SHELL RIMULA PETROPOULOS 728×90

Σύμφωνα με έρευνες, ο όγκος της μεταφοράς στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% μέσα στα επόμενα 20 χρόνια ενώ την ίδια στιγμή, ολοένα και αυστηρότεροι κανονισμοί αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 15% μέχρι το 2025 και κατά 30% έως το 2030. Αυτή η συνεχώς μεταβαλλόμενη βιομηχανία μεταφορών γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη λόγω της έλλειψης οδηγών. Τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στη Γερμανία θα υπάρξει έλλειψη περίπου 150.000 ειδικευμένων επαγγελματιών οδηγών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

 

Joachim Drees - MAN Truck & Bus AG - Vorsitzender des Vorstands, Chief Executive Officer, CEOJoachim Drees – Πρόεδρος της MAN Truck & Bus: «Αυτές οι συνθήκες απαιτούν να είμαστε ένα βήμα μπροστά αντιμετωπίζοντας όλες τις άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν στην αγορά, και αυτό κάνουμε με τη νέα γενιά φορτηγών TG»

 

4Roger Alm – Πρόεδρος της Volvo Trucks: «Ένας καλός οδηγός μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην κερδοφορία του πελάτη μας. Με το νέο FH, που δίνει προτεραιότητα στην παραγωγικότητα και την άνεση του οδηγού, έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς το στόχο της υποβοήθησης των πελατών μας να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους καλύτερους οδηγούς»

 

 Στο νέο TGX, η MAN Truck & Bus προσπάθησε να συνδυάσει δοκιμασμένες λύσεις και αποδεδειγμένες αρετές που διέκριναν ανέκαθεν τα φορτηγά του, με καινοτομίες και νέες τεχνολογίες απόλυτα προσανατολισμένες σε μελλοντικές ανάγκες και απαιτήσεις. Για να το πετύχει επικεντρώθηκε σε τέσσερις βασικούς τομείς: στο χώρο εργασίας του οδηγού, στην αποδοτικότητα, στην αξιοπιστία και χρηστικότητα καθώς και στην αγαστή συνεργασία με τους πελάτες.

25 Η Volvo Trucks λανσάρει το νέο Volvo FH με επανασχεδιασμένη καμπίνα, καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας και περιβάλλον εργασίας με επίκεντρο τον οδηγό. Βασικός στόχος του νέου σχεδιασμού είναι ο οδηγός να απολαμβάνει πιο παραγωγική, ασφαλή και άνετη ζωή στο δρόμο. Έτσι η νέα γενιά συνδυάζει τα πιο επιτυχημένα στοιχεία της απερχόμενης, με ευφυείς τεχνολογίες και λειτουργικό, ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό.

«Στο νέο TGX, η ικανοποίηση των οδηγών βρέθηκε στο επίκεντρο των προσπαθειών της MAN, με στόχο να εισάγει νέα πρότυπα όσον αφορά τη φιλικότητα προς τον χρήστη, τη βέλτιστη εργονομία, την αξιόπιστη λειτουργία, την άνεση και τη χωροταξικότητα»

«Η σειρά Volvo FH είναι η αγαπημένη των οδηγών φορτηγών εδώ και πολλά χρόνια. Η νέα γενιά παραμένει προσηλωμένη στο σχεδιασμό στην παροχή υπηρεσιών που μπορούν να βοηθήσουν τους οδηγούς να κάνουν τέλεια τη δουλειά τους»

9


Διαβάστε το περιοδικό online ή κατεβάστε το στη συσκευή σας!


Σχεδίαση

MAN TGX: Αρκετές και σημαντικές είναι οι τροποποιήσεις στην εξωτερική σχεδίαση της σειράς TGX σε μάσκα, προφυλακτήρα, αεραγωγούς, αεροδυναμικά βοηθήματα και φανάρια. Χωρίς να χάνεται η γνωστή σχεδιαστική ταυτότητα του κατασκευαστή. Ακόμα και οι πλευρικοί καθρέπτες διαθέτουν τώρα βελτιωμένο σχήμα ενώ οι πόρτες έχουν γωνία ανοίγματος 89ο.

