Volvo Vera System : Τεχνολογία – Οδηγός: σημειώσατε 1!

Η Volvo Trucks παρουσιάζει τώρα μια νέα λύση μεταφοράς κάνοντας χρήση αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων με στόχο να συμβάλει στο αποτελεσματικότερο, ασφαλέστερο και καθαρότερο μεταφορικό έργο.

Ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός και η αυξανόμενη αστικοποίηση επιφέρουν σημαντικές προκλήσεις για την επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων όπως η συμφόρηση, η ρύπανση και ο θόρυβος. Η άνοδος του καταναλωτισμού, η ταχεία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό με την έλλειψη οδηγών θέτουν υψηλότερες απαιτήσεις για αποτελεσματικές λύσεις μεταφοράς.

V1

«Για να ανταποκριθούμε μελλοντικά στη αυξανόμενη ζήτηση με βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο και για να εξασφαλίσουμε ένα ομαλό σύστημα ροής αγαθών πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις υπάρχουσες υποδομές καλύτερα από ότι σήμερα. Το σύστημα μεταφορών που αναπτύσσουμε μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό συμπλήρωμα στις σημερινές λύσεις βοηθώντας στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων των εταιριών μεταφοράς» αναφέρει σχετικά ο κ. Claes Nilsson, πρόεδρος της Volvo Trucks.

Vera

Η μελλοντική λύση μεταφοράς, Vera System της Volvo Trucks προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε τακτικές και επαναλαμβανόμενες εργασίες μεταφοράς με κύρια χαρακτηριστικά τις μικρές αποστάσεις, τους μεγάλους όγκους αγαθών και την υψηλή ακρίβεια στην παράδοση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μεταφορές μεταξύ κόμβων υλικοτεχνικής υποστήριξης. Είναι ένα σύστημα που μπορεί να θεωρηθεί ως επέκταση των προηγμένων λύσεων logistics που εφαρμόζουν σήμερα πολλοί κλάδοι, δεδομένου ότι χρησιμοποιεί αυτόνομα οχήματα που δεν εκπέμπουν καυσαέρια, παράγουν χαμηλό θόρυβο ενώ μπορούν να δουλέψουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

Πως λειτουργεί

Το σύστημα Vera συνδυάζει τα πλεονεκτήματα τριών μεγάλων τεχνολογικών τομέων -του αυτοματισμού, της συνδεσιμότητας και της ηλεκτροκίνησης- με στόχο τη δημιουργία βέλτιστων ροών στις μεταφορές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα (σύστημα κίνησης και μπαταρίες από τα ηλεκτρικά φορτηγά Volvo) του συστήματος συνδέονται μέσω υπηρεσίας cloud και ελέγχονται από ένα κέντρο μεταφορών. Πρόκειται ουσιαστικά για τράκτορες χωρίς καμπίνα (αφού δεν χρειάζεται οδηγός) που είναι συμβατοί με τα σημερινά ρυμουλκούμενα. Φέρουν εξελιγμένα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, έχουν σχεδιαστεί να εντοπίζουν την τρέχουσα θέση τους με ακρίβεια εκατοστού αλλά και να παρακολουθούν και να αναλύουν λεπτομερώς το τι συμβαίνει με άλλους χρήστες του δρόμου. Το κέντρο ελέγχου παρακολουθεί συνεχώς την πρόοδο της μεταφοράς, την θέση κάθε οχήματος με απόλυτη ακρίβεια, την κατάσταση των μπαταριών τους, του φορτίου και μια σειρά από άλλες παραμέτρους της μεταφοράς. Η ταχύτητα και η πρόοδος του μεταφορικού έργου προσαρμόζονται με τρόπο που να αποφεύγεται η περιττή αναμονή αλλά και να αυξάνεται η ακρίβεια της παράδοσης.

V2

Σημαντικό είναι επίσης ότι τα οχήματα που λειτουργούν στην διαδρομές του ίδιου περιβάλλοντος συνεργάζονται μεταξύ τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ροή.

Η άποψη της Volvo

Πώς θα επηρεάσει το σύστημα Vera την βιομηχανία των μεταφορών; Είναι ασφαλές; Πόσο αξιόπιστες είναι τεχνολογίες πάνω στις οποίες βασίζεται; Ο κ. Mikael Karlsson, αντιπρόεδρος της Autonomous Solutions της Volvo Trucks λύνει τις βασικές απορίες όλων μας.

V5

Ερώτηση: Πως προέκυψε μια λύση, όπως αυτή που προτείνει το Vera System;

Απάντηση: Αποτελεί μέρος του DNA της Volvo Trucks να τολμά και να καινοτομεί. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε βήμα-βήμα την ανάπτυξη ενός τέτοιου προϊόντος, ωστόσο γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι ριζικά διαφορετικό. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα μελλοντικό σενάριο σχετικά με την ιδανική λύση μεταφοράς και το προσεγγίσαμε βάσει του τι μπορούμε να κάνουμε ήδη από τώρα για να φτάσουμε στο όραμά μας.

