Ηλεκτροκίνητα Ελαφρά Φορτηγά (eVans)

Η ηλεκτροκίνηση θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μετάβαση σε ένα σύστημα μεταφοράς χωρίς ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, είναι μια λύση φιλική προς το περιβάλλον ενώ τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι σχεδόν αθόρυβα όταν κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες.

banner-google-news

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Επιχειρήσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη προβλέπει ότι οι υπηρεσίες οδικών μεταφορών σε όλο τον κόσμο θα τριπλασιαστούν κατά την περίοδο 2000 – 2050. Στο μέλλον, μόνο το 1/3 από αυτό το επιπλέον μεταφορικό έργο μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον τομέα μεταφορών σταθερής τροχιάς, παρά τη σημαντική επέκταση της σιδηροδρομικής υποδομής. Αυτό σημαίνει πως θα επιβαρυνθεί περισσότερο η οδική μεταφορά και ως εκ τούτου οι ειδικοί αναμένουν υπερδιπλασιασμό των παγκόσμιων εκπομπών CO2 μέχρι το 2050.

Η λύση που προκρίνουν πολλοί κατασκευαστές επαγγελματικών οχημάτων είναι η ηλεκτροκίνηση και αυτό το βλέπουμε όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια μέσω των σχετικών προτάσεων που παρουσιάζουν ο ένας κατασκευαστής μετά τον άλλον.

Η διεκπεραίωση των διανομών χωρίς εκπομπές ρύπων γίνεται όλο και πιο επιτακτική ανάγκη στις αστικές περιοχές, ενώ η ζήτηση για αμιγώς ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά οχήματα αυξάνεται ανάλογα.

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης αυξάνει με τον καιρό την αποδοτικότητά του και την βιωσιμότητα του οχήματος που το φέρει ως σύνολο. Ταυτόχρονα το κόστος λειτουργίας -που ήταν και το μεγαλύτερο «αγκάθι» λόγω του κόστους των μπαταριών- μειώνεται, ως αποτέλεσμα του υψηλότερου συντελεστή απόδοσης και των μειωμένων απαιτήσεων συντήρησης.

Η παγκόσμια αστικοποίηση απαιτεί την αστική εφοδιαστική και τη μεταφορά φορτηγών με μηδενικές εκπομπές και λιγότερο θόρυβο με αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη. Ελλείψει εκπομπών καυσαερίων και με μειωμένα επίπεδα θορύβου, τα ηλεκτρικά ελαφρά φορτηγά προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες στις αστικές περιοχές. Είναι η ιδανική επιλογή για όσους υποστηρίζουν την “πράσινη μετακίνηση”, όπως για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως σε μητροπολιτικές περιοχές όπου η πρόσβαση σε κέντρα πόλεων επιτρέπεται μόνο σε οχήματα μηδενικών ρύπων.

Η διείσδυση των σχετικών εμπορικών οχημάτων στην ελληνική αγορά είναι ταχεία, με τη φετινή χρονιά να αποτελεί το εφαλτήριο της σταδιακής «στροφής» του αστικού μεταφορικού έργου στην ηλεκτροκίνηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτός από τα προφανή οφέλη υπάρχουν και άλλα κριτήρια που καθορίζουν την επένδυση σε ηλεκτρικά, επαγγελματικά οχήματα. Για αυτό είναι σημαντικό για πολλούς στόλους οχημάτων να προβούν σε ακριβή ανάλυση της σκοπιμότητας, της οικονομίας και της αποδοτικότητας πριν από τη μετάβαση σε ηλεκτρικούς κινητήρες. Τα τυπικά προφίλ οδήγησης, οι χρόνοι λειτουργίας, τα εύρη καθώς και οι χρόνοι φόρτισης αποτελούν καθοριστικές παραμέτρους και απαιτούν μια ολιστική θεώρηση.