ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Οχήματα Δημοτικής Χρήσης Mercedes-Benz

Αφεντικό (και) στην πόλη!

banner-google-news

Διαχείριση απορριμμάτων, εκχιονισμός, οδοκαθαρισμός, κοπή χόρτων ή απλά στο εργοτάξιο, τα οχήματα δημοτικής χρήσης χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους και σε διάφορες εργασίες. Η οικονομική αποδοτικότητα, οι επιδόσεις, ο ασφαλής χειρισμός και η φιλικότητα προς το περιβάλλον αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την Mercedes-Benz Trucks, που προσφέρει μια ευρεία γκάμα οχημάτων γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως αποδείχθηκε στην παρουσία της στη φετινή IFAT του Μονάχου (από 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου), τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική έκθεση για τη διαχείριση υδάτων, λυμάτων, αποβλήτων και πρώτων υλών.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ eECONIC

Πρωινές μετακινήσεις εργαζομένων, είσοδος σε στενούς κατοικημένους δρόμους με διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, γρήγορο άδειασμα κάδων και κοντέινερ: η διαχείριση αποβλήτων αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κυκλικής οικονομίας. Η αποκομιδή απορριμμάτων είναι μια δύσκολη εργασία που απαιτεί μεγάλη επιμέλεια, προσοχή και δύναμη και το Econic της Mercedes-Benz Trucks είναι το πλαίσιο οχήματος που επιλέγουν πολλές εταιρείες αποκομιδής απορριμμάτων, όπως παρατηρείται σε διάφορους δήμους ανά τον κόσμο.

Mercedes-Benz Trucks präsentiert auf der IFAT 2022 in München nachhaltige kommunale Mobilitätslösungen Mercedes-Benz Trucks showcases sustainable municipal mobility solutions at IFAT 2022 in Munich

Η Mercedes-Benz Trucks σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη συγκεκριμένη σειρά με το eEconic, το οποίο ήδη δοκιμάζεται από την FES Frankfurter Entsorgungs und Service GmbH για να διαπιστώθει πώς ανταποκρίνεται στην πράξη το εξειδικευμένο απορριμματοφόρο όχημα με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με μπαταρία. Το συγκεκριμένο φορτηγό χαμηλού δαπέδου με επιτρεπόμενη συνολική μάζα 27 τόνων και έναν ηλεκτρικό άξονα με ενσωματωμένη μονάδα μετάδοσης κίνησης, καθώς και δύο ηλεκτροκινητήρες, βασίζεται στο όχημα βαρέων διανομών eActros, το οποίο έκανε πρεμιέρα στα τέλη Ιουνίου 2021 και έχει ήδη ενταχθεί στους στόλους πολλών εταιρειών μεταφορών.

Οι μπαταρίες του eEconic μαζικής παραγωγής περιλαμβάνουν τρία πακέτα μπαταριών, καθένα από τα οποία διαθέτει εγκατεστημένη χωρητικότητα 112 kWh και ωφέλιμη χωρητικότητα περίπου 97 kWh. Το ηλεκτρικό φορτηγό μπορεί να καλύψει τη συντριπτική πλειονότητα των τακτικών δρομολογίων αποκομιδής απορριμμάτων του Econic σε μία βάρδια χωρίς ενδιάμεση φόρτιση. Με την αποσύμπλεξη των ταχυτήτων σε κατηφόρα ή την κύλιση μέχρι τον φωτεινό σηματοδότη, μπορεί να ανακτάται ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ιδιαίτερα στα πλαίσια της λειτουργίας με συχνές στάσεις που παρατηρείται κατά την αποκομιδή απορριμμάτων. Το διαδραστικό κόκπιτ πολυμέσων, που περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό του eEconic, παρέχει συνεχή ροή πληροφοριών για την κατάσταση φόρτισης, την υπολειπόμενη αυτονομία και την τρέχουσα και μέση κατανάλωση ενέργειας σε kWh ανά 100 χιλιόμετρα.

