Ρωτήστε τον Ειδικό – Iούλιος 2017

banner-google-news

Την Τρίτη 13/6/2016 και μετά από 3 χρόνια καθυστέρηση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ξεκίνησε την αποστολή προστίμων σε ανασφάλιστους oδηγούς (ΦΕΚ Α 107 05/05/14). Ωστόσο, την Τετάρτη 21/6 η Κυβέρνηση, μετά από πιέσεις της κοινωνίας για λάθη στις διασταυρώσεις, “πάγωσε” το πρόστιμο των 250 ευρώ μέχρι τις 14/7.

Είναι πραγματικά λυπηρό να συνειδητοποιείς ότι επαγγελματίες αυτοκινητιστές προκειμένου να γλιτώσουν στην κυριολεξία μερικά εκατοντάδες ευρώ το 6μηνο να αποφεύγουν να ασφαλίσουν τα φορτηγά τους. Φορτηγά που σύμφωνα με έρευνες μπορούν να αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων σε δευτερόλεπτα καθώς μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνα “εργαλεία” στα χέρια ανεύθυνων οδηγών.

Γιατί όμως είναι σημαντικό κάποιος να ασφαλίζει το φορτηγό του; Γιατί έχει γίνει νόμος και πώς βοηθάει έναν άνθρωπο όταν τραυματίζεται ή πλήττεται οικονομικά από ένα τροχαίο;


Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχοντας τις υποδομές και τη νομική ευθύνη απορροφούν την ηθική & οικονομική ευθύνη του ασφαλισμένου οδηγού όταν προκαλεί ένα δυστύχημα με το όχημά του. Έτσι η ασφαλιστική εταιρεία εγγυάται στον ασφαλισμένο οδηγό ότι δεν θα αλλάξει η καθημερινότητά του αν προκαλέσει κάποιο ατύχημα – άθελά του – αναλαμβάνοντας να καλύψει τον παθόντα τόσο για την αποκατάσταση της ζημιάς που του προκλήθηκε στο όχημά του όσο και για την κάλυψη όλων των εξόδων σε περίπτωση που το τροχαίο προκαλέσει σωματικές βλάβες ή ακόμα και θάνατο.

Είναι ακριβή μια ασφάλιση φορτηγού ;

“Μπορεί κανείς να κοστολογήσει την ανθρώπινη ζωή;”, απαντάμε εμείς. Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος πιάνει τιμόνι στα χέρια του έχει ευθύνες απέναντι στους λοιπούς πολίτες της χώρας. Στους πεζούς, στους υπόλοιπους οδηγούς, σε κάθε άνθρωπο στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται. Δεν είναι πολυτέλεια η ασφάλιση αυτοκινήτου, είναι επιτακτική και απαραίτητη! Είναι ένα δείγμα σεβασμού στους συμπολίτες του, μια αυτονόητη κίνηση προκειμένου η κοινωνία να λειτουργεί αρμονικά. Και στην τελική, αν επιμένετε να σας ενδιαφέρει τόσο το κόστος σάς ενημερώνουμε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια με τον έντονο ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο κλάδο οι τιμές είναι πιο χαμηλά από ποτέ, με το μέσο ασφάλιστρο για την αστική ευθύνη ενός φορτηγού να υπολογίζεται στα 500 ευρώ το χρόνο δηλαδή περίπου 40 ευρώ το μήνα.


Όσοι πάρουν το πρόστιμο μετά τις 14/7 ή το λάβουν κάποια στιγμή θα πρέπει να ξέρουν:
Το πρόστιμο ανέρχεται σε 250 ευρώ.
Πρέπει πρώτα να πληρώσετε το πρόστιμο για να “ξεκλειδώσει” ο λογαριασμός σας και να μπορεί η ασφαλιστική να σας εκδώσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Καταβάλλοντας το αντίτιμο του προστίμου κρατήστε το αποδεικτικό από το οποίο θα χρειαστεί να δώσετε στον ασφαλιστή σας στοιχεία για να μπορέσει να σας ασφαλίσει.
Για τους ανασφάλιστους που δε θα συμμορφωθούν σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο θα ακολουθεί:
α) Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για έξι μήνες.
β) Αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για έξι μήνες και επί εμπλοκής του σε ατύχημα για δύο χρόνια.
Για την επιστροφή των πινακίδων και της  άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.
Χρηματικό πρόστιμο στον κύριο ή κάτοχο του οχήματος και στον οδηγό αυτού, υπέρ του κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/1976 Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με χίλια (1.000) ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, πεντακόσια (500) ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και διακόσια πενήντα (250) ευρώ για τα δίκυκλα. Σε περίπτωση που οδηγός του οχήματος είναι ο κύριος ή κάτοχος αυτού επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους συνιστούμε :
1. Άμεση ασφάλιση των ανασφάλιστων οχημάτων κυρίως για την αποφυγή καταστροφικών συνεπειών εξαιτίας εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα και δευτερευόντως για την αποφυγή επιβολής προστίμου.
2. Πληρωμή των ασφαλιστηρίων πριν την ημερομηνία ανανέωσής τους δεδομένου ότι την αμέσως επόμενη ημέρα θα είναι ανασφάλιστα με συνέπεια να ισχύουν τα παραπάνω.
3. Δήλωση των σωστών στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του κατόχου του οχήματος στους ασφαλιστές σας.
4. Σε περίπτωση που οι πινακίδες του οχήματος είναι κατατεθειμένες στην εφορία, εξαιτίας προσωρινής ακινησίας (π.χ. αγροτικά οχήματα λόγω εποχικότητας) δεν αποστέλλεται πρόστιμο βάσει των παραπάνω.


Γιάννης Σαµολαδάς είναι ειδικός σύµβουλος ασφάλισης βαρέων οχηµάτων και διευθύνων σύµβουλος της Τruck & Cargo Insurance Brokers.

Με την πολυετή εµπειρία του στο χώρο είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας συµβουλέψει για όλα τα θέµατα που σας απασχολούν σε σχέση µε την ασφάλιση του φορτηγού σας και του φορτίου σας. Αν έχετε απορίες ή ερωτήσεις επικοινωνήστε µαζί του στο samoladas@truckinsurance.gr και θα σας απαντήσει µέσα σε 24 ώρες. Για επείγουσες συµβουλές στους αναγνώστες µας απαντάει χωρίς χρέωση στο 6973 232322.