Συμφωνία Ε.Ε. – Ην. Βασιλείου : Τι προβλέπεται για μεταφορές,εμπόριο, ταξίδια

SHELL RIMULA PETROPOULOS 728×90

Η ιστορική συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγει ουσιαστικά ένα νέο κεφάλαιο που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη μετά-Brexit εποχή και το οριστικό διαζύγιο από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τι όμως αλλάζει στις σχέσεις Βρετανίας-Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου;

Εμπόριο

Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου: Το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκει στην ενιαία αγορά και τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. γεγονός που συνεπάγεται ένα καθεστώς χωρίς εμπόδια και δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές.

Από την 1η Ιανουαρίου και μετά, δεν θα υπάρχουν δασμοί ή ποσοστώσεις στις εισαγωγές ή εξαγωγές, αλλά μια σειρά νέων συνοριακών κανονισμών, καθώς η Βρετανία θα είναι εκτός της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς και τελωνειακής ένωσης.

Τελωνειακοί και συνοριακοί έλεγχοι

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ 728Χ90

Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου: Για τη διασυνοριακή μεταφορά εμπορευμάτων προς κάθε κατεύθυνση δεν χρειαζόταν κάποια τελωνειακή γραφειοκρατική διαδικασία ή συνοριακοί έλεγχοι.

Από την 1η Ιανουαρίου και μετά, θα ισχύουν νέα δεδομένα στους τελωνειακούς ελέγχους, που συνεπάγονται υψηλότερο κόστος. Οι έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων και ζωικών ειδών θα είναι πιο αυστηροί. Αυξημένοι έλεγχοι και σε αγαθά που κατευθύνονται από τη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ταξιδιώτες

Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι και Βρετανοί πολίτες(και τα κατοικίδιά τους) είχαν πλήρη πρόσβαση για διακοπές και επαγγελματικά ταξίδια και προς τις δύο κατευθύνσεις, με αυτόματη ασφάλεια υγείας. Οι πολίτες είχαν το δικαίωμα εγκατάστασης και εργασίας στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την 1η Ιανουαρίου και μετά, οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την περιοχή Σένγκεν χωρίς βίζα για 90 ημέρες, με πιθανή ελεύθερη πρόσβαση και για ορισμένες επαγγελματικές επισκέψεις. Θα ισχύει το δικαίωμα μεταφοράς κατοικιδίων κατόπιν πιστοποιητικού. Βρετανία και Ε.Ε. δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν ένα νέο μηχανισμό που θα καλύπτει την αναγκαία υγειονομική κάλυψη για τους ταξιδιώτες. Οι Βρετανοί αυτοκινητιστές στην Ε.Ε. θα πρέπει να αποκτήσουν νέο διεθνές δίπλωμα οδήγησης. Οι κανονισμοί περί Covid-19 ήδη συνεπάγονται περιορισμούς στα ταξίδια προς την Ε.Ε. αυτή την περίοδο.

Για την εργασία και διαμονή σε άλλες χώρες θα χρειάζονται άδειες από τις εθνικές αρχές.

Mεταφορές

Πριν από τις 31 Δεκεμμβρίου η Βρετανία απολαμβάνει ανοικτές εναέριες, σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις με την Ε.Ε. τόσο για επιβάτες όσο και για μεταφορές εμπορευμάτων.

Από την 1η του έτους, οι βρετανικές αεροπορικές θα έχουν ευρεία πρόσβαση για δρομολόγια προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, δεν θα έχουν όμως τη δυνατότητα να συνδέουν προορισμούς εντός του μπλοκ. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειασθεί διμερείς συμφωνίες με τις χώρες-μέλη για να αρχίσει τη μεταφορά εμπορευμάτων εκτός του μπλοκ, για παράδειγμα προς τη Νέα Υόρκη, μέσω Βρετανίας και προς τις ΗΠΑ. Για τους Βρετανούς αυτοκινητιστές ισχύουν περιορισμοί ως προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που μπορούν να διασχίσουν για τη μεταφορά των εμπορευμάτων. Το ίδιο ισχύει και τους Ευρωπαίους αυτοκινητιστές στη Βρετανία.

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