Mercedes-Benz eEconic/ Mercedes-Benz eActros/battery electric/e-lkw/e-truck/alternative drives/bev Mercedes-Benz eEconic/ Mercedes-Benz eActros/battery electric/e-lkw/e-truck/alternative drives/bev

Το φορτηγό μπορεί να φορτίζεται με έως και 160 kW: για τη φόρτιση των τριών πακέτων μπαταριών από 20 σε 80% σε κανονικό σταθμό ταχείας φόρτισης με συνεχές ρεύμα φόρτισης 400 A απαιτείται περίπου μία ώρα. Το eEconic είναι επίσης προετοιμασμένο για τη χρήση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και έχει υποβληθεί σε εκτενείς δοκιμές από τη Mercedes-Benz Trucks στον Αρκτικό Κύκλο, όπου ένα όχημα κοντά στο στάδιο της παραγωγής λειτούργησε αξιόπιστα σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος έως -25 °C. Οι μηχανικοί αξιολόγησαν τη διαχείριση θερμότητας, το σύστημα προετοιμασίας και τον ενεργειακά αποδοτικό προκλιματισμό του eEconic, χρησιμοποιώντας διάφορους σταθμούς φόρτισης και προσομοιώνοντας ένα δρομολόγιο αποκομιδής απορριμμάτων.

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Οι δοκιμασμένες λειτουργίες του συμβατικού Econic, που αρέσουν ιδιαίτερα στους πελάτες, έχουν μεταφερθεί και στο eEconic. Για παράδειγμα, η καμπίνα με το χαμηλό πανοραμικό παρμπρίζ, σε συνδυασμό με τη χαμηλή θέση καθίσματος, προσφέρει στον οδηγό απρόσκοπτη ορατότητα στους ευάλωτους χρήστες του δρόμου, καθώς και στην κίνηση της πόλης. Το επιστρωμένο και θερμαινόμενο παρμπρίζ Thermocontrol προλαμβάνει το θάμπωμα του τζαμιού μέσα στην καμπίνα λόγω των καιρικών συνθηκών, βελτιώνοντας την ορατότητα στον χώρο κυκλοφορίας. Η επίστρωση του παρμπρίζ μειώνει επίσης τη θερμότητα στο εσωτερικό του οχήματος λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η χαμηλή θέση του eEconic επιτρέπει εύκολη πρόσβαση, χωρίς καταπόνηση των αρθρώσεων, στην ευρύχωρη καμπίνα, η οποία προσφέρει χώρο για έως τέσσερα άτομα. Χάρη στο ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης το δάπεδο της καμπίνας είναι επίπεδο, διευκολύνοντας τις κινήσεις μέσα στην καμπίνα – ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα, αν ο οδηγός θέλει να βγει από την πτυσσόμενη πόρτα στην πλευρά του συνοδηγού που βρίσκεται μακριά από την κυκλοφορία. Όσον αφορά στα συστήματα ασφαλείας, ο βασικός εξοπλισμός του eEconic περιλαμβάνει το S1R Sideguard Assist για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, καθώς και το σύστημα υποβοήθησης πέδησης έκτακτης ανάγκης Active Brake Assist πέμπτης γενιάς με λειτουργία αναγνώρισης ατόμων. Το όχημα εξοπλίζεται επίσης με εξωτερικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης οχήματος, που διευκολύνει τους πεζούς ή τους ποδηλάτες να ακούσουν το φορτηγό, σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις.

Στην IFAT, η Mercedes-Benz Trucks παρουσίασε το eEconic με υπερκατασκευή απορριμματοφόρου της εταιρείας Zöller: το Medium X4 22.5 Clean Drive. Η υπερκατασκευή Clean Drive, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για πλήρως ηλεκτρικά πλαίσια οχημάτων με διασύνδεση υψηλής τάσης, περιλαμβάνει ένα εξηλεκτρισμένο δοχείο συλλογής (χωρητικότητας 22,3 κυβικών μέτρων) με δύο εσωτερικούς ηλεκτροκινητήρες μαζί με απευθείας τοποθετημένες υδραυλικές αντλίες, μετατροπέα και ανορθωτή.

