Ποια είναι η σωστή επιλογή λιπαντικού για τον κινητήρα του οχήματός μου;

banner-google-news

Ποιο λιπαντικό να επιλέξω; Κάθε πότε πρέπει να το αλλάζω; Τι χρειάζεται να προσέχω ως επαγγελματίας οδηγός; Οι απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων, που συχνά θέτουν οδηγοί και επιχειρήσεις σχετικά με την κατάλληλη επιλογή λιπαντικού για τον κινητήρα των οχημάτων τους.

Γιατί είναι σημαντική η σωστή επιλογή λιπαντικού;
Το λάδι δίνει ζωή στο όχημά σας, καθώς είναι ο μοναδικός παράγοντας που έρχεται σε επαφή με όλα τα κινούμενα μηχανικά μέρη. Αν δεν χρησιμοποιήσετε το σωστό λιπαντικό, ο κινητήρας κινδυνεύει από αυξημένη φθορά και διάβρωση. Οι αποφράξεις μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε εμπλοκή του κινητήρα.

Πρέπει το λιπαντικό να μπορεί να καθαρίζει τον κινητήρα;
Τα μέρη του κινητήρα χρειάζεται να είναι καθαρά, γιατί έτσι διατηρείται σε καλή κατάσταση και μειώνεται το κόστος συντήρησής του. Αν τα εξαρτήματα του κινητήρα σας είναι βρώμικα, το λιπαντικό μπορεί να μην λιπαίνει και να μην τον προστατεύει σωστά. Η συσσώρευση βρωμιάς μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόωρη βλάβη του κινητήρα.

shell_rimula (2)

Η Shell προσφέρει αυξημένη οικονομία καυσίμου και εξαιρετική προστασία από τη φθορά χάρη στο μειωμένο ιξώδες.

Πώς προστατεύει το λιπαντικό τον κινητήρα μου;
Με πολλούς τρόπους:
• Καθαρίζοντας τον κινητήρα. Τα λιπαντικά Shell έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν τη βρωμιά και τις εναποθέσεις στον κινητήρα. Τις καθιστούν ακίνδυνες, μέχρι να αφαιρεθούν στην επόμενη αλλαγή λαδιού.
• Μειώνοντας την τριβή μεταξύ των κινούμενων μερών και ελαχιστοποιώντας τη φθορά. Αυτό βοηθά τον κινητήρα σας να λειτουργεί αθόρυβα και αποτελεσματικά.
• Απομακρύνοντας τη θερμότητα. Τα κατάλληλα λιπαντικά μεταφέρουν τη θερμότητα μακριά από θερμές περιοχές, όπως γύρω από τους δακτυλίους του εμβόλου, όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει έως και τους 320° C, και την αναδιανέμουν γύρω από τον κινητήρα.
• Αποτρέποντας τη διάβρωση και τη σκουριά. Τα λιπαντικά Shell παρέχουν άριστη προστασία και συμβάλλουν στην παράταση της διάρκειας ζωής του κινητήρα και στην αποφυγή δαπανηρών επισκευών.

Είναι σημαντικό να αλλάζω λάδια και πόσο συχνά πρέπει να το κάνω αυτό;
Θα πρέπει να αλλάζετε λιπαντικό και φίλτρο σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή. Αυτές βασίζονται στην απόσταση που διανύσατε, τον χρόνο που πέρασε, τις συνθήκες και το στυλ οδήγησης, το φορτίο που μεταφέρετε κ.ά. Η αλλαγή λαδιών στα κατάλληλα διαστήματα βοηθά να διατηρείται το λιπαντικό σε καλή κατάσταση και παρέχει την καλύτερη προστασία για όλα τα εξαρτήματα του κινητήρα σας.

shutterstock_517914373

Τα λιπαντικά Shell  έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζουν και να προστατεύουν τον κινητήρα.

Πού πρέπει να πετάξω το χρησιμοποιημένο λάδι;

Το χρησιμοποιημένο λάδι μπορεί να μολύνει το περιβάλλον και δεν πρέπει ποτέ να χύνεται στην αποχέτευση. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι παράνομο να γίνει αυτό. Αντίθετα, μπορείτε να μεταφέρετε τα απόβλητα στην ανακύκλωση λαδιών. Εναλλακτικά, ζητήστε καθοδήγηση από τον υπεύθυνο ανακύκλωσης της τοπικής αρχής.

Θα παρατηρήσω διαφορά, αν παρατείνω τις αλλαγές λαδιών;

Τα λιπαντικά Shell διατηρούν τον κινητήρα καθαρό και προστατευμένο, ακόμα και στα πιο μακρά διαστήματα αλλαγής που συνιστούν οι κατασκευαστές. Σε πολλές περιπτώσεις επιτυγχάνεται και η επιμήκυνση του χρόνου αλλαγής, εφαρμόζοντας την κατάλληλη διαδικασία παρακολούθησης της κατάστασης του λιπαντικού. Περαιτέρω όμως η αυθαίρετη παράταση του χρόνου αλλαγής του λιπαντικού μπορεί να μειώσει σημαντικά το επίπεδο προστασίας που παρέχει από τη φθορά του κινητήρα. Το λάδι κινητήρα λειτουργεί ως δεξαμενή για όλα τα είδη υποπροϊόντων που σχηματίζονται όταν καίγεται το καύσιμο, συμπεριλαμβανομένης της αιθάλης, της λάσπης, του νερού και του όξινου υλικού, καθώς και του άκαυτου και μερικώς καμένου καυσίμου. Η σωστή ανανέωση του λαδιού διασφαλίζει τη σωστή ισορροπία των συστατικών στο λάδι. Αφαιρεί επίσης επιμολύνσεις, που διαφορετικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο σχηματισμό εναποθέσεων, διάβρωση μεταλλικών εξαρτημάτων και φθορά.

shutterstock_182023217

Γιατί να μην συνεχίσω να συμπληρώνω λάδι κινητήρα;
Αν απλώς συνεχίσετε να συμπληρώνετε λάδι, ασκείτε μεγαλύτερη πίεση στο παλαιότερο λάδι, που παραμένει στον κινητήρα. Και αυτό το πρόβλημα καταπόνησης έχει χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ελαφρύτεροι, σύγχρονοι κινητήρες λειτουργούν με περίπου 25% λιγότερο λάδι στα κάρτερ τους.

Οι επαγγελματίες οδηγοί οδηγούν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Τι χρειάζεται να προσέξουν;
Το όχημα του επαγγελματία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά όταν κινείται στην πόλη. Αυτές οι διαδρομές ενσωματώνουν συχνές στάσεις και εκκινήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη φθορά του κινητήρα, αν δεν γίνεται αλλαγή λαδιών στην κατάλληλη βάση.

Η τεχνολογία Shell παρέχει βελτιωμένη απόδοση όσον αφορά την τριβή και την πτητικότητα, σε σύγκριση με άλλα λιπαντικά.

shell (1)