MAN Lion’s Intercity : Αποδοτικό & ευέλικτο!

Το MAN Lion's Intercity, το επιτυχημένο υπεραστικό και σχολικό λεωφορείο της MAN Truck & Bus, διατίθεται σε τρία μήκη, με δύο αποδοτικούς κινητήρες και τέσσερις σύγχρονες εκδόσεις κιβωτίου ταχυτήτων.

banner-google-news

Η MAN, με το Lions’s Intercity, όχι μόνο προσφέρει μια ιδανική και αποτελεσματική λύση για υπεραστικές και σχολικές μεταφορές λεωφορείων, αλλά και λύση μια για βολικές περιστασιακές υπηρεσίες. Η εξέλιξη του λεωφορείου επικεντρώθηκε στη συνεχή βελτιστοποίηση του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας μέσω ενός σωστού πλάνου συντήρησης, της χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου με διαφορετικές λύσεις μετάδοσης κίνησης προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις των πελατών και ένα υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας χάρη στην εξαιρετική ποιότητα παραγωγής.

Με το εντυπωσιακό του σχήμα που βασίζεται στη μοντέρνα σχεδίαση smart edge, το MAN Lion’s Intercity επιτυγχάνει επίσης κορυφαίες βαθμολογίες όσον αφορά την αεροδυναμική, η οποία με τη σειρά της έχει θετική επίδραση στην κατανάλωση καυσίμου. Επιπλέον, το λεωφορείο κέρδισε το βραβείο iF Gold (2016) για τον καλό σχεδιασμό του, με υψηλή χωρητικότητα καθισμάτων στο εσωτερικό.

MAN Lion’s Intercity Αποδοτικό & ευέλικτο! (3)

Το 2017, το 2αξονικό Lion’s Intercity C (R62) σε νέο μήκος 13.250 χιλ. προστέθηκε στο ευρύ χαρτοφυλάκιο εκδόσεων του μοντέλου, συμπληρώνοντας τα άλλα δύο οχήματα 2 αξόνων που ήδη προσφέρονται, στα 12.280 χιλ. (R60, μέγ. 55 θέσεις) και 13.050 χιλ. (R61, max 59 θέσεις). Η ελκυστική νέα έκδοση διαθέτει βελτιστοποιημένη σχεδίαση για έως και 63 επιβάτες (ή 59 και ένα αναπηρικό καροτσάκι). Τα τρία διαφορετικά μεταξόνια (R60: 6.000 χιλ., R61: 6.774 χιλ. και R62: 6.974 χιλ.) προσαρμόζονται βέλτιστα στις αντίστοιχες εφαρμογές, παρέχουν τον απαραίτητο χώρο αποθήκευσης και εξασφαλίζουν εντυπωσιακές επιδόσεις ευελιξίας όσον αφορά τον κύκλο περιστροφής (20,96 m έως 23,38 m). Ιδιαίτερα αυτή η μακρύτερη έκδοση με βελτιστοποιημένα καθίσματα είναι κατάλληλη ακόμα και για σχολικό λεωφορείο.

MAN Lion’s Intercity Αποδοτικό & ευέλικτο! (14)

Το σύγχρονο υπεραστικό λεωφορείο της MAN προσφέρει ανάρτηση εμπρός ανεξάρτητου τροχού και στάνταρ σταθεροποιητές. Ο δοκιμασμένος υποειδής άξονας HY-1350-B-03 χρησιμοποιείται ως κινητήριος άξονας και μπορεί να παραδοθεί με διαφορετικές τελικές αναλογίες μετάδοσης ανάλογα με το κιβώτιο ταχυτήτων – οπότε τίποτα δεν εμποδίζει τη βέλτιστη προσαρμογή στην προβλεπόμενη χρήση του. Ακριβώς όπως και με τα τουριστικά της MAN, εγκαθίστανται προσαρμοζόμενα αμορτισέρ PCV (Premium Comfort Valve), τα οποία συνδυάζουν ιδανικά την ασφάλεια και την άνεση, με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης.

