Εργοταξιακά φορτηγά : Οι διάσημοι… μαχητές!

Τα σύγχρονα, ευρωπαϊκά εργοταξιακά φορτηγά, σε ένα καθημερινό "reality επιβίωσης" προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες απαιτήσεις της δουλειάς, αντιτάσσοντας τεχνολογία αιχμής στην γραμμή κίνησης και απαράμιλλη άνεση στον χρήστη. Σας παρουσιάζουμε τις σχετικές προτάσεις των μεγαλύτερων κατασκευαστών.

SHELL RIMULA PETROPOULOS 728×90

Κείμενο: Κώστας Σκαρμαλιωράκης, Φωτογραφίες: Αρχείο

Όταν μιλάμε για εργοταξιακά φορτηγά οι προτεραιότητες αλλάζουν. Η οικονομία καυσίμου έρχεται σαφώς σε δεύτερη μοίρα και το φορτηγό καλείται να κάνει καλά τη δουλειά του ώστε να μην ασχολείσαι σχεδόν καθόλου μαζί του. Δηλαδή πρέπει να μην «κρεμάει» πουθενά, να δουλεύει φορτωμένο και να μην κολλάει εκεί που δεν υφίσταται δρόμος, 365 μέρες το χρόνο και συνολικά να μην προβληματίζει για κανένα λόγο τον οδηγό.

Το περιβάλλον και οι συνθήκες που αυτά τα φορτηγά δουλεύουν, δοκιμάζουν τα όρια σε κύρια χαρακτηριστικά όπως το χαλύβδινο σασί, τα σουστόφυλλα, τα ταμπουρόφρενα, την στιγμή που οι ικανότητες τις εκτός δρόμου κίνησης είναι κρίσιμες όσο πουθενά αλλού. Εδώ, η γωνία προσέγγισης (μεταξύ προφυλακτήρα και εμπρόσθιου άξονα) και η συνολική απόσταση από το έδαφος αποτελούν τα αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης των ικανοτήτων αυτών. Επιπλέον, η απόκριση του τιμονιού, οι πληροφορίες που φέρνει στον οδηγό και η ευελιξία που του δίνουν αποτελούν ακόμα έναν κρίσιμο παράγοντα.

Τέλος, στις μέρες μας, ένα εργοταξιακό φορτηγό πρέπει να είναι άνετο και να διατηρεί ξεκούραστο τον οδηγό του. Τα ντεσιμπέλ στην καμπίνα, η απόδοση του driveline στο κανονικό οδικό δίκτυο και οι συνολικές ρυθμίσεις της ανάρτησης βαραίνουν πάρα πολύ στην τελική συνολική εικόνα του κάθε φορτηγού.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν εισάγει τεχνολογικά προηγμένες καινοτομίες, με μια πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων να ελέγχουν την κάθε λειτουργία του φορτηγού σε κάθε περίσταση. Συναντάμε πλέον στον βασικό εξοπλισμό από προηγμένα αυτόματα κιβώτια, με ειδικό πρόγραμμα για εκτός δρόμου χρήση μέχρι συστήματα αντιολίσθησης και σύστημα «ψευτοτετρακίνησης» που εξασφαλίζουν την απαραίτητη πρόσφυση χωρίς επιβάρυνση του απόβαρου.

DAF CF

IVECO STRALIS X-WAY

MAN TGS

MERCEDES-BENZ AROCS

RENAULT σειρές C & K

SCANIA XT

VOLVO FMX

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