Το πρώτο Duo Trailer της Scania για «καθαρές» μεταφορές στην Ισπανία

banner-google-news

Η Scania και η εταιρεία διαχείρισης βιομηχανικών logistics και εφοδιαστικής αλυσίδας Sesé έθεσαν σε κυκλοφορία το πρώτο ισπανικό φορτηγό με φιλοσοφία Duo Trailer, που τροφοδοτείται από ανανεώσιμα καύσιμα.

Το λανσάρισμα του (ίσως πιο βιώσιμου) βαρέος οχήματος μεγάλων αποστάσεων στη Νότια Ευρώπη γίνεται σε συνεργασία με τον Ισπανό προμηθευτή ενέργειας Repsol και την Volkswagen Navarra. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2, με τον μεγαλύτερο συνδυασμό οχημάτων – και με τη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων.

Ο τράκτορας Scania R650 4×2 Duo Trailer μήκους 31,7 μέτρων, θα διανύει 4.500 χιλιόμετρα την εβδομάδα μεταξύ των ισπανικών πόλεων Παμπλόνα και Βαρκελώνη.

scania duo trailer

Αυτές οι πιλοτικές μεταφορές αποτελούν μέρος των διεθνών ομάδων οχημάτων DUOTRAILER, που εκτελούν πραγματικές δοκιμές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα. Η μελέτη στοχεύει στην εξεύρεση τρόπων βελτίωσης όλων των πτυχών των οδικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της οδικής ασφάλειας, της αποδοτικότητας των εμπορευματικών μεταφορών, της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών.

Το προηγμένο βιοκαύσιμο HVO (υδροεπεξεργασμένο φυτικό έλαιο) παράγεται από απόβλητα όπως χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια και υπολείμματα γεωργίας και δασοκομίας. Επιπλέον, διαθέτει τις πιστοποιήσεις βιωσιμότητας που απαιτούνται από την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πληροί όλες τις τεχνικές απαιτήσεις που εγγυώνται τη χρήση του σε οχήματα με κινητήρες ντίζελ χωρίς να χρειάζεται καμία τροποποίηση.

Μέχρι τώρα, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με τρακτέρ με ένα μόνο ημιρυμουλκούμενο και τροφοδοτούνταν με HVO για περισσότερα από 550.000 χιλιόμετρα, αποδεικνύοντας αξιόπιστα αποτελέσματα.

Σημαντικές βελτιώσεις σε όλους αυτούς τους τομείς έχουν αποδειχθεί με το συνδυασμό τυποποιημένων ενοτήτων μεταφορών της ΕΕ (EMS. European Modular System), οι οποίες είναι δυνατό να διαχωριστούν εάν χρειαστεί. Στην περίπτωση του Sesé Duo Trailer, δύο συμβατικά ημιρυμουλκούμενα μήκους 13,6 μέτρων, συνδέονται με κούκλα και έλκονται από μια κεφαλή φορτηγού με ικανότητα ρυμούλκησης 70 τόνων.

Η χρήση μονάδων Duo Trailer καθιστά επίσης δυνατό τον συνδυασμό οδικών εμπορευματικών μεταφορών με σιδηροδρομικές μεταφορές.