Ταξινομήσεις νέων οχημάτων: +15,2% τον Ιούλιο, ηλεκτρικά μπαταρίας 13,6%

banner-google-news

Τον Ιούλιο του 2023 η αγορά αυτοκινήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέχισε την αναπτυξιακή της τροχιά κατά 15,2% – δωδέκατος συνεχόμενος μήνας ανάπτυξη σύμφωνα με δημοσίευμα της ACEA. Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων έφτασαν τις 851.156 μονάδες καθώς παρατηρείται ανάκαμψη από τις ελλείψεις εξαρτημάτων του περασμένου έτους. Οι περισσότερες αγορές σημείωσαν σταθερή ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων: Γαλλία (+19,9%), Γερμανία (+18,1%), Ισπανία (+10,7%) και Ιταλία (+8,7%).

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2023, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά (+17,6%), φτάνοντας συνολικά τα 6,3 εκατομμύρια μονάδες. Παρά τις ενδείξεις για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας από τις διαταραχές εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία, οι όγκοι μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι 22% χαμηλότεροι από το 2019. Υπήρξαν διψήφια ποσοστιαία κέρδη στις περισσότερες αγορές κατά τη διάρκεια αυτής της επτάμηνης περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερες: Ισπανία (+21,9%), Ιταλία (+20,9%), Γαλλία (+15,8%) και Γερμανία (+13,6%).

Τύποι καυσίμων νέων αυτοκινήτων

Τον Ιούλιο, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία αυξήθηκε στο 13,6% (από 9,8% τον ίδιο μήνα πέρυσι). Τα υβριδικά-ηλεκτρικά αυτοκίνητα διατήρησαν τη θέση τους ως η δεύτερη επιλογή μεταξύ των νέων αγοραστών αυτοκινήτων, καταλαμβάνοντας πάνω από το ένα τέταρτο της αγοράς. Ωστόσο, τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE), συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων βενζίνης και ντίζελ, διατήρησαν το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς του μισού των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων.