Ηλεκτροκίνητα Ελαφρά Φορτηγά (eVans): Mercedes-Benz eVito & eSprinter

Η Mercedes-Benz έχει ανακοινώσει, καιρό τώρα, ότι όλα τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα θα αποκτήσουν "καθαρόαιμες" ηλεκτρικές εκδόσεις, που σκοπό θα έχουν να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας καθ' όλη την διάρκεια του κύκλου ζωής τους και συνεπώς θα αποτελέσουν εξαιρετικά βιώσιμες λύσεις για τις επιχειρήσεις που διατηρούν στόλο οχημάτων.

banner-google-news

eVito

Ο κατασκευαστής έχει ολοκληρώσει την πιλοτική φάση δοκιμών για σχεδόν ολόκληρη τη γκάμα ελαφρών επαγγελματικών του, βάζοντας αρχικά στη γραμμή παραγωγής το ηλεκτρικό Vito. Η ηλεκτρική έκδοση απόδειξε ότι μπορεί να διατηρήσει τα κορυφαία στοιχεία του Vito σε επίπεδο χειρισμού, αποδοτικότητας, εργονομίας και άνεσης ενώ χρησιμοποιήθηκε ειδικός εξοπλισμός μετρολογίας προκειμένου να μετρηθεί η αντιψυκτική προστασία των εξαρτημάτων του κινητήρα, το λογισμικό και οι διεπαφές σε φρένα και ηλεκτρονικά συστήματα (ESP κ.α.). Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στον τρόπο που η μπαταρία ανταποκρίνεται στις διάφορες κλιματολογικές συνθήκες και αποδείχθηκε ότι ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες ο χρήστης έχει στην διάθεσή του μια αυτονομία της τάξης των 100 χλμ. Σε νορμάλ συνθήκες, η μπαταρία χωρητικότητας 41,4 kWh του eVito δίνει μια αυτονομία 150 χλμ. περίπου. Η μέγιστη ταχύτητα κίνησης αγγίζει τα 120 χλμ./ώρα, το ωφέλιμο φορτίο φτάνει τα 1.073 κιλά ενώ ο ωφέλιμος όγκος φόρτωσης ανέρχεται στα 6,6 κ.μ.

Η τοποθέτηση της μπαταρίας κάτω από το πάτωμα συμβάλει στην απεριόριστη ευχρηστία του χώρου φόρτωσης. Η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί πλήρως μέσα σε περίπου έξι ώρες ενώ η ισχύς των 84 kW και η ροπή των 300 Nm εξασφαλίζουν μια υψηλή απόδοση στον δρόμο. Το σύστημα μετάδοσης της κίνησης, η μπαταρία και τα καλώδια υψηλής τάσης είναι ενσωματωμένα στο πλαίσιο ώστε να προστατεύονται. Επιπλέον, μια ενιαία προστατευτική πλάκα από κάτω προφυλάσσει το σύστημα μπαταριών από ζημιές. Εάν οι αισθητήρες σύγκρουσης αναγνωρίσουν ένα σοβαρό ατύχημα, απενεργοποιείται αυτόματα η τάση στο όχημα.

eDrive@VANs next level: Lokal emissionsfreie Mobilität im Praxischeck: eVito und eSprinter fit für den urbanen Einsatz

Είναι ήδη δυνατή η παραγγελία του eVito με βασικό ή μακρύ μεταξόνιο, οπότε το μήκος του οχήματος ανέρχεται συνολικά στα 5.140 και 5.370 χιλ. αντίστοιχα. Το μέγιστο συνολικό, μεικτό βάρος του οχήματος ανέρχεται στα 3.200 κιλά.

