Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Πώς οραματιζόμαστε το μέλλον των μετακινήσεων

banner-google-news

Στο 7ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), μίλησε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές Χριστίνα Αλεξοπούλου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της διατύπωσε τον στόχο για τριπλασιασμό των πληρωμών για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», με ποσό που θα υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ για το 2024.

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Το μέλλον των αστικών μετακινήσεων, όπως το οραματιζόμαστε, περιλαμβάνει: ηλεκτροκίνηση, με έμφαση στη μικροκινητικότητα, αποθάρρυνση της χρήσης θερμικών κινητήρων, κοινόχρηστα οχήματα και εκτεταμένη χρήση των ΜΜΜ».

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος των μεταφορών. Αυτό, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί με σταθερή πρόοδο σε 3 επίπεδα:

  • Χρήση πιο αποδοτικών εξηλεκτρισμένων οχημάτων
  • Αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
  • Αλλαγή φιλοσοφίας τρόπου ζωής όλων μας

Μεταξύ άλλων η υφυπουργός επισήμανε ότι «για ν’ αλλάξει η συνήθεια ετών ‘της βολής του Ι.Χ.’, θα πρέπει να βελτιωθεί η υπηρεσία που προσφέρουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να μειωθεί το όριο ταχύτητας εντός αστικού ιστού στα 30 χλμ/ω, για να προαχθεί η μικροκινητικότητα και να δοθεί προτεραιότητα σε πεζούς και δικυκλιστές έναντι των αυτοκινήτων».

Εξέφρασε δε την πεποίθησή της ότι ο πολίτης θα επιλέξει μια πιο ήπια μορφή μετακίνησης, αν δει ότι εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.