Κ. Καραμανλής: «Αν είμαστε ενωμένοι, θα αφήσουμε τα δύσκολα πίσω μας»

Μέτρα για Ταξί, ΚΤΕΛ, μηχανικούς ΤΕΕ, εργοτάξια και αεροπορικές εταιρείες

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών μίλησε εφ’ όλης της ύλης στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα στις 25 Μαρτίου. Μίλησε για την εθνική επέτειο της Ελλάδας, για τη διπλή κρίση του κορωνοϊού και του μεταναστευτικού, για τον εγκλωβισμό των Ελλήνων οδηγών μεταφορών και την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, για τη λειτουργία των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Με αφορμή τον ιδιαίτερο συμβολισμό της ημέρας της εθνικής επετείου τόνισε: «Πρέπει σήμερα οι Έλληνες να δείξουμε έναν πατριωτισμό και αυτός ο πατριωτισμός πρέπει να είναι ο πατριωτισμός της ψυχραιμίας».

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν επιδείξει ψυχραιμία, γεγονός που δείχνει ότι «οι Έλληνες έχουμε ωριμάσει μετά από μια 10ετή κρίση και μπορούμε και αντιμετωπίζουμε τέτοιες πολύ δύσκολες καταστάσεις με πολύ μεγαλύτερη ψυχραιμία θα έλεγα από άλλες χώρες, που η αλήθεια είναι ότι είναι πιο οργανωμένες από ότι είμαστε εμείς».

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η Άγκυρα προκαλεί συνοριακά επεισόδια σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα όταν η Τουρκία είχε πληγεί από σεισμό είχε επιδείξει μία άλλη πολιτική βοήθειας στη γείτονα. Και τόνισε ότι «αυτή η διαφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης και των προβλημάτων αποδεικνύει το πώς αντιλαμβάνεται μια ευνομούμενη πολιτεία, μια σοβαρή χώρα όπως είναι η Ελλάδα τις ανθρωπιστικές αξίες και πώς τις αντιλαμβάνεται μια χώρα η οποία υπό την ηγεσία ενός Προέδρου αλλοπρόσαλλου, αυτή τη στιγμή αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Απαιτείται εθνική ομοψυχία

Ερωτηθείς για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα θα επιδείξουν σύνεση τουλάχιστον σε αυτή την πολύ δύσκολη φάση. Εκτίμησε ότι όλοι έχουν αναγνωρίσει με πόση μεγάλη σοβαρότητα, με πόσο μέτρο και με πόση ψυχραιμία έχει αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση την κρίση αυτή και τόνισε: «Δεν είναι ώρα λοιπόν για πολιτικές αντιπαραθέσεις, είναι ώρα για ενότητα και για ομοψυχία. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι την 25η Μαρτίου αυτό γιορτάζουμε, την ενότητα και την ομοψυχία των Ελλήνων και νομίζω πως αν είμαστε ενωμένοι θα αφήσουμε τα δύσκολα πίσω μας και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτή η κρίση θα είναι μια θλιβερή ανάμνηση. Αλλά από την άλλη πρέπει να τονίσουμε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα και ότι αυτή τη στιγμή το τελευταίο που χρειάζεται ο ελληνικός λαός είναι να διχαστεί. Ξέρετε η ιστορία έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που οι Έλληνες διχάζονται, τους περιμένουν μεγάλα δεινά. Ας αποφύγουμε λοιπόν αυτά τα λάθη του παρελθόντος και νομίζω ότι δείχνουμε μια απίστευτη ωριμότητα και ως πολιτικό σύστημα σήμερα και ως λαός αν θέλετε».

Δεν κόβεται το νερό όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι έχει δοθεί εντολή να μη διακόπτεται η υδροδότηση της ΕΥΔΑΠ λόγω καθυστέρησης πληρωμών αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων με στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 «Η ΕΥΔΑΠ αυτή τη στιγμή είναι μια εταιρεία που μπορεί να κάνει αναστολή πληρωμών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, διότι ζούμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση», εξήγησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Σημείωσε ότι οι πελάτες της ΕΥΔΑΠ μπορούν να εξυπηρετηθούν και με εναλλακτικούς τρόπους, τηλεφωνικώς και μέσω διαδικτύου και τόνισε: «Θα πρέπει να αποφεύγουμε να βγούμε από το σπίτι μας για να πάμε να πληρώσουμε π.χ. το λογαριασμό του νερού. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό και τηλεφωνικά μέσω της πιστωτικής μας ή μίας άλλης κάρτας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι πληρωμής». Πρόσθεσε όμως ότι «υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι συμπολίτες μας οι οποίοι δυστυχώς δεν γνωρίζουν ούτε αυτή τη μέθοδο πληρωμής και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ανησυχία για διακοπή υδροδότησης».

