Τι λέει η ACEA για την αναθεώρηση των προτύπων CO2 βαρέων οχημάτων

banner-google-news

Η ACEA σε δημοσίευμά της χαιρετίζει την αναθεώρηση, θεωρώντας την «ως μια σημαντική ευκαιρία αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του κανονισμού, προσαρμογής διαφορετικών στοιχείων, επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του και διασφάλισης της ευθυγράμμισης με άλλους σημαντικούς κανονισμούς που θα δημιουργήσουν το ευνοϊκό πλαίσιο για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα».

Ο κανονισμός για τα πρότυπα CO2 για βαρέα οχήματα είναι μόνο ένα στοιχείο (αν και σημαντικό) του ευρύτερου ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτρέψει στον τομέα των οδικών μεταφορών να γίνει κλιματικά ουδέτερος, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, σημειώνοντας ότι οι κατασκευαστές βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο για την εφαρμογή στρατηγικών για την ταχεία απαλλαγή από τον άνθρακα των οδικών μεταφορών.

Mercedes-Benz eCitaro G Range Extender mit vollelektrischem Antrieb, NMC 3  Batterie; Brennstoffzelle // Mercedes-Benz eCitaro G Range Extender with all-electric drive, NMC 3 battery, fuell cell

Αυτό θα απαιτήσει μια θεμελιώδη αλλαγή στις τεχνολογίες του συστήματος μετάδοσης κίνησης. Τα οχήματα μηδενικών εκπομπών, συγκεκριμένα τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες και τα οχήματα που κινούνται με υδρογόνο, θα πρέπει να γίνουν η ραχοκοκαλιά των οδικών μεταφορών, εάν ο τομέας θέλει να επιτύχει τους στόχους του για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Όλοι οι κατασκευαστές είτε έχουν ξεκινήσει τη σειρά παραγωγής ηλεκτρικών φορτηγών με μπαταρία είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν από τη σειρά παραγωγής. Περισσότερα από δώδεκα διαφορετικά μοντέλα ηλεκτρικών φορτηγών με μπαταρία είναι διαθέσιμα σήμερα σε διάφορες διαμορφώσεις, που μπορούν να προσαρμοστούν σε μεμονωμένες προδιαγραφές.

Τα φορτηγά που κινούνται με υδρογόνο (ηλεκτρικά κυψέλες καυσίμου) είναι η δεύτερη σημαντική τεχνολογία κινητήρων μηδενικών εκπομπών. Τα πρώτα φορτηγά κυψελών καυσίμου βρίσκονται ήδη στα χέρια των πελατών, για να αποκτήσουν πραγματικές εμπειρίες σε τακτικές καθημερινές λειτουργίες. Αρκετοί κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει την έναρξη της σειράς παραγωγής αυτών των οχημάτων από το 2024.