAB. Ως δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, μετά την LKAB (σουηδική μεταλλευτική), η κυβέρνηση της Φινλανδίας προσφάτως μετέφερε τις μετοχές από μια κρατική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων απευθείας στο “πρωθυπουργικό γραφείο” της φινλανδικής κυβέρνησης, με σκοπό την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2035. Μια απόφαση που δείχνει την υποστήριξη των προσπαθειών της SSAB για την παραγωγή χάλυβα χωρίς εκπομπές CO2».

1920x1080-SSAB_FFS-automotive

Η SSAB είναι μια εξαιρετικά εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται με επιτυχία από το 1978 στην επεξεργασία πρώτων υλών σε χάλυβα. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι αρετές εκείνες που την οδήγησαν στην κορυφή της βιομηχανίας σήμερα;

«Το σύνθημα της SSAB “Ένας ισχυρότερος, ελαφρύτερος και πιο βιώσιμος κόσμος” αποτελεί τη σημερινή φιλοσοφία της εταιρείας. Μια φιλοσοφία που προέκυψε ύστερα από μια δύσκολη πορεία, και από την απόφαση να εξειδικευτεί στην παραγωγή χάλυβα υψηλών αντοχών. Κομβική όμως ήταν και η επιλογή της εταιρείας να είναι παρούσα, δίπλα στους τελικούς καταναλωτές. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ εταιρείας-παραγωγού και πελάτη/τελικού καταναλωτή, με μοναδικό σκοπό την εξέλιξη και των δύο.
Αν χρειάζεται να αναφερθούμε επιγραμματικά, σας μεταφέρω τις αρχές της SSAB:

  • Εργαζόμαστε, για να δημιουργήσουμε αξία
  • Συνεργαζόμαστε, για να πετύχουμε
  • Είμαστε προσανατολισμένοι στα αποτελέσματα
  • Βάζουμε πρώτα την ασφάλεια
  • Δείχνουμε σεβασμό ο ένας στον άλλον
  • Ενεργούμε με ακεραιότητα
  • Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε
  • Δίνουμε ζωή σε νέες καινοτομίες
  • Αναλαμβάνουμε δράση για έναν καλύτερο κόσμο».
chiotis2 (Medium)
Η εταιρεία επιλέγει να είναι παρούσα, δίπλα στους τελικούς καταναλωτές. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ εταιρείας-παραγωγού και πελάτη/τελικού καταναλωτή, με μοναδικό σκοπό την εξέλιξη και των δύο. Στη φωτογραφία, ο οδηγός, ιδιοκτήτης μηχανήματος κατασκευής ΧΙΩΤΗΣ παίρνει μέρος σε μελέτη συμπεριφοράς των υλικών της SSAB ΕΜΕΑ ΑΒ.

Η εταιρεία εκφράζει ευαισθησία και ενδιαφέρον για το περιβάλλον, σε μια εποχή που η Γη καλεί σε δράση. Πώς γίνεται πράξη αυτή η ευαισθησία; 

«Η SSAB έχει σχεδιάσει έναν στρατηγικό χάρτη πορείας, για να φέρει επανάσταση στη χαλυβουργία και να είναι η πρώτη εταιρεία χάλυβα στον κόσμο που θα διαθέσει στην αγορά χάλυβα προερχόμενο από σιδηρομετάλλευμα, χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων, το 2026. Αυτό περιλαμβάνει ενεργό ηγετικό ρόλο στην κοινή επιχείρηση HYBRIT με την LKAB (σουηδική μεταλλευτική) και την Vattenfall (εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές), με στόχο την παραγωγή χάλυβα αποκλειστικά χωρίς ορυκτά καύσιμα έως το 2045».

chiotis (Medium)

Δείχνει ευθύνη και ωριμότητα, η δράση για το περιβάλλον και τη Γη. Δυστυχώς κινδυνεύει να υποβαθμιστεί, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης η οποία βρίσκεται επί θύραις. Δεν θα εξετάσουμε αν ήταν λανθασμένοι οι χειρισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη. Αλλά ας δούμε τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες βιομηχανίες και επιχειρήσεις: ανατροπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, έλλειψη σε βασικά εξαρτήματα και μεγάλη αύξηση των δαπανών στην μεταφορά εμπορευμάτων.

