Mercedes-Benz eActros: Σημείο αναφοράς στις μεταφορές

Με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και έως 400 χιλιόμετρα αυτονομίας το αμιγώς ηλεκτρικό Actros ξεκινά παραγωγή το προσεχές Φθινόπωρο και προορίζεται για βαριές διανομές μικρών αποστάσεων.

banner-google-news

Η Mercedes-Benz Trucks γιορτάζει την παγκόσμια πρεμιέρα του ηλεκτρικού eActros για βαριές διανομές μικρών αποστάσεων. Με το πρώτο ηλεκτρικό φορτηγό παραγωγής που φέρει το τριάκτινο αστέρι, η Mercedes-Benz Trucks εγκαινιάζει μια νέα εποχή και, ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τη σαφή επιθυμία της για οδικές μεταφορές εμπορευμάτων με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Το βασικό μοντέλο του eActros προβλέπεται να βγει από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στο Wörth (Γερμανία) το φθινόπωρο του 2021. Τα συμπεράσματα από τον «στόλο καινοτομίας eActros», που ξεκίνησε το 2018, και οι τακτικές ανταλλαγές απόψεων με τους πελάτες, ενσωματώθηκαν στη διαδικασία ανάπτυξης του μοντέλου παραγωγής. Παράλληλα, δοκιμασμένα χαρακτηριστικά όπως το MirrorCam και το Multimedia Cockpit Interactive συμπεριλήφθηκαν στον βασικό εξοπλισμό. Το eActros είναι πλέον έτοιμο να υποστηρίξει τους πελάτες της Mercedes-Benz Trucks για μεταφορές με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

 

Mercedes-Benz eActros Weltpremiere 2021Mercedes-Benz eActros world premiere 2021

Karin Rådström, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler Truck AG και υπεύθυνη για τη Mercedes-Benz Trucks:

«Πρέπει να παραδεχτούμε πως, σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, οι μεταφορές αποτελούν μέρος του προβλήματος. Ταυτόχρονα, όμως, μπορούμε και θα γίνουμε μέρος της λύσης. Κάνουμε την αρχή με το eActros μας. Σχεδιάσαμε και δοκιμάσαμε αυτό το φορτηγό μαζί με τους πελάτες μας, διανύοντας συνολικά πάνω από μισό εκατομμύριο χιλιόμετρα στο δημόσιο οδικό δίκτυο. Το eActros και οι ειδικές υπηρεσίες του αποτελούν ένα μεγάλο βήμα για τη Mercedes-Benz Trucks και τους πελάτες μας προς τις μεταφορές με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.»

BANNER NEWS MERCEDES_728X90

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Η μπαταρία του eActros αποτελείται από τριπλή ή τετραπλή συστοιχία μπαταριών με ενεργειακή χωρητικότητα περ. 105 kWh η καθεμία. Η μέγιστη χωρητικότητα μπαταρίας 420 kWh προσφέρει αυτονομία έως 400 χιλιόμετρα. Στην καρδιά της τεχνολογίας του ηλεκτρικού φορτηγού βρίσκεται η μονάδα μετάδοσης κίνησης – ένας άκαμπτος ηλεκτρικός άξονας με δύο ενσωματωμένους ηλεκτροκινητήρες και ένα κιβώτιο δύο σχέσεων. Και οι δύο υγρόψυκτοι κινητήρες παρέχουν συνεχώς 330 kW ισχύος και κορυφαία απόδοση 400 kW. Επιπλέον, εάν το όχημα οδηγείται ιδιαιτέρως προνοητικά, μπορεί να ανακτά ηλεκτρική ενέργεια. Η ενέργεια που ανακτάται κατά την πέδηση επανατροφοδοτεί τις μπαταρίες του eActros και είναι ξανά διαθέσιμη προς χρήση από το σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Mercedes-Benz eActros Weltpremiere 2021Mercedes-Benz eActros world premiere 2021

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Οι δύο ενσωματωμένοι ηλεκτροκινητήρες προσφέρουν εκπληκτική αποδοτικότητα και συνεχή απόδοση ισχύος με υψηλή ροπή εκκίνησης. Η άμεσα διαθέσιμη ροπή στρέψης από τους ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι συνδυάζονται με ένα κιβώτιο δύο σχέσεων, διασφαλίζει γρήγορη επιτάχυνση, εντυπωσιακή οδηγική άνεση και δυναμική οδήγηση, προσφέροντας περισσότερη ξεκούραση και άνεση από ένα συμβατικό πετρελαιοκίνητο φορτηγό. Επιπλέον, το χαμηλό κέντρο βάρους αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης. Στη λειτουργία πλήρους φορτίου, ο θόρυβος για τους οδηγούς μέσα στην καμπίνα είναι μειωμένος κατά 10 dB, φτάνοντας έτσι σχεδόν στο ήμισυ της αντιληπτής έντασης θορύβου. Χάρη στη χαμηλή στάθμη θορύβου, είναι εφικτές και οι νυχτερινές παραδόσεις. Επίσης, σε αντίθεση με ένα πετρελαιοκίνητο φορτηγό, οι κραδασμοί είναι αισθητά λιγότεροι. Το eActros φορτίζεται με έως 160 kW: Όταν συνδέεται σε έναν κανονικό σταθμό φόρτισης 400A DC, οι τρεις συστοιχίες μπαταριών χρειάζονται λίγο περισσότερο από μία ώρα για να φορτιστούν από το 20 έως το 80 τοις εκατό.

