Η άσφαλτος παράγει ρύπους και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα

banner-google-news

Οι ερευνητές του Τμήματος Χημικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Γέηλ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Drew R. Gentner, παρουσίασαν μια νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία η άσφαλτος εκπέμπει χημικές ουσίες που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, η άσφαλτος -που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στους δρόμους και στις στέγες των σπιτιών (ως μονωτικό υλικό)- παράγει δευτερογενή οργανικά αερολύματα, στα οποία οφείλεται η δημιουργία μικροσωματιδίων (ΡΜ2,5) με διάμετρο μικρότερη των δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου. Τα μικροσωματίδια αυτά μπορούν να εισχωρήσουν στο ανθρώπινο σώμα και να επιβαρύνουν την υγεία μας. Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι εκπομπές ρύπων της ασφάλτου είναι διπλάσιες σε περιπτώσεις αυξημένης θερμοκρασίας. Για να το διαπιστώσουν αυτό οι επιστήμονες έκαναν πειράματα θερμαίνοντας την άσφαλτο σε διάφορες θερμοκρασίες. Από τις σχετικές δοκιμές φάνηκε ότι, ακόμα και όταν η άσφαλτος εκτίθεται σε μέτρια ηλιακή ακτινοβολία,  οι εκπομπές των οργανικών ουσιών αυξάνονται μέχρι και κατά 300%.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στις περιοχές με εκτεταμένη ασφαλτόστρωση η ποιότητα του αέρα είναι επιβαρυμένη, ιδιαίτερα τις ζεστές-ηλιόλουστες  ημέρες. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών-οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances»– οι ρύποι που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της ασφάλτου αποτελούν αιτία προβληματισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μπορούν να επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον όσο και την ανθρώπινη υγεία. Από την άλλη, αυτό συμβαίνει σε μια εποχή όπου η ηλεκτροκίνηση και οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης προσφέρουν λύσεις για ένα οικολογικότερο παρόν και μέλλον.