Volvo FH: Η τολμηρή νέα εμφάνιση του εξωτερικού χαρακτηρίζεται από τους εμβληματικούς προβολείς σχήματος V που έχουν τώρα μετακινηθεί προς τα έξω, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τη γραμμή των θυρών της καμπίνας. Τα φλας έχουν επίσης μεταφερθεί στην πόρτα, δίνοντας στο φορτηγό τόσο βελτιωμένη αεροδυναμική όσο και πιο ισχυρή εμφάνιση. Ο υαλοκαθαριστήρας είναι πιο λεπτός, ενώ το μεγαλύτερο iron mark κάνει το νέο Volvo FH να ξεχωρίζει ακόμα και από απόσταση.

10


Διαβάστε ακόμη…

Οι «ήσυχες» μεταφορές : Βιώσιμες πόλεις, αποτελεσματικές μεταφορές


Καμπίνα
«Στα φορτηγά μεταφορών μεγάλων αποστάσεων, η καμπίνα είναι συχνά το δεύτερο σπίτι του οδηγού»

MAN TGX: Στην κορυφή των επιλογών από άποψη χώρων, η MAN προσφέρει τρεις καμπίνες μεγάλων διαστάσεων με τις ονομασίες GX, GM και GN. Με το εξωτερικό πλάτος τους στα 2,44 μέτρα, οι καμπίνες GX και GM είναι η ιδανική επιλογή για διεθνείς μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Προσφέρουν μεταξύ άλλων χώρο αποθήκευσης στη μέση, κάτω από το κρεβάτι, δύο εξωτερικά κουτιά αποθήκευσης, τα οποία είναι επίσης προσβάσιμα και από το εσωτερικό, καθώς και μονάδες αποθήκευσης πάνω από το παρμπρίζ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η καμπίνα GX με την υψηλότερη οροφή προσφέρει έως και 355 λίτρα αποθηκευτικού χώρου ενώ χάρη στο χαμηλό ύψος τούνελ, το ωφέλιμο εσωτερικό ύψος ανέρχεται στα 1,87 και 2,07 μέτρα στις καμπίνες GM και GX αντίστοιχα. Οι οδηγοί απολαμβάνουν ελευθερία κινήσεων, με τα άνετα κρεβάτια και την αποτελεσματική ηχομόνωση του θαλάμου να εξασφαλίζουν τη βέλτιστη χαλάρωση και τον ξεκούραστο ύπνο.

Η τρίτη από τις παραλλαγές καμπίνας μεγάλης χωρητικότητας, η GN, προσφέρει τα ίδια υψηλά επίπεδα άνεσης ωστόσο με μικρό ύψος οροφής (εσωτερικό ωφέλιμο 1,57 μέτρα) ώστε να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες εφαρμογές που απαιτούν η υπερκατασκευή να εκτείνεται πάνω από τη χαμηλή καμπίνα.

Τέλος, όλα τα χειριστήρια διαθέτουν νέα ομαδοποίηση και έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στον οδηγό ενώ την ίδια στιγμή όλες οι οθόνες και οι ενδείξεις έχουν απομακρυνθεί ώστε να μειώνεται ο βαθμός απόσπασης κατά την οδήγηση. Νέα είναι η δομή και η σχεδίαση των καθισμάτων, επανασχεδιασμένο το τιμόνι και με πολλές δυνατότητες ρύθμισης, εντυπωσιακός είναι ο περιστροφικός επιλογέας «MAN SmartSelect» για τον χειρισμό του infotainment.

Volvo FH: Χαμηλή / κανονική καμπίνα με κρεβάτι, Globetrotter και Globetrotter XL και Globetrotter XXL αποτελούν τις επιλογές της ναυαρχίδας των Σουηδών. Η προσοχή που δίνεται στους οδηγούς είναι ιδιαίτερα εμφανής στο ανανεωμένο περιβάλλον εργασίας. Το επίκεντρο του χώρου εργασίας τους είναι το εκσυγχρονισμένο ταμπλό με πλήρως ψηφιακή οθόνη οργάνων υψηλής ανάλυσης 12 ιντσών, το οποίο περιλαμβάνει μια σταθερή θήκη για ποτήρια και έναν ανοικτό αποθηκευτικό χώρο με φωτισμό ελεγχόμενο από αισθητήρα κίνησης. Η οθόνη οργάνων επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών προβολών οθόνης, ανάλογα με τις περιστάσεις οδήγησης και τις πληροφορίες που επιθυμεί να εμφανίζονται.

