Ανοίγει μεγάλη υποθαλάσσια σήραγγα αυτοκινητόδρομου στην Κίνα

banner-google-news

Ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αυτοκινητόδρομος της Κίνας είναι πλέον ανοιχτός στην κυκλοφορία οχημάτων, ύστερα από τέσσερα σχεδόν χρόνια κατασκευής. Το τούνελ εκτείνεται κάτω από τη λίμνη Taihu στην επαρχία Jiangsu της ανατολικής Κίνας, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Σαγκάης και έχει μήκος 10,79 χιλιομέτρων. Πάνω από 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκυροδέματος χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της σήραγγας διπλής κατεύθυνσης, η οποία έχει έξι λωρίδες και πλάτος 17,45 μέτρα, αναφέρει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η οροφή της σήραγγας είναι εξοπλισμένη με πολύχρωμα φώτα LED, σχεδιασμένα να αποτρέπουν την κούραση του οδηγού. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Jiangsu, η σήραγγα κόστισε περίπου 1,56 δισ. ευρώ. Η κατασκευή ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου 2018.

china-taihu-tunnel 3Η σήραγγα αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Changzhou-Wuxi μήκους 43,9 χιλιομέτρων, και παρέχει έναν εναλλακτικό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν μεταξύ Σαγκάης και Ναντζίνγκ, της πρωτεύουσας του Jiangsu.

Συνδέοντας τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας των Suzhou, Wuxi και Changzhou, κατασκευάστηκε για να μειώσει την κυκλοφοριακή πίεση στις πόλεις δίπλα στη λίμνη Taihu, ενώ παράλληλα προωθεί την οικονομική ανάπτυξη των πόλεων στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού Yangtze.

Σε ό,τι αφορά τις υποθαλάσσιες σήραγγες όμως, η κορυφαία τιμή ανήκει στη σήραγγα της Μάγχης, που συνδέει σιδηροδρομικά την Αγγλία και τη Γαλλία. Το βυθισμένο τμήμα της είναι 37,9 χιλιόμετρα, το μεγαλύτερο από κάθε άλλη υποβρύχια σήραγγα στον κόσμο.