ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: MAN TGX Timber Truck

TGX βαρέως τύπου!

banner-google-news

Αυτή η νέα γενιά φορτηγών MAN, αντιπροσωπεύει τη μετεξέλιξη της εταιρίας, από έναν κατασκευαστή οχημάτων, σε πάροχο ευφυών και βιώσιμων λύσεων μεταφοράς. Αιχμή του δόρατος και πάλι το TGX, όχι μόνο για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων αλλά και για δύσκολα φορτία όπως η ξυλεία.

MAN TGX Timber Truck (6)

Ήταν το 2020, όταν η MAN Truck & Bus λάνσαρε μια εντελώς νέα γενιά φορτηγών, η οποία προοριζόταν σταθερά προσανατολισμένη να απαντήσει στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της οδικής μεταφοράς θέτοντας νέα πρότυπα στα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και στην ψηφιακή δικτύωση. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, αυτή η νέα σειρά ήρθε να φέρει 8% εξοικονόμηση καυσίμου και ανάλογες μειώσεις στην εκπομπή CO2 ενώ εισήγαγε ένα σύστημα υποβοήθησης στροφής που βοηθά στην πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων καθώς και ένα σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας.

MAN TGX Timber Truck (11)

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Με αιχμή του δόρατος το TGX, ο Γερμανός κατασκευαστής προσπάθησε να συνδυάσει δοκιμασμένες λύσεις και αποδεδειγμένες αρετές που διέκριναν ανέκαθεν τα φορτηγά του, με καινοτομίες και νέες τεχνολογίες απόλυτα προσανατολισμένες σε μελλοντικές ανάγκες και απαιτήσεις. Για να το πετύχει επικεντρώθηκε σε τέσσερις βασικούς τομείς: στο χώρο εργασίας του οδηγού, στην αποδοτικότητα, στην αξιοπιστία και χρηστικότητα καθώς και στην αγαστή συνεργασία με τους πελάτες.

Έτσι λοιπόν, η ικανοποίηση των οδηγών βρέθηκε στο επίκεντρο των προσπαθειών της MAN, με στόχο να εισάγει νέα πρότυπα όσον αφορά τη φιλικότητα προς τον χρήστη, τη βέλτιστη εργονομία, την αξιόπιστη λειτουργία, την άνεση και τη χωροταξικότητα.

MAN TGX Timber Truck (7)

Η σειρά κινητήρων Euro 6d που παρουσιάστηκε το 2019 έρχεται να δώσει κίνηση στα νέα φορτηγά TG, σε συνδυασμό με νέα κιβώτια ταχυτήτων και λογισμικά με στόχο τη μεγάλη αποδοτικότητα και τη εξοικονόμηση καυσίμου. Η τελευταία, είναι επίσης αποτέλεσμα αφενός της ιδιαίτερα βελτιωμένης αεροδυναμικής αντίστασης των φορτηγών και αφετέρου τις αποτελεσματικές μεθόδους οδήγησης που προτείνει η MAN στους οδηγούς.

Ο βελτιστοποιημένος χρόνος λειτουργίας και η διαθεσιμότητα στη μεταφορά, χωρίς απρόοπτες ακινητοποιήσεις είναι το ζητούμενο στον τομέα της αξιοπιστίας. Εδώ η MAN «θωρακίζει» τα φορτηγά της με μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική διαχείριση της συντήρησης, ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα που μειώνει το λειτουργικό κόστος και εξασφαλίζει τη μέγιστη διαθεσιμότητα.

ΟΚΤΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΙΝΕΣ

Σχεδιαστικά, οι νέες διαθέσιμες καμπίνες της ναυαρχίδας φορτηγών MAN έχουν τροποποιηθεί πλήρως, με κύριο στόχο την βελτιωμένη αεροδυναμική αντίσταση, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται η σχεδιαστική ταυτότητα της μάρκας.

Στην κορυφή των επιλογών από άποψη χώρων, η MAN προσφέρει τρεις καμπίνες μεγάλων διαστάσεων με τις ονομασίες GX, GM και GN. Με το εξωτερικό πλάτος τους στα 2,44 μέτρα, οι καμπίνες GX και GM είναι η ιδανική επιλογή για διεθνείς μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

MAN TGX Timber Truck (10)