MAN Lion’s Intercity Αποδοτικό & ευέλικτο! (15)

ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

Το εσωτερικό του Lion’s Intercity είναι τόσο λειτουργικό όσο είναι άνετο και μπορεί να διαμορφωθεί με μεγάλη ευελιξία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη. Οι επιλογές ξεκινούν με μια απλή βασική διαμόρφωση ως σχολικό λεωφορείο με απλά καθίσματα ή, στην περίπτωση του υπεραστικού λεωφορείου, ακόμα και με υδραυλική πλατφόρμα ανύψωσης στο πίσω τμήμα για τη μεταφορά έως και δύο αναπηρικών αμαξιδίων. Ακόμα και μια υψηλής ποιότητας τουαλέτα μπορεί να προστεθεί, όπως και κουρτίνες στα διπλά τζάμια προκειμένου το Lion’s Intercity  να είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο για περιστασιακές υπηρεσίες μεταφοράς και συνεπώς επιπλέον εισόδημα στον κάτοχό του. Το εσωτερικό με άνετο ύψος 2,230 χιλ. είναι φωτεινό και εύκολο να καθαριστεί. Τα άνετα και στιβαρά καθίσματα MAN τύπου «Intercity Lite» είναι πάντα τοποθετημένα σε πλατφόρμες, διευκολύνοντας ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους να σηκωθούν ενώ προσφέρουν ένα πλεονέκτημα όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο από κάτω. Ταυτόχρονα, τα καθίσματα υψηλής αντοχής μπορούν να αναβαθμιστούν σταδιακά και προαιρετικά να ρυθμιστούν στο πίσω ή στο πλάι. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί ακόμα και κάθισμα συνοδηγού για πιο μακρινά ταξίδια.

MAN Lion’s Intercity Αποδοτικό & ευέλικτο! (8)Σε περιόδους αυξημένων απαιτήσεων υγιεινής εξαιτίας της πανδημίας του ιού κοροναϊού, διατίθεται επίσης ένα νέο διαχωρισμό της περιοχής του οδηγού από γυαλί ασφαλείας για την αποτελεσματική προστασία του οδηγού ενώ οι υψηλής ποιότητας απολυμαντικές συσκευές διανομής μπορούν να τοποθετηθούν στις βαθμίδες ή στην προαιρετική τουαλέτα στο κεντρικό διάδρομο. Πρόσθετα παράθυρα εξαερισμού πάνω από τους άξονες διασφαλίζουν τον βέλτιστο αερισμό ανά πάσα στιγμή, εάν δεν είναι τοποθετημένο το σύγχρονο σύστημα κλιματισμού με απόδοση ψύξης 32 kW.

MAN Lion’s Intercity Αποδοτικό & ευέλικτο! (17)

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ο ΟΔΗΓΟΣ

Το πιλοτήριο του MAN Lion’s Intercity είναι ένα ακόμη παράδειγμα της υψηλής λειτουργικότητας και της ποιότητας σχεδιασμού της εταιρίας. Αντί του τυπικού χώρου αποθήκευσης, ένα ψυγείο 41 λίτρων μπορεί να ενσωματωθεί στο χώρο εργασίας του οδηγού κατόπιν παραγγελίας. Η κεντρική κονσόλα, η οποία στρέφεται ελαφρώς προς τον οδηγό για εργονομικούς λόγους, διαθέτει το τυπικό ραδιόφωνο DAB + ή, προαιρετικά, το σύστημα ψυχαγωγίας MMC με μεγάλη οθόνη, θύρα USB και σύνδεση Bluetooth, καθώς και φωνητικό έλεγχο για το σύστημα πλοήγησης. Η εικόνα της κάμερας οπισθοπορείας εμφανίζεται επίσης εδώ.

MAN Lion’s Intercity Αποδοτικό & ευέλικτο! (4)Ο έλεγχος του κλιματισμού βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κονσόλας του οδηγού, ενώ υπάρχουν άφθονα ράφια και ποτηροθήκες. Το εύχρηστο τιμόνι του λεωφορείου είναι επίσης προαιρετικά εξοπλισμένο με κουμπιά πολλαπλών λειτουργιών, επιτρέποντας άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες ελέγχου ταχύτητας, μενού και πολυμέσων.