Μια προαιρετική πλευρική οθόνη 9 ιντσών μπορεί να παρέχει Infotainment, υποβοήθηση πλοήγησης, μεταφορικές πληροφορίες και παρακολούθηση εικόνας από τις κάμερες. Η οθόνη, τοποθετημένη σε ευπρόσιτο σημείο, προσφέρει στον οδηγό μεγάλη ευελιξία στη χρήση της: με κουμπιά στο τιμόνι, μέσω φωνητικού ελέγχου ή απευθείας μέσω της οθόνης αφής και του πίνακα οργάνων.


Διαβάστε ακόμη…

Εναλλακτικά καύσιμα για φορτηγά : Η μάχη της ενέργειας


Η κίνηση μέσα στην καμπίνα είναι πιο εύκολη από ποτέ με το νέο, λεπτότερο και εργονομικά σχεδιασμένο I-Shift. Για τους οδηγούς που απαιτούν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα μπαταρίας, υπάρχει ένα έξυπνο σύστημα διπλής μπαταρίας που εξασφαλίζει επαρκή αποθέματα ενέργειας σε κάθε περίπτωση για την εκκίνηση του κινητήρα. Υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα επιλογών με νέα υφάσματα και χρώματα.


Γραμμή κίνησης

MAN TGX: Η σειρά κινητήρων Euro 6d που παρουσιάστηκε το 2019 έρχεται να δώσει κίνηση στα νέα φορτηγά TG, σε συνδυασμό με νέα κιβώτια ταχυτήτων και λογισμικά με στόχο τη μεγάλη αποδοτικότητα και τη εξοικονόμηση καυσίμου. Τρεις κινητήρες, από τον μικρότερο D15 (330 έως 400 ίπποι), τον μεσαίο D26 (430 έως 510 ίπποι) και τον κορυφαίο D38 με απόδοση έως 640 ίππους, αναλαμβάνουν την κίνηση των εκδόσεων. Αυτές καλύπτουν ανάγκες μεικτού βάρους από 18 έως 41 τόνους και περιλαμβάνουν ελκυστήρες 4×2 και 6×2 και μονάδες πλαισίου σε συνδυασμούς 6×4 και 8×4. Ο ελκυστήρας 4×2 μπορεί να παραγγελθεί με το υδροστατικό σύστημα εμπρόσθιου άξονα MAN HydroDrive το οποίο παρέχει πρόσθετη πρόσφυση σε μη ασφαλτοστρωμένες επιφάνειες.

23 (Medium)

Volvo FH: Σε πολλές αγορές, το Volvo FH διατίθεται με κινητήρα Euro 6 που τροφοδοτείται με LNG και προσφέρει οικονομία καυσίμου και απόδοση συγκρίσιμη με εκείνη των ισοδύναμων πετρελαιοκίνητων φορτηγών της Volvo αλλά με πολύ μικρότερες κλιματικές επιπτώσεις. Ο κινητήρας αερίου μπορεί να λειτουργεί είτε με βιοαέριο, το οποίο περιορίζει τις εκπομπές CO2 κατά έως και 100 τοις εκατό ή με φυσικό αέριο που περιορίζει τις εκπομπές CO2 κατά έως και 20 τοις εκατό σε σύγκριση με τα ισοδύναμα πετρελαιοκίνητα φορτηγά της Volvo. Το ποσοστό αυτό έχει να κάνει με τις εκπομπές ρύπων κατά τη χρήση του οχήματος.
Το νέο Volvo FH προσφέρει επίσης το κιβώτιο ταχυτήτων I-Shift διπλού συμπλέκτη, το οποίο επιτρέπει αλλαγές ταχυτήτων με απρόσκοπτη παροχή ισχύος. Η μετάδοση διπλού συμπλέκτη είναι ιδιαίτερα επωφελής κατά τη διάρκεια απαιτητικών δραστηριοτήτων, όπως η μεταφορά υγρών προϊόντων, επειδή ελαχιστοποιεί την κίνηση του φορτίου κατά τις αλλαγές ταχυτήτων.