Προσφέρουν μεταξύ άλλων χώρο αποθήκευσης στη μέση, κάτω από το κρεβάτι, δύο εξωτερικά κουτιά αποθήκευσης, τα οποία είναι επίσης προσβάσιμα και από το εσωτερικό, καθώς και μονάδες αποθήκευσης πάνω από το παρμπρίζ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η καμπίνα GX με την υψηλότερη οροφή προσφέρει έως και 355 λίτρα αποθηκευτικού χώρου ενώ χάρη στο χαμηλό ύψος τούνελ, το ωφέλιμο εσωτερικό ύψος ανέρχεται στα 1,87 και 2,07 μέτρα στις καμπίνες GM και GX αντίστοιχα. Οι οδηγοί απολαμβάνουν ελευθερία κινήσεων, με τα άνετα κρεβάτια και την αποτελεσματική ηχομόνωση του θαλάμου να εξασφαλίζουν τη βέλτιστη χαλάρωση και τον ξεκούραστο ύπνο. Αλλά και οι λεπτομέρειες που καθορίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χειρισμού βελτιώθηκαν, με γνώμονα την απρόσκοπτη οδήγηση.

MAN TGX Timber Truck (1)

Για παράδειγμα, υπάρχει νέα ομαδοποίηση των χειριστηρίων, που τώρα έχουν μεταφερθεί πιο κοντά στον οδηγό, ο νέος επιλογέας για το κιβώτιο TipMatic έχει μεταφερθεί στη δεξιά πλευρά της κολώνας του τιμονιού ενσωματώνοντας και τη λειτουργία του μηχανόφρενου ενώ υπάρχει νέο ηλεκτρικό χειρόφρενο. Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρως ψηφιακός, με οθόνη 12,3 ιντσών ενώ το τιμόνι έχει επανασχεδιαστεί πλήρως και ρυθμίζεται τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς το βάθος. Τέλος, τη βελτιστοποίηση της άνεσης εξασφαλίζουν τα νέας σχεδίασης και δομής καθίσματα.

MAN TGX Timber Truck (8)

Η τρίτη από τις παραλλαγές καμπίνας μεγάλης χωρητικότητας, η GN, προσφέρει τα ίδια υψηλά επίπεδα άνεσης ωστόσο με μικρό ύψος οροφής (εσωτερικό ωφέλιμο 1,57 μέτρα) ώστε να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες εφαρμογές που απαιτούν η υπερκατασκευή να εκτείνεται πάνω από τη χαμηλή καμπίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες καμπίνες μεσαίου ύψους ή υψηλού πλαισίου διαθέτουν χαλύβδινο προφυλακτήρα τριών μερών. Τα μέρη μπορούν να αντικατασταθούν σε τμήματα σε περίπτωση σοβαρής ζημίας από σύγκρουση. Τα εύκαμπτο πρώτο σκαλοπάτι για την είσοδο στις καμπίνες, που αντέχει βαρύ κτύπημα χωρίς ζημιά, είναι ένα ακόμη πρακτικό όφελος.

TGX ΒΑΡΕΩΣ ΤΥΠΟΥ

Εκτός από τους κλασικούς τράκτορες ημιρυμουλκούμενου 4×2 και 6×2 και τις μονάδες πλαισίου, οι εκδόσεις 6×4 και 8×4 εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες για το TGX, καθώς αποτελούν μια δημοφιλή επιλογή για μεταφορές βαρέως τύπου, όπως για παράδειγμα αυτή της μεταφορές ξυλείας. Το ημιρυμουλκούμενο τρακτέρ 4×2 μπορεί προαιρετικά να παραγγελθεί με το MAN HydroDrive, το υδροστατικό σύστημα μετάδοσης κίνησης στον μπροστινό άξονα που παρέχει πρόσθετη πρόσφυση σε μη ασφαλτοστρωμένες επιφάνειες. Με αυτήν την ποικιλία επιλογών, το MAN TGX καλύπτει μια σειρά από 18 έως 41 τόνους μεικτού βάρους οχήματος. Για εφαρμογές βαρέως τύπου, είναι δυνατό μεικτό βάρος αμαξοστοιχίας 250 τόνων.

MAN TGX Timber Truck (9)

Ένα φορτηγό μεταφοράς ξυλείας κινείται συνήθως σε δύσκολους δρόμους ανάμεσα σε πυκνά πευκοδάση και χωράφια. Στο πεδίο δράσης τέτοιων οχημάτων υπάρχουν στενοί, ανώμαλοι δρόμοι με απότομες στροφές και απότομες κλίσεις που περνούν από τα βουνά. Μια πρόκληση για σχεδόν κάθε οδηγό αυτοκινήτου, αλλά ειδικά για οδηγούς φορτηγών. Σε αυτό το απαιτητικό έδαφος το TGX καλείται να ανταπεξέλθει, όχι μόνο στις δυσκολίες που προκύπτουν από το βάρος και τη φύση του φορτίου αλλά και από αυτές που προκύπτουν από το ανάγλυφο.

MAN TGX Timber Truck (2)

Autovision New