Νέο MAN Lion’s Intercity LE: Καθημερινή πολυτέλεια

Το νέο μέλος της οικογένειας λεωφορείων MAN θέτει το σημείο αναφοράς στην κατηγορία λεωφορείων χαμηλού δαπέδου, με τη μεγάλη ευελιξία του αλλά και με την εμφάνισή του. Συνδυάζει ευελιξία στη διαμόρφωση του εξοπλισμού και στη διάταξη των καθισμάτων με μια οικονομική γραμμή μετάδοσης τελευταίας τεχνολογίας.

banner-google-news

Το νέο Lion’s Intercity LE ολοκληρώνει την τρέχουσα οικογένεια λεωφορείων MAN, και έρχεται να προσφέρει μέγιστη ευελιξία σε λογική τιμή, με «target group» τους φορείς δημόσιων μεταφορών και τις ιδιωτικές εταιρείες. Η MAN Truck & Bus κατάφερε να σχεδιάσει και να λανσάρει ένα οικονομικά αποδοτικό, σύγχρονο βασικό μοντέλο που ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις των πελατών. Για να γίνει αυτό, οι μηχανικοί της εταιρείας συνδύασαν τη σχεδίαση του πίσω άκρου του επιτυχημένου Lion’s Intercity, με το μπροστινό μέρος χαμηλού δαπέδου του σημερινού Lion’s City. Αυτό επιτρέπει την εγκατάσταση περισσότερων καθισμάτων με προσανατολισμό προς τα εμπρός ειδικά στο πίσω τμήμα του λεωφορείου και σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν λιγότερο περίπλοκοι – και άρα λιγότερο δαπανηροί – υποειδείς άξονες τελευταίας τεχνολογίας. Αυτός ο αρθρωτός σχεδιασμός τοποθετεί την τιμή του μοντέλου πολύ χαμηλότερη από αυτή των λεωφορείων χαμηλού ορόφου που βασίζονται αποκλειστικά σε αστικό λεωφορείο χαμηλού ορόφου.

MAN Lion_s Interity (4)

Παρά το ότι η τιμή είναι ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει τις αποφάσεις αυτής της αγοράς, το Lion’s Intercity LE μοιάζει κάθε άλλο παρά «χαμηλού κόστους» καθώς οι σχεδιαστές του έχουν ενημερώσει τη σχεδίαση «Smart Edge», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017 με το MAN Lion’s Coach, με έναν ευαίσθητο, βιώσιμο και εξαιρετικά αναγνωρίσιμο τρόπο.

BANNER NEWS BRAND_728X90-02(9)

ΕΞΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Έξι εκδόσεις του νέου μοντέλου χαμηλής εισόδου αντικαθιστούν τρεις δοκιμασμένες σειρές: τη σειρά LE που προέρχεται από το αστικό λεωφορείο χαμηλού ορόφου του αστικούς Lion’s City, το Lion’s City Ü, επίσης βασισμένο στο μοντέλο του αστικού λεωφορείου και το ακόμα πολύ δημοφιλές Lion’s City LE/Ü. Η πρώτη από αυτές τις δύο σειρές παλαιού τύπου θα διακοπεί στα τέλη του 2021 και η τρίτη στα τέλη του 2022.

MAN Lion_s Interity (2)