Andreas von Wallfeld, Επικεφαλής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ της Mercedes-Benz Trucks: «Με αυτονομία έως 400 χιλιόμετρα, επιτρεπόμενο μικτό βάρος με ρυμουλκούμενο έως 40 τόνους και δύο πανίσχυρους ηλεκτροκινητήρες με μέγιστη ισχύ 400 kW, το eActros είναι τέλεια εξοπλισμένο για τη διεκπεραίωση των καθημερινών εργασιών των πελατών μας. Παράλληλα με το φορτηγό, οι ψηφιακές υπηρεσίες μας και οι νέες ομάδες eConsulting βοηθούν τους πελάτες μας να μεταβούν στην ηλεκτρική κινητικότητα όσο το δυνατόν πιο εύκολα και ομαλά – για παράδειγμα, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την υποδομή φόρτισης, την ενσωμάτωση στόλου ή τον προγραμματισμό διαδρομής.»

ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τα πολλαπλά στοιχεία εξοπλισμού και συστήματα που εξοπλίζουν το eActros προσφέρουν υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας για όλους. Για παράδειγμα, ειδικά στοιχεία απορρόφησης σύγκρουσης με προφίλ αλουμινίου προφυλάσσουν τις μπαταρίες σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης, ενώ οι ενσωματωμένοι αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύουν τον κίνδυνο σύγκρουσης. Σε τέτοια περίπτωση, η μπαταρία υψηλής τάσης απομονώνεται αυτόματα από το υπόλοιπο όχημα. Επιπλέον, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη διακοπή υψηλής τάσης ανά πάσα στιγμή μέσα στην καμπίνα. Στο μεταξύ, για να διασφαλιστεί ότι οι άλλοι χρήστες του δρόμου, όπως πεζοί και ποδηλάτες, μπορούν να αντιληφθούν ευκολότερα το όχημα, το eActros παραδίδεται με εργοστασιακό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης οχήματος (AVAS). Επιπλέον, το Sideguard Assist, που περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό του eActros, φροντίζει για επιπλέον ασφάλεια όταν το όχημα αλλάζει κατεύθυνση. Άλλο ένα σύστημα υποβοήθησης του βασικού εξοπλισμού είναι το σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης Active Brake Assist πέμπτης γενιάς με αναγνώριση πεζών. Έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης τόσο μέσα στην πόλη όσο και σε επαρχιακούς δρόμους ή αυτοκινητόδρομους.

E-Mobility: Mercedes-Benz Trucks schließt strategische Partnerschaft für Ladeinfrastruktur mit Siemens Smart Infrastructure, ENGIE und EVBox Group E-Mobility: Mercedes-Benz Trucks establishes a strategic charging infrastructure partnership with Siemens Smart Infrastructure, ENGIE and EVBox Group

Στόχος όλων των συστημάτων υποβοήθησης της Mercedes-Benz Trucks είναι να υποστηρίζουν τον οδηγό στον μέγιστο δυνατό βαθμό, εντός των ορίων κάθε συστήματος. Ωστόσο, ο οδηγός δεν παύει να είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ασφαλή οδήγηση του οχήματος κάθε στιγμή, όπως προβλέπει ο νόμος.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Μετά την παρουσίαση ενός πρωτότυπου οχήματος για βαριές διανομές μικρών αποστάσεων σε αστικές περιοχές από τη Mercedes-Benz Trucks στην Έκθεση Επαγγελματικών Οχημάτων 2016 IAA στο Ανόβερο, τα πρώτα πρωτότυπα του eActros παραδόθηκαν το 2018 σε διάφορους πελάτες στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για πρακτικές δοκιμές. Μετά από περισσότερο από δύο χρόνια, το κύριο συμπέρασμα από το πιλοτικό έργο ήταν ότι η απόδοση των πρωτοτύπων ήταν εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, οι οδηγοί ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από τη συνεχή διαθεσιμότητα της ροπής στρέψης σε όλο το εύρος ταχυτήτων. Επιπλέον, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην αθόρυβη λειτουργία και την ευχάριστη, ήρεμη οδήγηση. Τα συμπεράσματα από τον στόλο καινοτομίας και οι τακτικές ανταλλαγές απόψεων με τους πελάτες ενσωματώθηκαν πλήρως στη διαδικασία ανάπτυξης του μοντέλου παραγωγής. Σε σύγκριση με το πρωτότυπο, το όχημα παραγωγής βελτιώθηκε σημαντικά ως προς ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως η αυτονομία, η ισχύς του συστήματος κίνησης και η ασφάλεια. Πρόκειται για την ιδανική περίπτωση συνδημιουργίας με τους πελάτες. Αρχικά, το μοντέλο παραγωγής του eActros θα είναι διαθέσιμο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Θα ακολουθήσουν κι άλλες αγορές.

 Mercedes-Benz eActros Weltpremiere 2021Mercedes-Benz eActros world premiere 2021

 

Καθ. Uwe Baake, Επικεφαλής Ανάπτυξης της Mercedes-Benz Trucks: «Το eActros διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό του ορισμένες βασικές δοκιμασμένες καινοτομίες, όπως το MirrorCam και το Multimedia Cockpit Interactive, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας μας, όπως το σύστημα υποβοήθησης πέδησης έκτακτης ανάγκης με λειτουργία εντοπισμού πεζών και το Sideguard Assist. Επιπλέον, οι πελάτες μας δεν χρειάζεται να κάνουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εμπειρία οδήγησης. Το eActros προσφέρει οδηγική άνεση υψηλού επιπέδου χάρη στην πανίσχυρη επιτάχυνση και τη χαμηλή στάθμη θορύβου. Με τον κόμπακτ σχεδιασμό με δύο κινητήρες στον ηλεκτρικό άξονα, η μέγιστη ισχύ μπορεί να φτάσει έως 400 kW.»