«Θα έλεγα ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με τις ελλείψεις ειδικά ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (ημιαγωγών) και η αύξηση του κόστους μεταφοράς είναι σε πολλές περιπτώσεις άσχετα με την επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση. Είναι εύκολο να συσχετίσουμε όλα τα τεκταινόμενα, αλλά θα ήταν παραπλανητικό ή μάλλον θα οδηγούσε σε λάθος συμπεράσματα.

Το “τρένο” της Πράσινης Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει ασχέτως της ωριμότητας των κρατών, των παραγωγών ενέργειας και ορυκτών, των ρυπογόνων ή μη βιομηχανιών και τέλος των καταναλωτών. Δεν υπεραμύνομαι των “Κοινοτικών” επιλογών ή αυτών του ελληνικού κράτους, αλλά θεωρώ ότι οποιαδήποτε απόφαση ή επιλογή θα ήταν εξ ορισμού δύσκολη, με πιθανά απρόβλεπτα αποτελέσματα και θα προκαλούσε οικονομικούς κλυδωνισμούς. Μην ξεχνάμε ότι μια οικονομία με αρχές αιώνων καλείται να αλλάξει τους βασικούς της πυλώνες σε λίγες δεκαετίες».

Coils from Raahe works (Medium)

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας εταιρείας με βορειοευρωπαϊκή νοοτροπία, όπως η SSAB;

«Αν και η SSAB είναι απλωμένη σε όλες τις ηπείρους, ενσωματώνοντας κουλτούρες 50 διαφορετικών χωρών, η σκανδιναβική θα έλεγα νοοτροπία είναι εμφανής και χαρακτηρίζει με τις αρχές και τις αξίες της σχεδόν κάθε της κίνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι μια εταιρεία που η μετοχή της διαπραγματεύεται σε δύο χρηματιστήρια δεν θα μπορούσε να λειτουργεί ανεξάρτητα από τους κανόνες της αγοράς, αλλά κάποιες φορές η καινοτομία, όσο τρελή και αν φαίνεται, αν οδηγείται από ηθικά οράματα, θεωρείται μαγνήτης επενδύσεων και των πιο συντηρητικών επενδυτών».

chiotis3

Ποιες προκλήσεις βάζει η συνεργασία μαζί της;

«Είναι πραγματική πρόκληση στην αγορά (όχι μόνο την ελληνική) ένα χαλυβουργείο να έχει άμεση σχέση, όχι απαραίτητα πελατειακή, με τον τελικό καταναλωτή. Είναι περίεργο ο πελάτης σου να σου συστήνει τον δικό του πελάτη, για να μπορέσετε από κοινού να εξελίξετε το υλικό που θα παραχθεί και θα καλύψει την ανάγκη της αγοράς».

Plate products in hot rolling process (Medium)

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής αγοράς σήμερα;

«Η εσωστρέφεια. Απλά και μονολεκτικά. Είναι δυστυχώς λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που βλέπουν τον εαυτό τους ως έναν διεθνή παίκτη σε μια αγορά πέρα από τα στενά ελληνικά σύνορα. Χώρες με εξίσου μικρό πληθυσμό, σε δύσκολα γεωγραφικά μέρη, με καιρικές συνθήκες συχνά αντίξοες και εγχώριες αγορές χαμηλής κατανάλωσης έχουν καταφέρει να ηγούνται σε τομείς της διεθνούς οικονομίας.
Και φυσικά δεν είναι το κράτος πάντα υπεύθυνο…»

Μελλοντικά σχέδια της εταιρείας και δικά σας;

«Η τεχνική κυρίως αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς, από το σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευών, ήταν, είναι και θα είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο της SSAB. Είμαστε σε συνεχή επαφή με πελάτες μας (συνεργάτες μάλλον θα έλεγα), για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κατασκευών στον τομέα των αγροτικών μηχανημάτων και των οχημάτων μεταφοράς, με τη χρήση νέων υλικών. Έναν σχεδιασμό που να επιτρέπει τη χρήση τους, αλλά και να αναδεικνύει τα οφέλη σε ό,τι αφορά την αυξημένη αντοχή σε συνδυασμό με την οικονομία και την περιβαλλοντική συνείδηση».

Autovision New