Οι δύο εκδόσεις, η Lion’s Intercity LE 12 (12,44 m) και η Lion’s Intercity LE 13 (13,14 m) έχουν προγραμματιστεί να βγουν στην παραγωγή στις αρχές του 2022. Οι «καθαρόαιμες» αστικές παραλλαγές του Lion’s Intercity LE στο ίδιο μήκος θα αρχίσει να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής από τις αρχές του 2023. Ταυτόχρονα θα λανσαριστεί η γραμμή κίνησης EfficientHybrid η οποία θα είναι διαθέσιμη και στα δύο τριαξονικά μοντέλα Lion’s Intercity LE 14 (34 C/44 C) μήκους 14,46 μέτρων που θα ακολουθήσουν στην τρίτη φάση παραγωγής το 2024.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Τα διακριτικά χαρακτηριστικά των δύο παραλλαγών του νέου λεωφορείου είναι κλασικά χαρακτηριστικά στην κατηγορία και, με πανομοιότυπη εξωτερική εμφάνιση. Η αστική έκδοση του Lion’s Intercity LE (32C/33C/34C) έχει σχεδίαση χωρίς πλατφόρμα στο χαμηλό δάπεδο και είναι εξοπλισμένη με ελαστικά 275/70 R22.5 (ύψος εισόδου 320 mm) σε όλες τις εκδόσεις. Η υπεραστική έκδοση διαθέτει αυτή τη μορφή μόνο ως επιλογή. Τα στάνταρ ελαστικά είναι 295/80 R 22,5 (380 mm ύψος εισόδου). Επίσης, έχει πάντα πλατφόρμες στο μπροστινό τμήμα (ύψος εμπρός 1.425 χλστ., πίσω 1.875 χλστ.), που σημαίνει ότι προσφέρει τουλάχιστον δέκα περισσότερες θέσεις από το αντίστοιχο αστικό μοντέλο. Το υπεραστικό μπορεί να μεταφέρει έως 102 επιβάτες ενώ η αστική έκδοση έως και 107 επιβάτες. Η χωρητικότητα επιβατών των δύο τριαξονικών μοντέλων είναι 115 (Intercity) και 121 (City). Όλες οι εκδόσεις Lion’s Intercity LE μπορούν να διαμορφωθούν με σύγχρονες ράγες λαβής πάνω από το κεφάλι ή προαιρετικές σχάρες αποσκευών ρυθμιζόμενου ύψους σε ανοιχτές ή κλειστές εκδόσεις, ενώ η τελευταία διαθέτει επίσης σύγχρονα σετ φωτισμού και αερισμού.

MAN Lion_s Interity (5)

Τα καθίσματα που είναι εγκατεστημένα στην έκδοση Intercity είναι σχεδίασης «MAN Intercity Basic», διαθέσιμα είτε χωρίς ζώνες ασφαλείας είτε προαιρετικά με ζώνες δύο ή τριών σημείων, ανάλογα με την ταξινόμηση. Τρία διαφορετικά καθίσματα City με διαφορετικά φινιρίσματα και ταπετσαρίες είναι διαθέσιμα για την αστική έκδοση. Η προαιρετική παραλλαγή καθισμάτων «MAN City Comfort» διατίθεται επίσης με ζώνη ασφαλείας.

Η έκδοση City διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό δίφυλλες μπροστινές και κεντρικές πόρτες που αιωρούνται προς τα μέσα. Η παραλλαγή Intercity διαθέτει στάνταρ μια πόρτα που περιστρέφεται προς τα έξω: μονόφυλλη ή δίφυλλη στην μπροστινή πόρτα, πάντα διπλή στην κεντρική πόρτα Μια τρίτη πόρτα παρέχεται στάνταρντ μόνο για τα τριαξονικά μοντέλα City.

MAN Lion_s Interity (11)

Η μοντέρνα σχεδίαση «Smart Edge», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017 σημαίνει σταθερά καθαρές, δυναμικές γραμμές, λοξοτομές και άκρες σε όλο το όχημα, αν και ποτέ δεν έχουν ως αποτέλεσμα επιθετικά ή ενοχλητικά σχήματα, αλλά μάλλον ρέουν αρμονικά για να δημιουργήσουν μια ολιστική και αυτοτελή σχεδιαστική φιλοσοφία. Η μπροστινή όψη διατηρείται σκόπιμα σπορ, δημιουργώντας μια ισχυρή εμφάνιση ενώ οι μαύρες περιοχές γύρω από τους μοντέρνους, προαιρετικά full LED προβολείς τους ενσωματώνουν στο τυπικό στυλ της μάρκας.

