Η βιομηχανία προειδοποιεί για έλλειψη παλετών – Αύξηση της τιμής τους 400%

banner-google-news

Το θέμα της τρέχουσας οξείας έλλειψης παλετών απασχολεί τη βορειοαμερικανική και παγκόσμια βιομηχανία, καθώς αναμένεται ότι η έλλειψη παλετών θα συνεχιστεί για μήνες, ίσως για το υπόλοιπο 2021.  Η έλλειψη διαθεσιμότητας παλετών και η άνοδος των τιμών τους αυξάνει την πίεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η τιμή της παλέτας έχει αυξηθεί κατά 400%.

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την αύξηση είναι πολλοί, ανάμεσα σε αυτούς:
– η υψηλή ζήτηση,
– το αυξανόμενο κόστος της διαθέσιμης ξυλείας,
– οι προσπάθειες χονδρεμπόρων, διανομέων και λιανοπωλητών να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα προϊόντων, δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι παλέτες μπορεί να κυκλοφορούν στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά όχι απαραίτητα στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, δηλώνει η United Fresh Produce Association. Ο χρόνος παραμονής έχει αυξηθεί για τα μη αλλοιώσιμα αποθέματα, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι παλέτες μπορεί να παραμένουν περισσότερο χρονικό διάστημα στις αποθήκες ή στις αποβάθρες.
– Η μεταφορά παλετών είναι μια ακόμη πρόκληση, καθώς είναι περιορισμένος ο αριθμός φορτηγών και οδηγών για να μεταφέρουν τις παλέτες από το ένα μέρος στο άλλο.

Η έλλειψη παλετών ανησυχεί τις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικές προκλήσεις που περιλαμβάνουν απουσία διαθέσιμων φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων, συνεχιζόμενες εργασιακές προκλήσεις, διακυμάνσεις του κόστους καυσίμου, προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία και την εκκρεμούσα έλλειψη ρητίνης, απαραίτητη για την επαναχρησιμοποίηση εμπορευματοκιβωτίων και παλετών.

Μια εναλλακτική λύση στις ξύλινες παλέτες είναι η χρήση πλαστικών παλετών, οι οποίες είναι τρεις φορές πιο ακριβές από τις ξύλινες.