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν κανονικά στις ώρες αιχμής

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι τα Μέσα Μεταφοράς λειτουργούν κανονικά στις ώρες αιχμής. Επισήμανε όμως ότι η κίνηση έχει μειωθεί, ειδικά στα λεωφορεία και στο τραμ, κάτω από το 50%. Εξήγησε επομένως ότι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί – που είναι η ώρα αιχμής – και από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 8, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν κανονικά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν εκείνοι που πρέπει να πάνε στις δουλειές τους. Εκ των πραγμάτων, τα δρομολόγια μειώνονται στις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα, διότι – για να το πούμε απλά – τα λεωφορεία και τα τραμ πηγαινοέρχονται άδεια. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δε μπορεί σε μία πόλη σαν την Αθήνα, ακόμα και σε μία πόλη σε καραντίνα, να σταματήσουν να υπάρχουν κάποια ελάχιστα δρομολόγια ασφαλείας που πρέπει να πραγματοποιήσουν τα λεωφορεία. Εμείς έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα με τον ΟΑΣΑ και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν πρέπει να συνωστίζεται μέσα στα λεωφορεία, κάτι που ως φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί αυτή τη στιγμή ούτε στο Μετρό. Υπάρχει μία οδηγία από τον ΕΟΔΥ, τα λεωφορεία να είναι στο μισό της διαθεσιμότητας που έχουν, να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και μέχρι στιγμής όλα λειτουργούν καλώς», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι στο Μετρό, οι χρονοαποστάσεις παραμένουν στα 4-5 λεπτά, ενώ στα λεωφορεία, εκ των πραγμάτων έχουν μειωθεί κάποια δρομολόγια στις ώρες που δεν είναι ώρες αιχμής. «Αυτά τα ζητήματα τα εξετάζουμε καθημερινά και πάντα με τη συνεργασία του ΟΑΣΑ, κάνουμε τα πάντα ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στη μετακίνηση των πολιτών», κατέληξε.

Επιτρέπονται δύο επιβάτες στα ταξί, εφόσον η μετακίνηση αφορά ιατρικό λόγο

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι τα ταξί εξακολουθούν να κυκλοφορούν και πως ο περιορισμός των δύο ατόμων ανά όχημα ισχύει και στα ταξί, πλην ορισμένων περιπτώσεων ανάγκης και πάντα με τη λήψη των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής.

«Έχουμε περιπτώσεις καρκινοπαθών που πρέπει να πάνε για εξετάσεις. Έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που κάνουν αιμοκάθαρση και πρέπει να συνοδεύονται ή ηλικιωμένοι που πρέπει να πάνε σε ένα επείγον ιατρικό ραντεβού και επίσης πρέπει να συνοδεύονται» εξήγησε και πρόσθεσε: «Είμαστε η χώρα του μέτρου και της λογικής. Εμείς, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας, έτσι ώστε όταν πρέπει – λόγω ανάγκης – να εξυπηρετηθούν, να μπορούν να το κάνουν χωρίς κανένα φόβο».

 Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας με τον εγκλωβισμό Ελλήνων οδηγών φορτηγών 

Όσον αφορά στον επαναπατρισμό 13 οδηγών φορτηγών που είχαν εγκλωβιστεί την περασμένη εβδομάδα στα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως η γειτονική χώρα για άλλη μία φορά κράτησε απαράδεκτη στάση και ενώ από τους 7.000 εγκλωβισμένους οδηγούς φορτηγών οι περισσότεροι κατάφεραν και πέρασαν τα τουρκικά σύνορα, στους Έλληνες οδηγούς δεν δόθηκε αυτή η ευκαιρία, με αποτέλεσμα να κινηθεί μια ολόκληρη διαδικασία για να επιστρέψουν στην πατρίδα με ειδική πτήση.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε επίσης μεταξύ άλλων ότι εξακολουθούν να πραγματοποιούνται πτήσεις επαναπατρισμού, με τη συνδρομή και την έγκριση της ειδικής διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έρχεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις των ξένων χωρών.

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