MAN Lion_s Interity (12)

Οι ισχυροί θόλοι των τροχών προσθέτουν περαιτέρω φινέτσα στο πλευρικό τοίχωμα, περικλείοντας τον τροχό σε κυκλικό σχήμα και ενισχύοντας έντονα την τρισδιάστατη πρόσκρουση του οχήματος. Το πίσω άκρο αντικατοπτρίζει πολύ αρμονικά τη σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα MAN: φαρδιές, στιβαρές πίσω κολόνες με γραμμές που σαρώνουν προς τα κάτω όπως μια μυώδη πλάτη, μαζί με την τυπική αεροτομή της πίσω οροφής στην κορυφή, παρουσιάζουν διακριτικές στυλιστικές πινελιές ενώ ταυτόχρονα μεταδίδουν οπτικά μια αίσθηση ασφάλειας και αποδοτικότητα. Οι μεγάλες μονάδες πίσω φώτων LED από το Lion’s Coach τοποθετούνται πάνω από τον πίσω προφυλακτήρα.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΜΠΙΝΑ

Το εσωτερικό του MAN Lion’s Intercity LE έχει επίσης επανασχεδιαστεί πλήρως, με ιδιαίτερη προσοχή στο μέγιστο όφελος των πελατών. Ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών, διατίθεται με ή χωρίς πλατφόρμες στην περιοχή του χαμηλού δαπέδου. Οι ευέλικτα διαμορφώσιμες σχάρες αποσκευών είναι ρυθμισμένες στο ύψος, ώστε να μπορούν να τις προσεγγίζουν και μικρότεροι επιβάτες. Τα καθίσματα στο ανυψωμένο πίσω τμήμα κλίνουν σταδιακά προς τα πάνω, δημιουργώντας ένα στυλ θεατρικών καθισμάτων που θυμίζει premium πούλμαν. Ολόκληρη η εσωτερική διακόσμηση είναι φωτεινή, λεία και φιλική. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην υψηλή ποιότητα και την επαγγελματική εμφάνιση όλων των ορατών επιφανειών. Ο χρωματικός συνδυασμός και ο ομοιόμορφος φωτισμός δημιουργούν μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

MAN Lion_s Interity (9)

Τα υπερσύγχρονα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού είναι διαθέσιμα σε διάφορες παραλλαγές για το MAN Lion’s Intercity. Η αρχική επιλογή εξαερισμού διαθέτει απλά, μεγάλου μεγέθους παράθυρα εξαερισμού, εξασφαλίζοντας βέλτιστο εξαερισμό ανά πάσα στιγμή, εάν δεν έχει εγκατασταθεί σύστημα κλιματισμού τελευταίας τεχνολογίας. Ένα νέο χαρακτηριστικό εδώ είναι ο αισθητήρας ποιότητας αέρα (AQS), ο οποίος μεταβαίνει αυτόματα στη λειτουργία ανακυκλοφορίας αέρα εάν ο εξωτερικός αέρας είναι μολυσμένος. Η θέρμανση με ανεμιστήρα στους τοίχους του χώρου επιβατών και η θέρμανση οροφής παρέχουν ευχάριστη ζεστασιά ανά πάσα στιγμή. Η δοκιμασμένη βοηθητική θερμάστρα 30 kW, που λειτουργεί είτε με ντίζελ είτε με πετρέλαιο θέρμανσης, μπορεί να ενεργοποιηθεί επιλεκτικά για να παρέχει μέγιστη ισχύ. Πρόσθετες θερμάστρες στα σκαλοπάτια και αεροκουρτίνες στις πόρτες μπορούν να παραγγελθούν προαιρετικά.

