Ρωτήστε τον Ειδικό – Iούνιος 2017

banner-google-news

Πολλοί από εμάς γνωρίσαμε την οδική βοήθεια, ως μία μεμονωμένη υπηρεσία για το επιβατικό μας όχημα, που άλλοτε παρέχεται σε αυτόνομο συμβόλαιο από εταιρία παροχής οδικής βοήθειας και άλλοτε ως πρόσθετη κάλυψη μέσα στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του Ι.Χ μας.

Τι γίνεται όμως στον χώρο των φορτηγών; Τι κάνουμε σε περίπτωση που ακινητοποιηθεί το βαρύ μας όχημα λόγω ατυχήματος, βλάβης ή ακόμα αν χάσαμε τα κλειδιά μας ή απλά πάθαμε λάστιχο;

Στην αγορά υπάρχουν εξειδικευμένοι πάροχοι οι οποίοι είτε κατά περίπτωση είτε με ασφαλιστήριο συμβόλαιο, καλύπτουν αυτή την ανάγκη και εξυπηρετούν με εξειδικευμένο προσωπικό παρέχοντας υπηρεσίες για την αποκατάσταση της βλάβης επιτόπου ή ακόμα και την ρυμούλκηση σε κατάλληλο συνεργείο. Κάποια συμβόλαια αναλαμβάνουν ακόμη και την κάλυψη εξόδων πιθανής παραμονής μας σε κάποιο ξενοδοχείο, τον επαναπατρισμό του οχήματος καθώς και τα έξοδα που θα γίνουν από εμάς για να επιστρέψει ο οδηγός ή και ο συνοδηγός στον τόπο μόνιμης διαμονής τους.

Τα συμβόλαια που συναντάμε στην αγορά για τα βαρέα οχήματα ορίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: Αυτά που έχουν μικτό βάρος ως 3,5 τόνους και αυτά που έχουν μικτό βάρος από 3,5 τόνους και άνω και αναφερόμαστε στα: φορτηγά, λεωφορεία, βυτιοφόρα, επικαθήμενα και είναι η κατηγορία με την οποία θα ασχοληθούμε.

Οι πάροχοι οδικής βοήθειας βαρέων οχημάτων επεμβαίνουν με κινητά συνεργεία, εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικά τροποποιημένα οχήματα, με σκοπό να αποκαταστήσουν άμεσα την βλάβη και εμείς να συνεχίσουμε το ταξίδι μας και να βγάλουμε εις πέρας την μεταφορά του φορτίου μας ή των επιβατών μας. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε αναλαμβάνουν και την μεταφορά του φορτηγού μας σε κατάλληλο συνεργείο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η επιχείρηση είναι πολύ πιο δύσκολη όταν η ακινητοποίηση του οχήματος μας έχει γίνει στην νησιωτική Ελλάδα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Σε περίπτωση που η ζημιά είναι σε επικαθήμενο η κάλυψη συνήθως περιορίζεται στην αντικατάσταση του ελαστικού και καλύπτεται από το συμβόλαιο του ελκυστήρα. Εάν θέλουμε πλήρη κάλυψη θα πρέπει να ζητήσουμε ξεχωριστό συμβόλαιο για κάθε επικαθήμενό μας αλλά αυτό αποτελεί μια επιλογή που «εκτοξεύει» τα ασφάλιστρα.
Στην περίπτωση που πάθει κάποια βλάβη ο ελκυστήρας τότε ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να μεριμνήσει έτσι ώστε να οργανώσει ο ίδιος την επιχείρηση για την έλξη του επικαθήμενου του με άλλον τράκτορα. Κάποιες εταιρίες συνδυάζουν τις υπηρεσίες Οδικής Βοήθειας (για το
φορτηγό) και της προσωπικής Βοήθειας (για τον οδηγό και τον συνοδηγό). Συνήθως με μία ανάλογη αύξηση του ασφαλίστρου μπορεί να επεκταθεί η κάλυψη και στο εξωτερικό.
Τέλος στην ελληνική αγορά συναντούμε σήμερα ατομικά συμβόλαια καθώς και ομαδικά συμβόλαια ( στόλοι, σωματεία, ενώσεις αυτοκινητιστών κ.λπ).
Με λίγα λόγια με ένα πρόγραμμα Οδικής Βοήθειας φορτηγών και λεωφορείων μπορείτε να εξασφαλιστείτε όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο από τα παρακάτω:
•Επί τόπου εξυπηρέτηση-αποκατάσταση της βλάβης όταν αυτό
είναι εφικτό.
•Αλλαγή ελαστικού.
•Κάλυψη εξόδων για την μεταφόρτωση του φορτίου (φορτηγά).
•Κάλυψη εξόδων ενοικίασης άλλου οχήματος για τη μεταφορά των επιβατών (λεωφορεία).
•Κάλυψη εξόδων για την αποστολή- αντικαταστάτη οδηγού (εισιτήρια).

Εάν επιθυμείτε ακόμα πιο ολοκληρωμένη κάλυψη, μπορείτε να ζητήσετε επέκταση του συμβολαίου σας ώστε να ενεργοποιείται ακόμα και στην περίπτωση που ο οδηγός ή ο συνοδηγός χρειαστούν ιατρικές συμβουλές, υγειονομική μεταφορά, μέχρι και τα έξοδα μιας
πιθανής νοσηλείας (με όριο που ποικίλει ανάλογα με το συμβόλαιο). Σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους θα ήταν χρήσιμο να εξασφαλιστείτε μέσω ενός τέτοιου συμβολαίου και συζητήστε το με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν θα το χρειαστείτε θα σας βγάλει ασπροπρόσωπουςΓιάννης Σαµολαδάς είναι ειδικός σύµβουλος ασφάλισης βαρέων οχηµάτων και διευθύνων σύµβουλος της Τruck & Cargo Insurance Brokers.

Με την πολυετή εµπειρία του στο χώρο είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας συµβουλέψει για όλα τα θέµατα που σας απασχολούν σε σχέση µε την ασφάλιση του φορτηγού σας και του φορτίου σας. Αν έχετε απορίες ή ερωτήσεις επικοινωνήστε µαζί του στο samoladas@truckinsurance.gr και θα σας απαντήσει µέσα σε 24 ώρες. Για επείγουσες συµβουλές στους αναγνώστες µας απαντάει χωρίς χρέωση στο 6973 232322.