Εγκρίθηκε η μελέτη για τη σύσταση εθνικού οργανισμού ηλεκτροκίνησης

banner-google-news

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η έγκριση μελέτης σκοπιμότητας του άρθρου 123 του ν. 5007/2022 (Α’ 241), για τη σύσταση εθνικού φορέα για την ηλεκτροκίνηση.

Το Άρθρο 1 αναφέρει: Εγκρίνουμε την μελέτη σκοπιμότητας του Παραρτήματος Ι, όπως συντάχθηκε από την Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH στο πλαίσιο του έργου «Τεχνική Υποστήριξη για τις Επενδύσεις Καθαρής Ενέργειας υπό το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ)», σχετικά με την ίδρυση εθνικού οργανισμού ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα προς διασφάλιση των προβλεπόμενων του Οροσήμου 48 του Άξονα 1.3 «Μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών» του ΕΣΑΑ, ήτοι του κατάλληλου σχεδιασμού και συντονισμού μεταξύ των υποδομών μεταφορών και ενέργειας, των αρχών περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα της έρευνας και τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, εξετάστηκαν τέσσερις επιλογές για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση:

α) Ενεργοποίηση της διϋπουργικής επιτροπής, β) διϋπουργικό γραφείο, γ) ενσωμάτωση σε υφιστάμενο οργανισμό ή δ) ίδρυση ειδικού οργανισμού.

Παράλληλα, εξετάστηκε το νομικό πλαίσιο για τον εθνικό οργανισμό ηλεκτροκίνησης και η GIZ προτείνει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή Θεσμικού Δημοσίου Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Ο ΕΟΗ προβλέπεται να έχει Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα απαρτίζεται από πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, τριών εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και ενός εκπροσώπου των εργαζομένων του ΕΟΗ.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το ΦΕΚ εδώ:  file:///C:/Users/user/Desktop/FEK-2023-Tefxos%20B-02014-downloaded%20-04_04_2023.pdf