Οδικές Συγκοινωνίες: το αστικό λεωφορείο υδρογόνου της Solaris στους δρόμους της Αθήνας

Σύντομα στον στόλο της Ο.ΣΥ. Α.Ε. τρία τέτοια οχήματα

banner-google-news

Οι Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) και η Solaris Hellas Α.Ε. παρουσίασαν χθες, 19 Απριλίου 2023, το αστικό λεωφορείο υδρογόνου Urbino 12 σε πλήθος δημοσιογράφων. Ένα εξαιρετικά καινοτόμο όχημα, με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, χαμηλό επίπεδο θορύβου, έλλειψη κραδασμών κατά την κίνηση, και αυτονομία έως και 350 χιλιόμετρα, όπως είπε κατά την παρουσίαση ο γενικός διευθυντής της Solaris Hellas A.Ε. Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου.
Η τεχνολογία της υδρογονοκίνησης εφαρμόζεται στη Solaris από το 2015.

osy-Urbino-12-Hydrogen (1)Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στα πρώτα πιλοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα για τη χρήση υδρογόνου στις μεταφορές, η  Ο.ΣΥ. Α.Ε. θα έχει σύντομα στον στόλο της τρία τέτοια οχήματα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.ΣΥ. Α.Ε. Στέφανος Αγιάσογλου από την πλευρά του επισήμανε ότι το μέλλον στις μεταφορές είναι το υδρογόνο.

1 Solaris_Urbino_12_hydrogen_12«Αρχίσαμε τη δοκιμή υδρογονοκίνητων λεωφορείων, προκειμένου να διαπιστώσουμε τη συμπεριφορά τους στις συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και για να εξετάσουμε τον τρόπο προετοιμασίας των εγκαταστάσεών μας, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υδρογονοκίνησης. Η πιλοτική λειτουργία λεωφορείων υδρογόνου είναι σημαντική γιατί -όπως έχει αποδειχθεί και από τις αντίστοιχες δοκιμές ηλεκτροκίνητων οχημάτων- οδηγεί και στην αναδιοργάνωση των αμαξοστασίων μας καθιστώντας την ΟΣΥ ΑΕ μια σύγχρονη εταιρεία, αντίστοιχη με αυτές προηγμένων χωρών», είπε ο κ. Στέφανος Αγιάσογλου  κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Urbino 12 Hydrogen, του πρώτου λεωφορείου υδρογόνου, που παραχώρησε η Solaris Hellas A.Ε. για δοκιμή στις Δημόσιες Οδικές Συγκοινωνίες.

Το λεωφορείο κυκλοφορούσε τον τελευταίο μήνα στο κέντρο της Αθήνας εκτελώντας την κυκλική διαδρομή Άνω Πατήσια-Ζάππειο, μεταφέροντας καθημερινά εκατοντάδες επιβάτες δωρεάν.

urbino interiorΤο λεωφορείο Solaris Urbino 12 hydrogen ανήκει στην κατηγορία 12μετρων αστικών χαμηλοδάπεδων οχημάτων και μπορεί να μεταφέρει έως 37 καθήμενους επιβάτες.

urbino 12-3Διαθέτει τρεις δίφυλλες θύρες εισόδου και ηλεκτρική ράμπα στη μεσαία θύρα για τη διευκόλυνση επιβίβασης-αποβίβασης ΑΜΕΑ, καμπίνα με σύστημα βεβιασμένου αερισμού, αντλία θερμότητας και θερμαντικά σώματα, ανατομικά καθίσματα,  εσωτερικό φωτισμό  με σώματα LED ρυθμιζόμενης έντασης και σύστημα επιγονάτισης για τη διευκόλυνση της εισόδου-εξόδου των επιβατών.

DCIM100MEDIADJI_0255.JPG

Είναι τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (hydrogen fuel cell) και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες, ενσωματωμένους επί τροχών στον οπίσθιο άξονα του οχήματος. Η καμπίνα του οδηγού διαθέτει διατάξεις αυτόματου ελέγχου τελευταίας γενιάς όπως το σύστημα ECAS για τη ρύθμιση των αναρτήσεων και το σύστημα EBS για το φρενάρισμα και την ευστάθεια.

Προσφέρει αυτονομία έως και 350 χιλιόμετρα, διατηρώντας παράλληλα όλα τα πλεονεκτήματα ενός ηλεκτροκινητήρα.

Solaris-Urbino-12-HydrogenΗ έντονα σκιαγραφημένη γραμμή του αμαξώματος, το άνετο εσωτερικό του αλλά κυρίως η οικολογική του κίνηση εγγυώνται καινοτομία στη βιομηχανία, καθώς και μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία όχι μόνο για τους οδηγούς αλλά και για τους επιβάτες.

Η πρεμιέρα του οχήματος έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ένωσης Δημοσίων Μεταφορών (UITP) στη Στοκχόλμη 09-12 Ιουνίου 2019.

U12_hydrogen_

Η Solaris Hellas Α.Ε. είναι η θυγατρική εταιρεία της Solaris Bus & Coach στην Ελλάδα. Από το 2010 στηρίζει το έργο της Solaris Bus & Coach προσφέροντας στην ελληνική αγορά όλο το εύρος των προϊόντων υψηλής ποιότητας του εργοστασίου κατασκευής καθώς και τις υπηρεσίες μετά την πώληση (After Sales).

Η Solaris Bus & Coach sp. z o.o. είναι ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους κατασκευαστές λεωφορείων και τρόλεϊ. Επωφελούμενη από 27 χρόνια εμπειρίας και έχοντας κατασκευάσει περισσότερα από 23.000 οχήματα, η Solaris διαμορφώνει την ποιότητα των αστικών μεταφορών σε εκατοντάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη κάθε μέρα.