V4

Ερώτηση: Αποτελεί απλά μια ιδέα ή είναι πιθανόν να το δούμε να λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες; Τι έρχεται να προσφέρει;

Απάντηση: Το Vera είναι ουσιαστικά το «μέσο» που θα μας οδηγήσει στο μέλλον. Βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη καθώς πρέπει πρώτα να διερευνήσουμε διεξοδικά όλες τις πτυχές ασφάλειας. Για την Volvo Trucks είναι σημαντικό να προσφέρουμε στους πελάτες μας μια υψηλή επιπέδου εμπειρία αλλά ταυτόχρονα απρόσκοπτες λύσεις μεταφοράς. Πιστεύουμε ότι με το Vera μπορούμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

V6

Ερώτηση: Πώς θα επηρεάσει αφενός την βιομηχανία μεταφορών και αφετέρου την κοινωνία;

Απάντηση: Σε υποδομές όπως τα λιμάνια και τα κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης πιστεύουμε ότι το Vera μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ακρίβεια παράδοσης και βελτιώσεις στην ευελιξία και στην παραγωγικότητα. Οι σημερινές λειτουργίες σχεδιάζονται συχνά σύμφωνα με τις συνήθεις ώρες εργασίας της ημέρας. Αλλά μια λύση όπως το Vera δίνει την δυνατότητα αδιάκοπης λειτουργίας και καλύτερης ροής. Αυτή ακριβώς η 24ωρη λειτουργία θα σημαίνει ταχύτερους χρόνους παράδοσης για τα καταναλωτικά προιόντα ενώ δεδομένου ότι τα οχήματα είναι ηλεκτρικά θα υπάρχουν μειωμένος θόρυβος, οδική αποσυμφόρηση και μείωση των καυσαερίων.

V7

Ερώτηση: Η τεχνολογία του Vera είναι δοκιμασμένη;

Απάντηση: Κατά την δημιουργία του Vera ενσωματώσαμε νέες τεχνολογίες τόσο στο όχημα όσο και στο περιβάλλον του, κάτι που προυποθέτει πολλές δοκιμές ώστε να εξασφαλιστεί η μεταξύ τους αγαστή συνεργασία. Δεδομένου ωστόσο ότι οι βασικές τεχνολογίες προέρχονται από δοκιμασμένες πλατφόρμες της Volvo Trucks, αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα συστήματα -όπως το ηλεκτρικό σύστημα από τα σχετικά φορτηγά μας- έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους.

Ερώτηση: Πώς το σύστημα θα επηρεάσει τους οδηγούς φορτηγών;

Απάντηση: Προφανώς, στις εφαρμογές στις οποίες στοχεύει το Vera θα επηρεαστεί ο βαθμός απασχόλησης των οδηγών, ωστόσο προβλέπουμε ότι θα αυξηθεί η ανάγκη για ειδικευμένους οδηγούς σε άλλες εφαρμογές. Πιστεύω ακράδαντα ότι η τεχνολογία ωθεί την ευημερία και προωθεί την κοινωνία. Όπως σε πολλά εργοστάσια σήμερα, ορισμένα τμήματα της παραγωγής είναι εντελώς αυτοματοποιημένα, ενώ άλλα χρειάζεται να λειτουργούν με ανθρώπινο δυναμικό, έτσι πιστεύω ότι θα εξελιχθεί και ο κλάδος των μεταφορών.

V9

Ερώτηση: Πόσο ασφαλές είναι το σύστημα Vera;

Απάντηση: Όλα όσα κάνουμε σχεδιάζονται με γνώμονα την ασφάλεια και παίρνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Εξετάζουμε τι χρειάζεται από την άποψη των υποδομών, των οχημάτων και του κέντρου ελέγχου. Τα οχήματα κινούνται με μικρότερες ταχύτητες ενώ είναι εξοπλισμένα από μια σειρά αισθητήρων, ραντάρ και καμερών. Σταδιακά, όσο η τεχνολογία θα αποδεικνύει την αξιοπιστία της, οι ταχύτητες κίνησης θα αυξάνονται και έτσι πιστεύουμε ότι ακολουθούμε μια ασφαλή πορεία προς την αυτοματοποίηση.

Ερώτηση: Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Απάντηση: Αρχικά το σύστημα θα λειτουργήσει σε μικρές αποστάσεις και επαναλαμβανόμενες ροές μεταφορικού έργου. Και καθώς θα αποκτάμε περισσότερη εμπειρία, θα μπορέσουμε να εξετάσουμε την επέκταση και σε άλλες εφαρμογές. Αλλά το Vera δεν αποτελεί μια λύση για όλους και για όλα. Είναι μια λύση που θα προσαρμόζουμε από χρήστη σε χρήστη, ανάλογα με τις ανάγκες του.

 

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