Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo σταμάτησε τις πωλήσεις φορτηγών στη Ρωσία

banner-google-news

Η Volvo ανακοίνωσε χθες, 28 Φεβρουαρίου, ότι σταμάτησε κάθε παραγωγή και πωλήσεις φορτηγών στη Ρωσία λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Klaas Eliasson είπε στον σουηδικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SVT ότι η εταιρεία «δεν μπορεί να εργαστεί στη Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί». Σημείωσε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει μποϊκοτάζ της Ρωσίας ως έθνους». Το μέτρο τίθεται σε ισχύ αμέσως και αφορά όλες τις παραδόσεις υλικών και εξαρτημάτων στη Ρωσία. Η απόφαση να σταματήσει η παραγωγή στη Ρωσία ήρθε όταν ένας από τους μεγαλύτερους υπεργολάβους εξαρτημάτων της AB Volvo, η Nordiq, αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να σταματήσει τις παραδόσεις στη χώρα.

Το 3% των πωλήσεων του Ομίλου Volvo γίνεται στη Ρωσία και διαθέτει ένα εργοστάσιο στη χώρα.

Τη Δευτέρα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen διέκοψε προσωρινά τις παραδόσεις αυτοκινήτων σε τοπικές αντιπροσωπείες στη Ρωσία, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τη δήλωση της εταιρείας. Η αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάστηκε επίσης να αναστείλει την παραγωγή σε δύο από τα γερμανικά εργοστάσιά της αυτή την εβδομάδα λόγω καθυστέρησης στις παραδόσεις ανταλλακτικών από την Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον 20 αυτοκινητοβιομηχανίες αύξησαν τις τιμές των αυτοκινήτων στη χώρα τον Φεβρουάριο – οκτώ από αυτές την περασμένη εβδομάδα, μετά την πτώση του ρωσικού ρουβλίου ενόψει των κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία. Η αύξηση των τιμών επηρέασε τις Citroen, Mazda, Hyundai, Infiniti, Opel, Peugeot, Renault και Mercedes-Benz.

Ο επικεφαλής του πρακτορείου Avtostat, Σεργκέι Τσέλικοφ, προειδοποίησε πρόσφατα ότι μια σειρά από μάρκες θα εξαφανιστούν σύντομα εντελώς από τη Ρωσία, ενώ «η ρωσική αγορά αυτοκινήτου θα επαναπροσανατολιστεί προς την Κίνα και την Κορέα».