8 (Medium)

Φυσικά, όλα τα παραπάνω έχοντας ως δεδομένα την υψηλή ποιότητα και ασφάλεια του χώρου εργασίας του οδηγού. Που σημαίνει ότι η εσωτερική θέρμανση πρέπει να λειτουργεί αξιόπιστα σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ το σύστημα ξεθαμπώματος των παραθύρων πρέπει να είναι αποτελεσματικό όσο τον δυνατόν γρηγορότερα. Και επειδή τα οχήματα πρέπει να αποδεικνύουν την αξιοπιστία τους και στις υψηλές θερμοκρασίες, το eVito θα υποβληθεί εκ νέου σε περαιτέρω δοκιμές στην Ισπανία, σε θερμοκρασίες έως 35 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά.

Η υψηλότερη τιμή αγοράς του ηλεκτρικού eVito σε σχέση με μια πετρελαιοκίνητη έκδοση αντισταθμίζεται από το χαμηλότερο κόστος ενέργειας και συντήρησης καθώς και από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που πιθανόν να ισχύει σε κάποιες χώρες. Προαπαιτούμενο είναι το κατάλληλο πλαίσιο ελκυστικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας ενώ οι ταχείες εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών υπόσχονται ότι η απόσβεση των ηλεκτρικών οχημάτων θα γίνεται γρηγορότερα σε σχέση με τις εκδόσεις συμβατικών κινητήρων.

Στην Γερμανία, η τιμή διάθεσης του eVito ξεκινά από τα 40.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

BANNER NEWS MERCEDES_728X90

eSprinter

Η νέα, προσθιοκίνητη έκδοση eSprinter προσφέρεται ως φορτηγό βαν, με μεικτό βάρος 3,5 τόνων και μέγιστο όγκο φόρτωσης τα 11,0 κ.μ. Ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται το όχημα, ο κατασκευαστής προσφέρει τον ανάλογο συνδυασμό μεγέθους μπαταρίας, αυτονομίας και ωφέλιμου φορτίου. Για παράδειγμα, εάν απαιτείται μεγάλη αυτονομία έως 168 χιλιόμετρα, η Mercedes-Benz προτείνει μπαταρία χωρητικότητας 55 kWh, που περιορίζει ωστόσο το ωφέλιμο φορτίο στα 891 κιλά. Το τελευταίο μπορεί να ανέλθει στα 1045 κιλά εάν τοποθετηθεί μπαταρία χωρητικότητας 41 kWh με δυνατότητα αυτονομίας 115 χιλιομέτρων. Επιπλέον, μπορεί να ρυθμιστεί ακόμα και η μέγιστη ταχύτητα (στα 80, 100 ή 120 χλμ./ώρα) έτσι ώστε να ταιριάζει στο μεταφορικό έργο του οχήματος αλλά και να εξασφαλίζεται η απαραίτητη οικονομία στην ενέργεια.

Εν τω μεταξύ, οι διάφορες λειτουργίες ρυθμίζουν τον βαθμό ανάκτησης της ενέργειας που παράγεται κατά τη διάρκεια της πέδησης και μπορούν να ρυθμιστούν με βέλτιστο τρόπο με τους μοχλούς αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι. Τα τέσσερα επίπεδα ανάκτησης των «D-«, «D», «D +» και «D ++» επιλέγονται μέσω των μοχλών τύπου «paddle» του τιμονιού.

Τα τρία προγράμματα οδήγησης «E +», «E» και «C» επιλέγονται μέσω ενός διακόπτη προγράμματος οδήγησης στην κεντρική κονσόλα. Ανάλογα με την επιλογή, το eSprinter εστιάζει είτε στην υψηλότερη δυνατή αποδοτικότητα είτε στην υψηλότερη άνεση, για παράδειγμα, όταν ο κλιματισμός ρυθμίζεται σε ένα πιο αποδοτικό πεδίο τιμών.

eSprinter Roadshow, 2019 eSprinter Roadshow, 2019

Η ανάκτηση της ενέργειας επιτυγχάνεται κάθε φορά που το όχημα επιβραδυνθεί, φορτίζοντας την μπαταρία. Η αντίστοιχη ρύθμιση για το πρόγραμμα οδήγησης και το επίπεδο ανάκτησης εμφανίζεται στην οθόνη του πίνακα οργάνων. Με αυτή τη στρατηγική, η οικονομία του eSprinter μπορεί να βελτιστοποιηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια των καθημερινών μετακινήσεων στο δρόμο.

