SSAB: Ο πρώτος στον κόσμο χάλυβας προερχόμενος από σιδηρομετάλλευμα χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων

Ένας κλάδος αναπτύσσεται και γίνεται διεθνές μοντέλο για την πράσινη μετάβαση

banner-google-news

Η σουηδική SSAB (στο εργοστάσιο του Oxelösund) έφτιαξε τον πρώτο χάλυβα που παρήχθη με την τεχνολογία HYBRIT: δηλαδή υδρογόνο 100% αντί για άνθρακα και οπτάνθρακα (κοκ), χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων. Και ο χάλυβας παραδόθηκε στον πρώτο πελάτη, τον Όμιλο Volvo, που σε παγκόσμια πρώτη, τον Οκτώβριο, παρουσίασε το πρώτο όχημα που είναι κατασκευασμένο από χάλυβα χωρίς  χρήση ορυκτών καυσίμων. 3SSAB (Medium)

«Ο πρώτος χάλυβας προερχόμενος από σιδηρομετάλλευμα χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων δεν είναι μόνο μια σημαντική ανακάλυψη για την SSAB, αλλά αποτελεί απόδειξη ότι είναι δυνατό να γίνει η μετάβαση και να μειωθεί σημαντικά το παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας χάλυβα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα εμπνεύσει και άλλους να θέλουν να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση», λέει ο Martin Lindqvist, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SSAB.

«Η βιομηχανία και ιδιαίτερα η βιομηχανία χάλυβα δημιουργούν μεγάλες εκπομπές, αλλά αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της λύσης. Για να οδηγήσεις την μετάβαση και να γίνεις παγκοσμίως το πρώτο κράτος πρόνοιας χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων, είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και δημόσιου τομέα. Το έργο που πραγματοποίησαν οι SSAB, LKAB και Vattenfall στο πλαίσιο του HYBRIT οδηγεί την ανάπτυξη ολόκληρου του κλάδου και αποτελεί ένα διεθνές μοντέλο», λέει ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σουηδίας Ibrahim Baylan.

5ssab (Medium)

«Είναι ένα κρίσιμο ορόσημο και ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας αλυσίδας αξίας εντελώς απαλλαγμένης από χρήση ορυκτών καυσίμων, από το ορυχείο μέχρι τον τελικό χάλυβα. Τώρα έχουμε δείξει μαζί ότι αυτό είναι δυνατό και το ταξίδι συνεχίζεται. Με την εκβιομηχάνιση αυτής της τεχνολογίας στο μέλλον και τη μετάβαση στην παραγωγή σπογγοσιδήρου σε βιομηχανική κλίμακα, θα επιτρέψουμε στη χαλυβουργία να κάνει την μετάβαση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε μαζί για το κλίμα», λέει ο Jan Moström, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του LKAB.

2SSAB (Medium)

«Είναι πολύ ευχάριστο που η συνεργασία HYBRIT κάνει για άλλη μια φορά ένα σημαντικό βήμα μπροστά και ότι η SSAB μπορεί τώρα να παράγει τον πρώτο ελεύθερο από χρήση ορυκτών καυσίμων χάλυβα, και να τον παραδώσει στον πελάτη. Αυτό δείχνει πώς οι συνεταιρισμοί και η συνεργασία μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών και στην οικοδόμηση ανταγωνιστικότητας για τις βιομηχανίες. Ο εξηλεκτρισμός συντελεί στο να καταστεί δυνατή η διαβίωση χωρίς ορυκτά καύσιμα μέσα σε μια γενιά», λέει η Anna Borg, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Vattenfall.

«ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ, ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΩΜΙΣΤΟΥΜΕ»

Οι SSAB, LKAB και Vattenfall δημιούργησαν το HYBRIT, Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology, το 2016, με στόχο την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας για την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων. Τον Ιούνιο του 2021, οι τρεις εταιρείες μπόρεσαν να παρουσιάσουν τον πρώτο σπογγoσίδηρο με μειωμένο υδρογόνο, που παρήχθη στο πιλοτικό εργοστάσιο της HYBRIT στο Luleå. Αυτό ο σπογγοσίδηρος χρησιμοποιείται για την παραγωγή του πρώτου χάλυβα που κατασκευάστηκε με αυτήν την πρωτοποριακή τεχνολογία.

Ο στόχος είναι να παραδοθεί στην αγορά και να επιδειχθεί η τεχνολογία σε βιομηχανική κλίμακα το 2026. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία HYBRIT, η SSAB έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη Σουηδία κατά περίπου δέκα τοις εκατό και στη Φινλανδία κατά περίπου επτά τοις εκατό.

4SSAB (Medium)

«Θα έχουμε μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής με φούρνο ηλεκτρικού τόξου στο Oxelösund το 2025. Αυτή είναι η πρώτη μονάδα παραγωγής εντός της SSAB που κάνει τη μετάβαση και σημαίνει ότι θα μειώσουμε μεγάλες ποσότητες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τότε. Αυτή είναι μια μεγάλη ευθύνη, που είμαστε περήφανοι να την επωμιστούμε, και φέρνει μεγάλες ευκαιρίες στην περιοχή», λέει ο Johnny Sjöström, Επικεφαλής του Ειδικού Τμήματος Χάλυβα της SSAB.

H SSAB ως «Ηγέτης στην Βιομηχανία Χάλυβα» 

Η  SSAB τιμήθηκε με το βραβείο «Ηγέτης στην Βιομηχανία Χάλυβα» στα ετήσια βραβεία S&P Platts Global Metal Awards τον Οκτώβριο.

2021 winner (Medium)

Τα βραβεία αποκαλύπτουν πολλά για την κατεύθυνση προς την οποία οδεύει η βιομηχανία. Οι νικητές επιλέχθηκαν από μια αμερόληπτη ομάδα εμπειρογνωμόνων με υπόβαθρο και εμπειρία που περιλαμβάνει κανονισμούς για τη βιομηχανία μετάλλων, εταιρική ηγεσία, κορυφαίους ερευνητές και διεθνείς ειδικούς μετάλλων.

«Αυτή είναι μια σημαντική τιμή για το σύνολο της SSAB, καθώς και για το έργο που έχουμε κάνει για την ανάπτυξη χάλυβα χωρίς ορυκτά. Η καινοτομία ήταν πάντα ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της SSAB και τώρα δείχνουμε το δρόμο σε ολόκληρη την βιομηχανία χάλυβα», δήλωσε η Eva Petursson, επικεφαλής της Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό της SSAB.

1SSAB (Medium)

Ένα κομμάτι του μέλλοντος – Το πρώτο αντικείμενο από τον πρώτο χάλυβα χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων

 
«Το κηροπήγιο, με τις απαλά πτυχωτές ακτίνες του να ακτινοβολούν από το κερί, συμβολίζει το φως στο τέλος του τούνελ. Είναι σύμβολο ελπίδας. Είναι, πραγματικά, ένα κομμάτι του μέλλοντος».

Lena Bergström, σχεδιάστρια