Mercedes-Benz Trucks präsentiert auf der IFAT 2022 in München nachhaltige kommunale Mobilitätslösungen Mercedes-Benz Trucks showcases sustainable municipal mobility solutions at IFAT 2022 in Munich

eACTROS ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΟΛΗΠΤΗ

Από την έναρξη της μαζικής παραγωγής του eActros, το φορτηγό χρησιμοποιείται ειδικά στις βαριές διανομές, όμως μπορεί επίσης να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και σε άλλες εφαρμογές μεταφοράς εμπορευμάτων, χάρη στις μηδενικές εκπομπές CO2 και τη χαμηλή στάθμη θορύβου.

Για αυτόν τον σκοπό και στα πλαίσια ενός πιλοτικού έργου, η Mercedes-Benz Trucks προσάρμοσε σε ένα eActros την ολοκληρωμένη λύση eWorX, που αναπτύχθηκε από την ZF, μαζί με έναν φορτωτή με κάδο της PALFINGER. Στόχο αποτελεί ο αποδοτικός εξηλεκτρισμός των δυναμοληπτών για τον χειρισμό υδραυλικού εξοπλισμού εργασίας, όπως φορτωτών με κάδο ή γάντζο, γερανών ή ανυψωτικών. Το πλεονέκτημα: λειτουργία χωρίς καθόλου εκπομπές και με εξαιρετικά μειωμένη στάθμη θορύβου, που διευκολύνει ιδιαίτερα τη χρήση εντός πόλης και σε κατοικημένες περιοχές.

Mercedes-Benz Trucks präsentiert auf der IFAT 2022 in München nachhaltige kommunale Mobilitätslösungen Mercedes-Benz Trucks showcases sustainable municipal mobility solutions at IFAT 2022 in Munich

Στο περίπτερο της Mercedes-Benz Trucks στη φετινή IFAT, παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη ολοκληρωμένη λύση με τη μορφή ενός eActros 300 με τον φορτωτή με κάδο PS T 18 της PALFINGER. Η φιλική προς τον χρήστη σχεδίαση καθώς και οι ασύμμετροι και ξεχωριστά ελεγχόμενοι ανυψωτικοί βραχίονες επιτρέπουν στο ανατρεπόμενο με ασύρματο τηλεχειρισμό να φορτώνει γρήγορα τα κοντέινερ, ακόμη και όταν είναι περίεργα τοποθετημένα. Μια νέα λειτουργία είναι η ενσωμάτωση του συστήματος eWorX της ZF, το οποίο δημιουργεί τη σύνδεση ανάμεσα στο σύστημα διαχείρισης ενέργειας και την υπερκατασκευή. Για βέλτιστη λειτουργική αποδοτικότητα, το eWorX ενσωματώνει εξαρτήματα, όπως ο ηλεκτρικός κινητήρας, ο μετατροπέας ισχύος, η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου και οι μονάδες λογισμικού ειδικά για την εφαρμογή, σε μία λύση one-box τύπου «plug-and-work».

Seit 2018 ist der schwere, batterieelektrische eActros im intensiven Kundeneinsatz. Die Erkenntnisse aus der Kundenerprobung fließen direkt in die Serienentwicklung des lokal CO2-neutralen E-Lkw für den urbanen Verteilerverkehr. Geplanter Start der Serienproduktion ist ab 2021. The heavy, battery-electric eActros is in intensive customer testing since 2018. The findings from these trials flow directly into the series development of the locally CO2-neutral e-truck for distribution in urban areas. The planned start of series production is in 2021.

Η μπαταρία έλξης του eActros τροφοδοτεί το σύστημα eWorX της ZF με ηλεκτρική ενέργεια μέσω μιας διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος. Ο ηλεκτροκινητήρας eWorX χρησιμοποιεί με τη σειρά του αυτήν την ενέργεια για τη μετάδοση κίνησης στην υδραυλική αντλία για το ανατρεπόμενο. Επομένως, δεν απαιτείται μηχανική σύνδεση με τον κινητήρα έλξης. Το eWorX διασφαλίζει την ομαλή επικοινωνία μεταξύ του eActros και της υπερκατασκευής μέσω της διεπαφής διαύλου CAN.

Η Mercedes-Benz Trucks βασίζεται στο ePowertrain για το eActros με τη μορφή ενός ηλεκτρικού άκαμπτου άξονα με δύο ενσωματωμένους ηλεκτροκινητήρες και κιβώτιο δύο ταχυτήτων. Και οι δύο υγρόψυκτοι κινητήρες αποδίδουν συνεχώς 330 kW με μέγιστη τιμή ισχύος 400 kW. Οι μπαταρίες του eActros περιλαμβάνουν είτε τρία (eActros 300) είτε τέσσερα πακέτα μπαταριών (eActros 400), καθένα από τα οποία διαθέτει εγκατεστημένη χωρητικότητα 112 kWh και ωφέλιμη χωρητικότητα περίπου 97 kWh. Με τέσσερα πακέτα μπαταριών, το eActros 400 διαθέτει αυτονομία που αγγίζει τα 400 χιλιόμετρα. Το eActros φορτίζεται με έως 160 kW: για τη φόρτιση των τριών πακέτων μπαταριών του eActros 300 από 20 σε 80 τοις εκατό σε κανονικό σταθμό ταχείας φόρτισης με συνεχές ρεύμα φόρτισης 400 A απαιτείται περίπου μία ώρα.

UNIMOG ΠΑΝΤΟΥ

Στην IFAT, η Mercedes-Benz Trucks παρουσίασε επίσης και οχήματα με συμβατικούς πετρελαιοκινητήρες, όπως το Unimog, ένα μοντέλο υψηλής ζήτησης στον κλάδο των δημοτικών υπηρεσιών. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Unimog, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για χρήση με διάφορα είδη εξοπλισμού, έγκειται στο γεγονός ότι οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν εντελώς διαφορετικές εργασίες στη διάρκεια του έτους με ένα μόνο όχημα.

Σε συνεργασία με πολλές εξειδικευμένες εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού, δημιουργούνται εξατομικευμένες λύσεις συστημάτων που αυξάνουν τα ποσοστά αξιοποίησης και την παραγωγικότητα του στόλου. Οι τυποποιημένες διασυνδέσεις φροντίζουν για γρήγορη αντικατάσταση του εξοπλισμού, ενώ η καμπίνα με περιμετρική ορατότητα και ο κοντός μπροστινός πρόβολος εξασφαλίζουν τέλεια ορατότητα στον χώρο εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα τα επίπεδα ασφάλειας.

Mercedes-Benz Trucks präsentiert auf der IFAT 2022 in München nachhaltige kommunale Mobilitätslösungen Mercedes-Benz Trucks showcases sustainable municipal mobility solutions at IFAT 2022 in Munich

Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό του οχήματος μεταφοράς εξοπλισμού Unimog είναι το σύστημα EasyDrive. Συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του αυτοματοποιημένου μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων, για οδήγηση με ταχύτητα έως 89 km/h, με το υδροστατικό σύστημα κίνησης δια τριβής, για απρόσκοπτη οδήγηση και εργασία σε ταχύτητες έως 50 km/h. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου συστήματος είναι ότι η ταχύτητα εργασίας μπορεί να προσαρμόζεται συνεχώς, ανεξάρτητα από τις στροφές του κινητήρα, και να διατηρείται μέσω του TEMPOMAT. Ταυτόχρονα, είναι δυνατή η εκκίνηση και η αλλαγή κατεύθυνσης του Unimog χωρίς φθορά του συμπλέκτη.

Στο Unimog, το πλήρως συγχρονισμένο ηλεκτροπνευματικό χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων μετατρέπει την ισχύ των κινητήρων Euro VI, που χαρακτηρίζονται από χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, οικονομική, ομαλή λειτουργία και υψηλή ροπή, σε προωστική δύναμη. Το γκρουπ ταχυτήτων αλλαγής κατεύθυνσης Electronic Quick Reverse διευκολύνει τη γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης, για παράδειγμα, κατά τον εκχιονισμό ή τους ελιγμούς.