Η ηλεκτρική έκδοση έχει αποδείξει ότι μπορεί να διατηρήσει τα κορυφαία στοιχεία του Sprinter σε επίπεδο χειρισμού, αποδοτικότητας, εργονομίας και άνεσης. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι η εσωτερική θέρμανση πρέπει να λειτουργεί αξιόπιστα σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ το σύστημα ξεθαμπώματος των παραθύρων πρέπει να είναι αποτελεσματικό όσο τον δυνατόν γρηγορότερα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στον τρόπο που η μπαταρία ανταποκρίνεται στις διάφορες κλιματολογικές συνθήκες και αποδείχθηκε ότι ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες ο χρήστης έχει στην διάθεσή του μια αυτονομία της τάξης των 100 χλμ.

eSprinter Roadshow, 2019 eSprinter Roadshow, 2019

Η τοποθέτηση της μπαταρίας κάτω από το πάτωμα συμβάλει στην απεριόριστη ευχρηστία του χώρου φόρτωσης. Υπό κανονικές συνθήκες, η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί πλήρως μέσα σε περίπου έξι ώρες ενώ χάρη σε μια ενσωματωμένη λειτουργία γρήγορης φόρτισης μπορεί να ανακτηθεί το 80% της ενέργειας μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Η ισχύς των 85 kW και η ροπή των 300 Nm εξασφαλίζουν μια υψηλή απόδοση στον δρόμο. Ο ηλεκτροκινητήρας έχει σημαντικά υψηλότερο βαθμό απόδοσης σε σύγκριση με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, λειτουργεί σχεδόν αθόρυβα και η μέγιστη ροπή στρέψης είναι διαθέσιμη σχεδόν από τις πρώτες στροφές.

eSprinter Roadshow, 2019 eSprinter Roadshow, 2019

Όσοι επενδύουν στο eSprinter επωφελούνται από το Value Package της Mercedes PRO connect που λανσαρίστηκε το Μάρτιο του 2019, από το οποίο οι φορείς εκμετάλλευσης στόλων που επιθυμούν να ενσωματώσουν τα οχήματα με ηλεκτρικό ρεύμα στο στόλο των οχημάτων τους, επωφελούνται ιδιαίτερα. Μεταξύ άλλων προσφέρονται δύο εναλλακτικές υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Χάρη στην υπηρεσία απομακρυσμένης διαχείρισης φόρτισης, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια της μπαταρίας που διαφορετικά θα χρειαζόταν για τον έλεγχο του κλίματος καθ’ οδόν  μειώνεται και κατά συνέπεια μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας. Εκτός από τον οδηγό, ο διαχειριστής στόλου λαμβάνει επίσης όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και το σύστημα ελέγχου κλιματισμού στο εργαλείο διαχείρισης οχημάτων.

eDrive@VANs next level: Lokal emissionsfreie Mobilität im Praxischeck: eVito und eSprinter fit für den urbanen Einsatz

Τέλος, μια δεύτερη ειδική υπηρεσία που προσφέρεται από τη σύνδεση της Mercedes PRO είναι αυτή της «έξυπνης διαχείρισης φόρτισης». Η εν λόγω υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές στόλου να φορτίζουν τα ηλεκτρικά οχήματα του στόλου με κλιμακωτό τρόπο, κάτι που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της ισχύος εξόδου που απαιτείται για την ηλεκτρική σύνδεση. Η «έξυπνη» υποδομή καταγράφοντας όλα τα πιο πάνω δεδομένα, αρχίζει κλιμακωτά τη φόρτιση αλλά και τον σωστό προ-κλιματισμό όλων των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ηλεκτροκίνηση θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μετάβαση σε ένα σύστημα μεταφοράς χωρίς ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, είναι μια λύση φιλική προς το περιβάλλον ενώ τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι σχεδόν αθόρυβα όταν κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες.