Ένας γίγαντας leaser εμπορευματοκιβωτίων έρχεται να καλύψει τις θαλάσσιες μεταφορές

banner-google-news

Η εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης εμπορευματοκιβωτίων CAI International Inc. εξαγοράστηκε για 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια από την Mitsubishi HC Capital Inc. (MHC). Η κίνηση αυτή που δημιουργεί έναν δυναμικό παράγοντα στον τομέα, σε μια εποχή που τα εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς φορτιών είναι σε έλλειψη, ανέφεραν οι εταιρείες.

Η MHC, που είναι ένα νέο όνομα στον τομέα της εφοδιαστικής, ιδρύθηκε τον Απρίλιο 2021 μέσω της συγχώνευσης της Mitsubishi UFJ Lease and Finance Ltd. και της Hitachi Capital Corp.  Το αποτέλεσμα είναι μια συνδυασμένη εταιρεία με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης στην Ιαπωνία.


Παρά τη νεαρή της ηλικία, η MHC έχει φιλόδοξα σχέδια για ανάπτυξη, δεδομένου ότι κατέχει ήδη το 6ο μεγαλύτερο leaser εμπορευματοκιβωτίων του κλάδου, την Beacon Intermodal Leasing LLC (BIL) και τις 1,5 εκατομμύρια ισοδύναμες μονάδες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (TEU). Θα προσθέσει τώρα σε αυτόν τον στόλο, τον παγκόσμιο στόλο της CAI των 1,8 εκατομμυρίων TEU καθώς και τα 13 γραφεία του που βρίσκονται σε 12 χώρες.


Η συγχώνευση έρχεται σε μια στιγμή που οι ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων και οι υψηλές τιμές αποστολής διαταράσσουν τα ναυτιλιακά πρότυπα εισαγωγής και εξαγωγής εμπορευμάτων. H πίεση αυτή ασκήθηκε από έναν συνδυασμό των επιπτώσεων της πανδημίας, της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κανάλι του Σουέζ και πιο πρόσφατα, του μερικού κλεισίματος του λιμανιού Yantian της Κίνας από ένα άλλο ξέσπασμα του Covid-19.
Η MHC επισήμανε αυτές τις επιχειρηματικές συνθήκες, λέγοντας ότι η λογική της για την πραγματοποίηση της συναλλαγής ήταν μια πρόβλεψη σταθερής ζήτησης για μίσθωση θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων τα επόμενα χρόνια.

«Οι θαλάσσιες μεταφορές συνδέονται στενά με τις βασικές υποδομές για τα είδη διαβίωσης και τις βιομηχανικές δραστηριότητες, και αυτό μας δείχνει ότι θα υπάρξει σταθερή ζήτηση εμπορευματοκιβωτίων», δήλωσε η MHC σε ανακοίνωσή της. «Επιπλέον, οι απαιτήσεις για θαλάσσια εμπορευματοκιβώτια που έχουν αυξηθεί παράλληλα με την αύξηση του όγκου φορτίου (που σχετίζεται με την αυξανόμενη ζήτηση λόγω διαμονής στο σπίτι εξαιτίας της πανδημία Covid-19), έχουν οδηγήσει σε έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων. Η επιχείρηση χρηματοδοτικής μίσθωσης εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να φέρει σταθερή ανάπτυξη, ως απαραίτητη υποδομή του παγκόσμιου εμπορίου, και θεωρείται ότι θα αποτελέσει ηγετική δύναμη των logistics στο μέλλον».


Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει στα τέλη του τρίτου τριμήνου ή στις αρχές του τέταρτου τριμήνου του 2021. «Αυτή η συγχώνευση είναι το αποκορύφωμα των συζητήσεων που ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2019», δήλωσε ο David Remington, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της CAI. «Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων έχουμε εντυπωσιαστεί από το όραμα της MHC, ένα όραμα που μοιράστηκε ο Hiromitsu Ogawa, ο οποίος ίδρυσε την CAI πριν από 30 χρόνια. Ο κ. Ogawa δημιούργησε μια εταιρεία παγκόσμιας κλάσης χρηματοδοτικής μίσθωσης εμπορευματοκιβωτίων εστιάζοντας στην παροχή αξίας στους πελάτες και χαιρόμαστε που αυτό το όραμα θα αντέξει. Πιστεύουμε ότι οι πελάτες της ναυτιλιακής εταιρείας και οι συνεργάτες μας θα ωφεληθούν σίγουρα από την κλίμακα και την οικονομική δύναμη της νέας επιχείρησης».