Στη φετινή IFAT είδαμε το Unimog U 219 ως εκπρόσωπο της ιδιαίτερα κόμπακτ σειράς μοντέλων 200. Το όχημα της έκθεσης διέθετε μηχανισμό διανομής αλατόνερου Yeti L της Bucher Municipal και εμπρόσθιο βραχίονα της Mulag με μονάδα ποτίσματος της GE. Το όχημα διαθέτει επίσης χαμηλή πλατφόρμα από χάλυβα της εταιρείας Eggers, η οποία μειώνει σημαντικά το ύψος του κατωφλιού φόρτωσης, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό τη φόρτωση. Το κοντό μεταξόνιο 2.800 χιλιοστών και οι κόμπακτ διαστάσεις – το όχημα έχει πλάτος μόλις 2,15 μέτρων – κάνουν το U 219 εξαιρετικά ευκίνητο. Ως αποτέλεσμα, το όχημα μεταφοράς εξοπλισμού ενδείκνυται για χρήση σε δήμους με πολύ στενούς δρόμους.

Το Unimog U 219 διαθέτει και άλλες ειδικές λειτουργίες, όπως το σύστημα διεύθυνσης με δυνατότητα μετακίνησης στη δεξιά ή αριστερή πλευρά VarioPilot – ένα από τα USP του Unimog. Ο οδηγός μπορεί να μετακινεί το τιμόνι και τα πεντάλ από τη μία πλευρά στην άλλη μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, απολαμβάνει τη σιγουριά και την ασφάλεια ότι βρίσκεται στην ίδια πλευρά της καμπίνας κατά την οδήγηση σε δρόμο και στη συνέχεια μπορεί να μετακινεί το τιμόνι και τα πεντάλ στην πλευρά συνοδηγού, προκειμένου να εξασφαλίσει καλή ορατότητα στον χώρο εργασίας κατά τον χειρισμό του εξοπλισμού. Επιπλέον, το Unimog διαθέτει νέα άνετα αναρτώμενα καθίσματα και στις δύο πλευρές, με θέρμανση καθισμάτων και ενεργό αερισμό που προσφέρουν στον οδηγό μέγιστη άνεση, για ξεκούραστη και ασφαλή εργασία.

Mercedes-Benz Trucks präsentiert auf der IFAT 2022 in München nachhaltige kommunale Mobilitätslösungen Mercedes-Benz Trucks showcases sustainable municipal mobility solutions at IFAT 2022 in Munich

Ένα άλλο όχημα που παρουσιάστηκε στην IFAT ήταν το Unimog U 423, που διακρίνεται για την ευκινησία του, με μεταξόνιο μόλις 3,0 μέτρων και επιτρεπόμενη συνολική μάζα 14,1 τόνων. Εκτός από τα γνωστά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός οχήματος, όπως το EasyDrive ή το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, προσφέρει επίσης νέο σύστημα άνετης διεύθυνσης. Το U 423 προσφέρει επίσης τα προαιρετικά πακέτα Light, Safety και Winter. Το πακέτο Light περιλαμβάνει προβολείς BI-XENON με φώτα ημέρας LED και προβολείς LED πάνω στην καμπίνα. Το πακέτο Safety προσφέρει κάμερες εμπροσθοπορείας και οπισθοπορείας, προειδοποίηση οπισθοπορείας και μεγάλο όργανο πολλαπλών ενδείξεων με οθόνη 12,7 cm για την προβολή των βίντεο, διασφαλίζοντας καλή ορατότητα ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Το πακέτο Winter περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σύστημα θέρμανσης με ζεστό νερό και θερμαινόμενο παρμπρίζ – για περισσότερη ασφάλεια σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το όχημα είναι εξοπλισμένο με εμπρόσθιο σάρωθρο FKM 2200 της Dücker, σύστημα διανομής CombiCon 5018 U της Jotha και σύστημα διανομής άλμης Syntos S15-18 VESN της AEBI-Schmidt.