Μεγάλο απόθεμα σπάνιων γαιών ανακάλυψε η Τουρκία

Απαραίτητες για την ανάπτυξη του τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

banner-google-news

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές τουρκικών ΜΜΕ, η Τουρκία ανακάλυψε μεγάλο απόθεμα σπάνιων γαιών. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων γαιών στον κόσμο, που βρίσκεται στην περιοχή Beylikova του Εσκισεχίρ στην κεντρική Ανατολία.

Η είδηση είναι σημαντική, καθώς μέχρι το 2040 η ζήτηση γενικώς σε σπάνιες γαίες θα αυξηθεί ως 40 φορές σε σχέση με σήμερα. Ενώ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030 θα απαιτηθεί η εξόρυξη ως 7 φορές περισσότερων ποσοτήτων σπάνιων γαιών, καθώς βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η εξόρυξη των λεγόμενων σπάνιων γαιών. Πρόκειται για την ομάδα των 17 ευγενών ορυκτών χημικών στοιχείων, ειδικότερα του λιθίου, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των μπαταριών των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Μέχρι στιγμής βασικός προμηθευτής της Δύσης σε σπάνιες γαίες είναι η Κίνα.

Το απόθεμα σπάνιων γαιών που ανακάλυψε η Τουρκία εκτιμάται ότι είναι ύψους 694 εκατομμυρίων τόνων, δεύτερο μετά την Κίνα (σύμφωνα με τις τουρκικές αναφορές). Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια της γης, θα είναι λιγότερο δαπανηρή η εξαγωγή των σπάνιων γαιών. Επίσης δήλωσε ότι θα παραχθούν 250 τόνοι θορίου, στοιχείο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στην πυρηνική βιομηχανία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια μονάδα παραγωγής που θα επεξεργάζεται 1.200 τόνους μεταλλεύματος ετησίως θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση στην περιοχή Κιζιλκοαρέν στο Μπειλίκοβα:

«Το Beylikova είναι ένα από τα σημαντικά πεδία σπάνιων στοιχείων της χώρας μας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αποθεματική περιοχή σπάνιων γαιών στον κόσμο μετά την Κίνα. Δημιουργούμε μια μονάδα παραγωγής που θα επεξεργάζεται μετάλλευμα. Μετά τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής παραγωγής, θα ξεκινήσουμε την επένδυση σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Στόχος μας είναι να επεξεργαζόμαστε 570 χιλιάδες τόνους μεταλλεύματος ετησίως όταν αυτή η εγκατάσταση φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα, 10 χιλιάδες τόνους οξείδια σπάνιων γαιών, 72 χιλιάδες τόνους βαρίτη, 70 χιλιάδες τόνους φθορίτη και 250 τόνους θορίου».