«Οι οδηγοί είναι άνθρωποι, όχι εμπόρευμα!» – Τι λέει η ETF για τα ξενοδοχεία κοντέινερ

banner-google-news

Οι εταιρείες μεταφορών είναι έτοιμες να εμπλακούν στην ιδέα των ξενοδοχείων-κοντέινερ για οδηγούς φορτηγών, και μερικές κατασκευάζουν ή μετασκευάζουν κοντέινερ σε όλη την Ευρώπη για να κοιμούνται οι οδηγοί. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) επισημαίνει ότι αυτό απέχει πολύ από το τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την οδήγηση, τον χρόνο ανάπαυσης και την επιστροφή του οδηγού –κανόνες που έχουν τεθεί σε ισχύ, για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας. Σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι τα κοντέινερ-ξενοδοχεία είναι ένας τρόπος για να παρακαμφθεί η νομοθεσία της ΕΕ.

Οι κανόνες του Πακέτου Κινητικότητας για την οδήγηση και τον χρόνο ανάπαυσης και την επιστροφή του οδηγού στο σπίτι τέθηκαν σε ισχύ για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους, ειδικά για να επιτρέψουν στους οδηγούς να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους.

Σε μια γρήγορη έρευνα στο Facebook, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) ρώτησε τους οδηγούς τι σκέφτονται για τον ύπνο σε κοντέινερ κι αν αυτό θα έκανε τη δουλειά τους πιο ελκυστική. Οι οδηγοί απάντησαν ότι δεν είναι αγαθά αλλά άνθρωποι, και ότι η ιδέα να κοιμηθούν σε κοντέινερ δείχνει έλλειψη σεβασμού.

shutterstock_204438058

Η Ομοσπονδία θέτει το ερώτημα: Είναι νόμιμο να κοιμούνται οι οδηγοί σε κοντέινερ;
Η απάντηση είναι «όχι». Τα κοντέινερ δεν είναι κατάλληλα καταλύματα, δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των οδηγών και δεν τους επιτρέπουν να διαθέτουν ελεύθερα τον χρόνο ανάπαυσής τους.

Η παράγραφος 8 του άρθρου 8 του υφιστάμενου χρόνου οδήγησης και ανάπαυσης απαιτεί η κανονική περίοδος εβδομαδιαίας ανάπαυσης και κάθε εβδομαδιαία περίοδος ανάπαυσης άνω των 45 ωρών να γίνονται σε κατάλληλα καταλύματα φιλικά προς το φύλο του οδηγού, με επαρκείς εγκαταστάσεις ύπνου και υγιεινής.

Η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει επίσης την ανάπαυση των οδηγών ως περίοδο κατά την οποία οι οδηγοί μπορούν να διαθέτουν ελεύθερα τον χρόνο τους.

shutterstock_258376331

Η τοποθέτηση των οδηγών σε κοντέινερ δεν είναι σύμφωνη με την νομοθεσία, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές. Απαντά επίσης στις εταιρείες, που υποστηρίζουν ότι η διαμονή των οδηγών σ κοντέινερ είναι άνετη και κατάλληλη:

«Η ETF δεν αμφισβητεί την ποιότητα, αμφισβητούμε τη συμμόρφωση με τους κανόνες του Πακέτου Κινητικότητας. Με το να κοιμούνται οι οδηγοί σε κοντέινερ, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της ‘’κατάλληλης διαμονής’’ και δεν βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας των οδηγών, όπως απαιτεί ο νόμος. Επιπλέον, όταν τα κοντέινερ τοποθετούνται στη μέση του πουθενά –ιδιαίτερα σε χώρους στάθμευσης– οι οδηγοί δεν μπορούν να διαθέτουν ελεύθερα τον χρόνο ανάπαυσης, όπως ορίζει η νομοθεσία».