MAN Lion’s Intercity Αποδοτικό & ευέλικτο! (9)

«ΕΞΥΠΝΗ» ΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗΣ

Η γραμμή κίνησης των εκδόσεων υπεραστικών ή σχολικών λεωφορείων του Lion’s Intercity  εξακολουθεί να βασίζεται στον αποδεδειγμένο κινητήρα D08 6,9 λίτρων και Euro-6d με 290 ίππους και 1.150 Nm ροπής. Ο αποτελεσματικός εξακύλινδρος κινητήρας συνδυάζεται με ένα χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων ZF EcoShift, το οποίο εναρμονίζεται τέλεια με στόχο την απόλυτη οικονομία. Το συγκεκριμένο κιβώτιο ταχυτήτων με πνευματική λειτουργία αλλαγής σχέσεων επανασχεδιάστηκε το 2018 και προσφέρει περίπου 20% περισσότερη απόδοση φρένων χάρη στο Intarder 3 με 400 kW. Δύο αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων είναι διαθέσιμα για την απαιτητική χρήση του Lion’s Intercity: το Voith DIWA.6, αυτόματο κιβώτιο 4 ταχυτήτων και το ZF EcoLife 2, 6 ταχυτήτων, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά. Το γνωστό από τα αστικά λεωφορεία κιβώτιο ταχυτήτων Voith επανασχεδιάστηκε πρόσφατα και προσφέρει πιο ομαλές αλλαγές σχέσεων και σημαντικά μειωμένα επίπεδα θορύβου. Η ροπή επιβράδυνσης είναι 1.800 ή 2.000 Nm ανάλογα με το μοντέλο. Το νέο αυτόματο κιβώτιο μετατροπέα ροπής EcoLife 2 με 6 ταχύτητες έχει επίσης επανασχεδιαστεί πλήρως και προσφέρει μεταξύ άλλων ένα νέο σύστημα ελέγχου λογισμικού. Εκτός από μια ελαφρά μείωση του βάρους, το σετ ταχυτήτων έχει επανασχεδιαστεί πλήρως και εφαρμόστηκε ένα νέο σύστημα ψύξης για το κιβώτιο ταχυτήτων και επιβραδυντή.

MAN Lion’s Intercity Αποδοτικό & ευέλικτο! (20)

Εν τω μεταξύ, χάρη στο D1556 LOH που υιοθετήθηκε από τη νέα γενιά αστικών λεωφορείων, το Lion’s Intercity διαθέτει πλέον μια ακόμα πιο ισχυρή και άνετη οδήγηση, η οποία είναι ιδανική για περιστασιακές υπηρεσίες ή πιο απαιτητική τοπογραφία. Ο εξαιρετικά αποδοτικός κινητήρας 9 λίτρων με έξι κυλίνδρους διατίθεται στα επίπεδα ισχύος 280, 330 και 360 ίππων με μέγιστη ροπή 1.200 έως 1.600 Nm. Αυτό το σημαντικά αυξημένο εύρος ισχύος καθιστά πλέον το υπεραστικό λεωφορείο πιο κατάλληλο για απαιτητική τοπογραφία. Η MAN επεκτείνει επίσης το χαρτοφυλάκιο του κιβωτίου ταχυτήτων με τη νέα αυτόματη γενιά κιβωτίου ταχυτήτων 12 ταχυτήτων MAN TipMatic Coach που διατίθεται για το μοντέλο D15 ξεκινώντας από την έκδοση κινητήρα των 330 ίππων. Οι αξιοσημείωτες καινοτομίες του κιβωτίου ταχυτήτων περιλαμβάνουν περαιτέρω βελτιώσεις στη συμπεριφορά, βελτιστοποιημένη στρατηγική αλλαγής ταχυτήτων καθώς και το έξυπνο σύστημα EfficientCruise, με τη λειτουργία εξοικονόμησης καυσίμου EfficientRoll.

MAN Lion’s Intercity Αποδοτικό & ευέλικτο! (5)

ΠΡΩΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Όπως κάθε λεωφορείο MAN, το Lion’s Intercity είναι επίσης ένα από τα ασφαλέστερα λεωφορεία της κατηγορίας του. Είναι αυτονόητο ότι συμμορφώνεται ήδη με το περαιτέρω ανεπτυγμένο πρότυπο ασφαλείας ECE R66.02 για το πλαίσιο. Έχει επίσης ABS / ASR στάνταρ και ηλεκτρονικό πρόγραμμα σταθερότητας ESP. Ανάλογα με την έκδοση, τα Emergency Brake Assist (EBA), Lane Guard System (LGS) και Adaptive Cruise Control (ACC) είναι επίσης χαρακτηριστικά ασφάλειας διαθέσιμα προς τοποθέτηση.