MAN Lion_s Interity (13)

Το επόμενο επίπεδο προσφέρει δύο συστήματα θέρμανσης οροφής χωρίς λειτουργία κλιματισμού. Διατίθενται τόσο από τη Valeo όσο και από την Konvekta, παρέχουν ισχύ θέρμανσης 40 kW και εξοικονομούν περίπου 50 κιλά σε βάρος σε σύγκριση με πλήρη συστήματα κλιματισμού. Τα μικρά συστήματα κλιματισμού διατίθενται επίσης και από τους δύο προμηθευτές και διαθέτουν ψυκτικές δυνατότητες 32 και 33 kW αντίστοιχα. Οι μεγαλύτερες εκδόσεις έχουν ισχύ 40 και 39 kW αντίστοιχα.

ΤΥΧΕΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Ένα υπερσύγχρονο πιλοτήριο που προσφέρει έναν αξιοζήλευτο χώρο εργασίας στον οδηγό, με την κομψά καμπυλωτή πόρτα της καμπίνας, να ταιριάζει απόλυτα στη σχεδιαστική φιλοσοφία. Ο συνδυασμός χρωμάτων ταιριάζει με αυτόν του χώρου επιβατών ενώ ο χώρος εργασίας του οδηγού έχει ανυψωθεί σημαντικά κατά 120 χιλ. σε σύγκριση με ένα αμιγώς χαμηλού δαπέδου λεωφορείο.

MAN Lion_s Interity (7)

Δύο εκδόσεις του χώρου εργασίας του οδηγού είναι διαθέσιμες: η κλασική έκδοση από το Lion’s Intercity και ο χώρος εργασίας του οδηγού της MAN που είναι πλήρως συμβατός με VDV από τη νέα γενιά Lion’s City. Το κάτω τμήμα μπορεί να ρυθμιστεί μαζί με το τιμόνι όπως χρειάζεται ο οδηγός. Με έμφαση στην εργονομία, την άνεση και την ασφάλεια, ο χώρος εργασίας του οδηγού VDV έχει επίσης βελτιστοποιηθεί ως προς τη φιλικότητα προς τον χρήστη χάρη στη διάταξη των διακοπτών και των οργάνων του. Τα χειριστήρια είναι διατεταγμένα σε τρεις ζώνες ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης και ένας προαιρετικός βοηθητικός φορέας οργάνων στα δεξιά μπορεί να φιλοξενήσει πρόσθετες μονάδες DIN ή οθόνες.

MAN Lion_s Interity (6)

Για βελτιωμένη εργονομία που βασίζεται στη βέλτιστη θέση καθίσματος, η οριζόντια ρύθμιση του καθίσματος οδηγού έχει επεκταθεί κατά 50 χιλιοστά περισσότερο από ό,τι στο MAN Lion’s Intercity.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ

Οι μηχανικοί έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην εξοικονόμηση βάρους, η οποία επηρεάζει άμεσα την κατανάλωση καυσίμου. Κατά τη σχεδίαση του οχήματος, εφαρμόστηκαν μια σειρά μέτρων για τη σημαντική μείωση του βάρους, με αποτέλεσμα χαμηλότερη κατανάλωση και συνεπώς υψηλότερη απόδοση, καθώς και μεγαλύτερη βιωσιμότητα.

Το νέο λεωφορείο Intercity είναι επίσης άκρως εντυπωσιακό όσον αφορά την οδήγησή του. Χάρη στο D1556 LOH που υιοθετήθηκε από τη νέα γενιά αστικών λεωφορείων, το Lion’s Intercity LE διαθέτει μια ισχυρή και άνετη γραμμή μετάδοσης κίνησης που είναι εξίσου κατάλληλη για την αστική κυκλοφορία όσο και για περιστασιακά ταξίδια ή πιο απαιτητική τοπογραφία. Ο εξαιρετικά αποδοτικός 6κύλινδρος κινητήρας 9 λίτρων διατίθεται σε κατηγορίες ισχύος 280 ίππων (206 kW), 330 ίππων (243 kW) και 360 ίππων (265 kW), με μέγιστη ροπή από 1.200 έως 1.600 Nm. Το υπερσύγχρονο σύστημα ψεκασμού Common Rail λειτουργεί πλέον σε πίεση 2.500 bar. Αυτό το εύρος ισχύος καθιστά το λεωφορείο Intercity ιδανικό για απαιτητική τοπογραφία.

