Η έλλειψη ημιαγωγών ανησυχεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών (τσιπ), που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, αναμένεται να μειώσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων κατά περίπου 3,9 εκατομμύρια μονάδες το 2021.

banner-google-news

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ζουν σε μόνιμο πανικό, εξαιτίας της πιθανότητας να οδηγήσει σε στάση παραγωγής η έλλειψη οποιουδήποτε μικροσκοπικού τσιπ. Πολύ περισσότερο, αν ληφθεί υπόψη ότι τα «έξυπνα αυτοκίνητα» χρησιμοποιούν περίπου 1.700 τσιπ. Σε ακραίες συνθήκες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρειάστηκε να φτιάξουν αυτοκίνητα χωρίς αυτά τα πολύτιμα εξαρτήματα και να τα αποθηκεύσουν, περιμένοντας να παραδοθούν τα τσιπ, για την τελευταία πινελιά. Μια άλλη στρατηγική ήταν να δώσουν προτεραιότητα στα οχήματα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, και να κατασκευάσουν εκείνα τα οχήματα για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα τσιπ.

Ποιοι είναι αυτοί που κερδίζουν από την έλλειψη ημιαγωγών;
Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι υποψίες στρέφονται κυρίως προς τους εμπόρους τσιπ, που αποθηκεύουν αποθέματα, για να χρεώνουν υψηλότερες τιμές. Σε ένα σχόλιο, το κινέζικο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV είπε ότι ορισμένοι διανομείς ημιαγωγών αύξησαν κακόβουλα τις τιμές και κάλεσε τους πωλητές να αποφύγουν την αποθήκευση εξαρτημάτων. Όσο οι μεσάζοντες βγάζουν τρελά κέρδη με αυτό τον τρόπο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές τους παραμένουν αδρανείς στις γραμμές παραγωγής, και ορισμένοι αναγκάζονται να στείλουν εργαζόμενους στο σπίτι.

Οι αυξημένες τιμές τράβηξαν την προσοχή των αρχών στην Κίνα. Η κρατική διοίκηση για τη ρύθμιση της αγοράς ξεκίνησε έρευνα για πιθανή χειραγώγηση των τιμών και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όποιες εταιρείες διαπιστωθεί ότι αποθηκεύουν τσιπ ή αυξάνουν τις τιμές.

Volkswagen και Toyota μειώνουν την παγκόσμια παραγωγή οχημάτων λόγω έλλειψης ημιαγωγών

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χειροκρότησαν την κίνηση του Ye Shengji, αντιπροέδρου της Κινεζικής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, λέγοντας ότι «οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι βιομηχανικές ενώσεις θα πρέπει να δοκιμάσουν διάφορα κανάλια, για να σταθεροποιήσουν τις τιμές των τσιπ αυτοκινήτων και να θέσουν τέρμα στον κακόβουλο ανταγωνισμό και σε άλλα προβλήματα».