MAN Lion’s Intercity Αποδοτικό & ευέλικτο! (21)

Για αποτελεσματική πυροπροστασία, όλα τα εσωτερικά υλικά είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό ECE 118.02 και ένα σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς έχει εγκατασταθεί στάνταρ στο χώρο του κινητήρα και σε άλλα σημεία «νευραλγικής» εγκατάστασης. Εκτός από τους τυπικούς προβολείς αλογόνου, οι προβολείς LED σε σχεδίαση spot, με μεγάλη διάρκεια ζωής, διατίθενται επίσης προαιρετικά για να συμπληρώσουν τα φώτα LED κατά τη διάρκεια της ημέρας και να διασφαλίσουν ιδανικό φωτισμό. Οι υπέρυθροι αισθητήρες στάθμευσης μπορούν επίσης να εγκατασταθούν κατόπιν παραγγελίας συμπληρώνοντας την κάμερα οπισθοπορείας με μεγάλη γωνία λήψης 140 μοιρών, η οποία εμφανίζεται στην οθόνη 10 ιντσών του συστήματος ψυχαγωγίας. Σημαντικό είναι επίσης ότι όλα τα ελαστικά και η πίεσή τους μπορούν να παρακολουθούνται προαιρετικά ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας το σχετικό σύστημα TPM.

MAN Lion’s Intercity Αποδοτικό & ευέλικτο! (12)

Ως αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη ατυχημάτων που προκαλούνται λόγω των τυφλών σημείων, το Lion’s Intercity διαθέτει ένα προαιρετικό ενεργό σύστημα ειδοποίησης κατά την περιστροφή με ανίχνευση πεζών. Μια μπροστινή κάμερα καθώς και κάμερες στη μία ή και στις δύο πλευρές του οχήματος παρακολουθούν την κυκλοφορία ανά πάσα στιγμή, διασφαλίζοντας σημαντικά λιγότερη πίεση για τον οδηγό σε επικίνδυνες καταστάσεις στροφής. Ο οδηγός ενημερώνεται ενεργά για τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις ή επικείμενες συγκρούσεις, οπτικά από δύο εγκατεστημένες οθόνες εντός του οπτικού του πεδίου και ακουστικά από ένα προειδοποιητικό σήμα.

MAN Lion’s Intercity Αποδοτικό & ευέλικτο! (11)

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η MAN προσφέρει μια σειρά αναλογικών και ψηφιακών υπηρεσιών για το υπεραστικό λεωφορείο που κάνουν την καθημερινή ζωή ευκολότερη για τους οδηγούς και τους χειριστές λεωφορείων. Η σωστή ώρα για την επόμενη επίσκεψη στο συνεργείο παρακολουθείται από μια δυναμική αριθμομηχανή διαστήματος συντήρησης. Αυτό δείχνει πότε πρέπει να γίνει η επόμενη συντήρηση, ανάλογα με τον τύπο ανάπτυξης και το φορτίο ή το χρόνο λειτουργίας του κινητήρα. Συμβόλαια συντήρησης που είναι προσαρμοσμένα στη συγκεκριμένη ανάπτυξη και βελτιστοποιούνται σε όρους TCO μπορούν, φυσικά, να συναφθούν και για το Lion’s Intercity. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα: οι νέες MAN DigitalServices καθίστανται δυνατές από το RIO Box, το οποίο μεταξύ άλλων εξασφαλίζει ασφαλή μεταφορά δεδομένων από το όχημα στην πλατφόρμα RIO. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, η υπερσύγχρονη ηλεκτρονική μονάδα συνδεσιμότητας έρχεται πλέον στάνταρ σε όλα τα λεωφορεία MAN και NEOPLAN. Οκτώ ψηφιακές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες για πελάτες λεωφορείων μέσω αυτής της ενότητας. Τα MAN Essentials, MAN ServiceCare και η εφαρμογή Pocket Fleet είναι δωρεάν.

MAN Lion’s Intercity Αποδοτικό & ευέλικτο! (13)

Διαβάστε το περιοδικό online ή κατεβάστε το στη συσκευή σας!
Όλα τα νέα που αφορούν την αγορά ελαφρών και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων στην Ελλάδα και στον κόσμο. Διεθνείς εξελίξεις, ελληνική επικαιρότητα, ρεπορτάζ.

Autovision New