Η τελευταία γενιά D15 προσφέρει ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα: Πολλές βοηθητικές μονάδες όπως η αντλία ψυκτικού και οι νέοι εναλλάκτες με διασύνδεση LIN ελέγχονται ανάλογα με τη ζήτηση, γεγονός που συμβάλλει σε σημαντική αύξηση της απόδοσης. Τα διαστήματα αλλαγής λαδιού και καθαρισμού φίλτρου σωματιδίων είναι πολύ μεγάλα, στα 80.000 και 470.000 χιλιόμετρα αντίστοιχα, εξασφαλίζοντας χαμηλό TCO. Εκτός από τις εκδόσεις τριών αξόνων, όλες οι εκδόσεις της μονάδας ισχύος είναι επιλέξιμες. Οι νέοι κινητήρες MAN είναι κατάλληλοι για καύσιμο FAME καθώς και για υδρογονωμένα φυτικά έλαια και συνθετικά καύσιμα χωρίς περαιτέρω προσαρμογή. Από το 2023, ο κινητήρας D15 για τις εκδόσεις City και Intercity μπορεί προαιρετικά να συνδυαστεί με το σύστημα MAN EfficientHybrid, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και συνεπώς των εκπομπών.

Όλοι οι κινητήρες MAN για το Lion’s Intercity LE μπορούν να εξοπλιστούν είτε με τον μετατροπέα Voith DIWA.6 (τεσσάρων ταχυτήτων) είτε με τον νέο μετατροπέα ZF Ecolife 2 (έξι σχέσεων), ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων για την πιο αποτελεσματική και ξεκούραστη λειτουργία.

Ο εξοπλισμός του νέου λεωφορείου Low Entry Intercity έχει αυθεντικά αναμφισβήτητα γονίδια τουριστικού λεωφορείου, προσφέροντας φυσικά ανάρτηση μπροστινού ανεξάρτητου τροχού, καθώς και σταθεροποιητές τυπικής εφαρμογής που παρέχουν ευρεία γωνία στροφής τροχού 56 μοιρών, εξασφαλίζοντας έτσι έναν συμπαγή κύκλο στροφής (53 μοίρες με ελαστικά Intercity 295/80 R 22.5). Ο δοκιμασμένος και αποδεδειγμένος υποειδικός άξονας MAN HY-1350-B-03, ειδικός για το λεωφορείο, χρησιμοποιείται ως κινητήριος άξονας και μπορεί να παραδοθεί με διαφορετικές τελικές σχέσεις μετάδοσης κίνησης ανάλογα με το κιβώτιο ταχυτήτων.

Όπως όλα τα λεωφορεία MAN, εγκαθίστανται προσαρμοζόμενα αμορτισέρ PCV (Premium Comfort Valve) που συνδυάζουν ιδανικά τον ιδιαίτερα ασφαλή και άνετο χειρισμό με τις χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης. Χάρη σε μια νέα σχεδίαση ροής λαδιού, πολλές περισσότερες παράμετροι είναι διαθέσιμες για συγκεκριμένο συντονισμό κάθε παραλλαγής άξονα, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε πολύ πιο άνετο χειρισμό.

MAN Lion_s Interity (8)

Το λεωφορείο χαμηλής εισόδου συμμορφώνεται ήδη με το τροποποιημένο πρότυπο ασφάλειας αμαξώματος ECE R66.02 χάρη στην σημαντικά ενισχυμένη πίσω ράβδο κύλισης. Επίσης, διαθέτει ήδη ABS/ASR στάνταρ, αποτελεσματικό βοηθό πέδησης στάνταρ και το ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας ESP. Ως πρόσθετο χαρακτηριστικό, τα φώτα φρένων LED πάλλονται πιο γρήγορα σε απότομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης. Το Adaptive Cruise Control ACC και το Lane Guard System LGS διατίθενται προαιρετικά σε απτική ή ακουστική έκδοση.