Νέο ηλεκτροκίνητο φορτηγό της Scania για μεταφορές κατεψυγμένων τροφίμων

banner-google-news

Ένα νέο ηλεκτρικό φορτηγό της Scania προστέθηκε στον στόλο της εταιρείας Dagab για μεταφορά τροφίμων. Η Scania και η Dagab –εταιρεία υποστήριξης της σουηδικής Axfood– έχουν στενή συνεργασία, που χρονολογείται αρκετά χρόνια πριν, με στόχο την ανάπτυξη ενός στόλου που θα λειτουργεί χωρίς ορυκτά καύσιμα. Η Dagab ήταν η πρώτη εταιρεία στη Σουηδία το 2021, που χρησιμοποίησε ένα βαρύ ηλεκτρικό φορτηγό Scania στις δραστηριότητές τες. Τώρα αυτή η συνεργασία επεκτείνεται, με ένα ηλεκτρικό φορτηγό 64 τόνων για τη μεταφορά τροφίμων –το πρώτο του είδους του– που τίθεται σε λειτουργία στο Γκέτεμποργκ. Το νέο ηλεκτρικό φορτηγό δείχνει πώς η Scania προσφέρει έξυπνη τεχνολογία, για παγωμένες και κατεψυγμένες ηλεκτροκίνητες μεταφορές τροφίμων.

Οι βαριές μεταφορές με ηλεκτρικά οχήματα και οι μεταφορές παγωμένων τροφίμων αποτελούν πρόκληση όσον αφορά την τεχνολογία, καθώς απαιτούνται συμβατές διεπαφές μεταξύ των πριζών για έλεγχο θερμοκρασίας και μια έξυπνη ενσωμάτωση για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας τόσο για το φορτηγό όσο και για το ρυμουλκούμενο. Ως εκ τούτου, το όχημα έχει ισχυρότερα εξαρτήματα από τα ηλεκτρικά οχήματα που έχει τώρα η Scania στη σειρά παραγωγής, για να μπορεί να χειριστεί τις απαιτητικές λειτουργίες.

«Όταν χρησιμοποιούμε ένα ηλεκτρικό φορτηγό αυτού του μεγέθους, μειώνουμε τις εκπομπές άνθρακα. Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς τις μεταφορές χωρίς ορυκτά καύσιμα και μηδενικές εκπομπές έως το 2030 το αργότερο», λέει η Helena Blom, Διευθύντρια Μεταφορών της Dagab.

Το ηλεκτρικό φορτηγό θα ξεκινήσει να λειτουργεί μετά το καλοκαίρι του 2022.
Το έργο είναι μέρος του REEL, μιας εθνικής πρωτοβουλίας όπου κορυφαίοι Σουηδοί παίκτες ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ηλεκτροκίνητες βαριές μεταφορές χωρίς εκπομπές ρύπων. Η πρωτοβουλία, με επικεφαλής το CLOSER, συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας Οχημάτων (FFI).