Το νέο Volvo FH μπορεί επίσης να εφοδιαστεί με ένα νέο αποδοτικό πετρελαιοκινητήρα Euro 6, ο οποίος περιλαμβάνεται στο πακέτο I-Save που επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου και CO2. Στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, για παράδειγμα, το νέο Volvo FH με I-Save συνδυάζει τον νέο κινητήρα D13TC με ένα σύνολο δυνατοτήτων και μπορεί να πετύχει οικονομία καυσίμου έως και 7%*. Έχουν επίσης γίνει βελτιώσεις για τις εκδόσεις Euro 3 και 5 με χαρακτηριστικά όπως το Volvo Torque Assist.

25


Διαθεσιμότητα

MAN TGX: Ο βελτιστοποιημένος χρόνος λειτουργίας και η διαθεσιμότητα στη μεταφορά, χωρίς απρόοπτες ακινητοποιήσεις είναι το ζητούμενο στον τομέα της αξιοπιστίας. Εδώ η MAN «θωρακίζει» τα φορτηγά της με μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική διαχείριση της συντήρησης, ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα  που μειώνει το λειτουργικό κόστος και εξασφαλίζει τη μέγιστη διαθεσιμότητα.

Volvo FH: Η ταχεία ανάπτυξη των συνδεδεμένων υπηρεσιών παρέχει στις μεταφορικές εταιρείες πρωτόγνωρους τρόπους για την αύξηση του χρόνου διαθεσιμότητας και τη βελτιστοποίηση της χρήσης των οχημάτων.
Η Volvo Trucks παρουσιάζει την Έκδοση Flexi Χρυσού Συμβολαίου συντήρησης Volvo που προσφέρει την ίδια κάλυψη με το Χρυσό συμβόλαιο συντήρησης Volvo, με το ίδιο προβλέψιμο κόστος, αλλά με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της επιχείρησης. Το μηνιαίο κόστος είναι κυμαινόμενο, χάρη σε ένα εύρος ευελιξίας 40% για τα εκτιμώμενα ετήσια διανυόμενα χιλιόμετρα.

27


Ασφάλεια

MAN TGX: Εντυπωσιακό είναι το τεχνολογικό υπόβαθρο του νέου TGX που βρίσκεται στην υπηρεσία κυρίως της ενεργητικής ασφάλειας και γενικότερα της υποβοήθησης του έργου του οδηγού. Επιγραμματικά το μεγάλο φορτηγό εφοδιάζεται μεταξύ άλλων με τα Turn Assist, Lane Change Support, Lane Return Assist, ACC Stop & Go, Congestion assistant και MAN Attention Guard.

Volvo FH: Οι προβολείς προσαρμοζόμενης δέσμης φωτός προσφέρουν ασφάλεια για όλους τους χρήστες του δρόμου με την αυτόματη απενεργοποίηση επιλεγμένων τμημάτων LED της υψηλής δέσμης φώτων όταν το φορτηγό πλησιάζει σε αντιθέτως κινούμενα οχήματα ή σε προπορευόμενο όχημα. Η υψηλή δέσμη φωτός προσαρμόζεται όταν η κάμερα και το ραντάρ εντοπίσουν άλλα οχήματα ή όταν η κάμερα ανιχνεύσει αλλαγές στην ποσότητα του φωτός γύρω από το φορτηγό.

29
Τα πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας του Volvo FH περιλαμβάνουν το Downhill Cruise Control, που καθορίζει μια μέγιστη ταχύτητα προκειμένου να αποτρέψει ανεπιθύμητη επιτάχυνση κατά την κίνηση σε κατηφόρες, καθώς και έναν βελτιωμένο ενεργό αυτόματο πιλότο που λειτουργεί σε όλες τις ταχύτητες, ακόμη και με μηδέν χλμ/ώρα.

Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα πέδησης (EBS), το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως  το Σύστημα Προειδοποίησης Μετωπικής Σύγκρουσης με Φρένα Κινδύνου και το Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας, προσφέρονται τώρα ως στάνταρ εξοπλισμός στο νέο φορτηγό.

Το Volvo Dynamic Steering με τα συστήματα ασφαλείας Υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και Υποβοήθησης ευστάθειας, είναι επίσης διαθέσιμο ως προαιρετικός εξοπλισμός.
Η ορατότητα μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο με την προσθήκη μιας γωνιακής κάμερας συνοδηγού που παρέχει μια συμπληρωματική εικόνα της πλευράς του φορτηγού στην πλευρική οθόνη.

Διαβάστε το περιοδικό online ή κατεβάστε το στη συσκευή σας!

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