Η TRACECA καλείται να δράσει, ώστε να διευκολυνθεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

banner-google-news

Ο διάδρομος μεταφορών Ευρώπη – Καύκασος – Ασία (TRACECA) χρειάζεται να διευκολύνει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, όσον αφορά τη διέλευση των συνόρων. Οι χώρες μέλη της TRACECA είναι η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Γεωργία, το Ιράν, το Καζακστάν, η Κιργιζία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, το Τατζικιστάν, η Τουρκία, η Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Οδικών Μεταφορών (IRU) Umberto de Pretto μίλησε στην 15η ετήσια συνάντηση των χωρών της TRACECA, σχετικά με τα μέτρα που απομένει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις για την διέλευση των συνόρων.

Στην συνάντηση, που φιλοξένησε η Βουλγαρία στην Σόφια, συμμετείχαν υπουργοί Μεταφορών, αναπληρωτές υπουργοί και άλλοι ανώτεροι ηγέτες από τις 13 χώρες της Διακυβερνητικής Επιτροπής TRACECA (Transport Corridors Europe-Caucasus-Asia). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα και η Λιθουανία συμμετείχαν επίσης μαζί με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς.

Ο Umberto de Pretto περιέγραψε βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της πανδημίας στις οδικές μεταφορές και τη σημασία της υποστήριξης του κλάδου, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη, καθώς και ότι οι εργαζόμενοι στις οδικές μεταφορές θα έχουν προτεραιότητα στα εμβόλια κατά του COVID.

Συγκεκριμένα, μίλησε για την ανάγκη οι κυβερνήσεις να συντονίζουν τα μέτρα για τα σύνορα που σχετίζονται με τον COVID-19 και να επιταχύνουν τις προσπάθειες ψηφιοποίησης των συνοριακών διαδικασιών, ειδικά με το eTIR, για να παραμένουν τα φορτηγά και τα αγαθά σε κίνηση. Έτσι, υποστήριξε, θα διευκολυνθούν τα ολοένα και πιο σοβαρά ζητήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο γενικός γραμματέας της TRACECA Asset Assavbayev ευχαρίστησε προσωπικά τον Umberto de Pretto και την IRU για τη συνεχή εστίασή τους στα σύνορα, για την εξομάλυνση των εμπορικών ροών και ειδικά για τη βοήθεια των χωρών-μελών στην εφαρμογή ψηφιακού TIR.