eEconic: συλλογή απορριμμάτων χαμηλού θορύβου και ουδέτερων εκπομπών στη Δανία

banner-google-news

Το eEconic με ηλεκτρική μπαταρία για δημοτική χρήση λειτουργεί τώρα και στο Aarhus της Δανίας, στην ανατολική ακτή της Γιουτλάνδης, ως όχημα συλλογής απορριμμάτων για την εταιρεία διάθεσης απορριμμάτων Urbaser A/S. Οι μπαταρίες των πέντε eEconic φορτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας στο αμαξοστάσιο της εταιρείας. Η Urbaser A/S χρησιμοποιεί ήδη το eEconic σε πόλεις όπως η Κοπεγχάγη και η Vejle. Η εταιρεία διάθεσης απορριμμάτων έχει παραγγείλει συνολικά σχεδόν 50 οχήματα, τα οποία πλέον θα παραδοθούν διαδοχικά. Αυτό ανεβάζει τη συνολική πρόσληψη παραγγελιών eEconic στη Δανία σε πάνω από 100 μονάδες.

Franziska Cusumano, επικεφαλής της Mercedes-Benz Special Trucks & Custom Tailored Trucks: «Το eEconic μας για δημοτικές εργασίες χρησιμοποιείται σε όλο και περισσότερες πόλεις ως τοπικά ουδέτερη εναλλακτική λύση για τη συλλογή απορριμμάτων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Urbaser A/S, ως πολύτιμος πελάτης σε αυτόν τον τομέα από την αρχή, είναι απόλυτα ικανοποιημένος με το ηλεκτρικό όχημα συλλογής απορριμμάτων με μπαταρία».

Stefan Olin, διευθύνων σύμβουλος της Urbaser A/S: «Οι πρώτες μας εμπειρίες με το eEconic ήταν πολύ καλές. Η αυτονομία είναι επίσης περισσότερο από επαρκής για μεγάλες διαδρομές άνω των 100 χλμ., περίπου οκτώ ώρες λειτουργίας και άδειασμα έως και 500 κοντέινερ. Ο καθοριστικός παράγοντας στην απόφαση της εταιρείας μας να χρησιμοποιήσει  το eEconic ήταν ο συνδυασμός της γνωστής φιλοσοφίας χαμηλής εισόδου, του υψηλού επιπέδου ασφάλειας και της μεγάλης αυτονομίας».

Ουδέτερο σε CO2 και ήσυχο

Με το eEconic, η Mercedes-Benz Special Trucks εγκαινίασε μια νέα εποχή. Το φορτηγό χαμηλού δαπέδου με επιτρεπόμενη μεικτή μάζα 27 τόνων και έναν e-άξονα με ενσωματωμένη μονάδα μετάδοσης κίνησης καθώς και δύο ηλεκτρικούς κινητήρες βασίζεται στο eActros για μεταφορές διανομής βαρέως τύπου. Οι μπαταρίες eEconic αποτελούνται από τρία πακέτα μπαταριών, το καθένα με εγκατεστημένη χωρητικότητα 112 kWh και χρησιμοποιήσιμη χωρητικότητα περίπου 97 kWh. Το ηλεκτρικό φορτηγό μπορεί να καλύψει τυπικές διαδρομές συλλογής απορριμμάτων Econic σε λειτουργία μιας βάρδιας χωρίς ενδιάμεση φόρτιση. Το διαδραστικό πιλοτήριο πολυμέσων που είναι εγκατεστημένο στο eEconic παρέχει συνεχείς πληροφορίες για την κατάσταση φόρτισης των μπαταριών, την υπολειπόμενη αυτονομία και την τρέχουσα και μέση κατανάλωση ενέργειας σε kWh ανά 100 χιλιόμετρα, μεταξύ άλλων.

Τα τρία πακέτα μπαταριών του eEconic απαιτούν λίγο περισσότερο από μία ώρα για φόρτιση από 20 έως 80 τοις εκατό σε έναν τυπικό σταθμό ταχείας φόρτισης DC που παρέχει ρεύμα φόρτισης 400 A.

Υψηλή οδηγική άνεση και ασφάλεια

Τα χαρακτηριστικά του συμβατικού Econic, τα οποία ήδη εκτιμηθεί ιδιαίτερα, είναι επίσης  χαρακτηριστικά του eEconic. Για παράδειγμα, το χαμηλό πανοραμικό παρμπρίζ της καμπίνας «DirectVision», με τη χαμηλή θέση του καθίσματος, προσφέρει στον οδηγό άμεση οπτική επαφή με άλλους χρήστες του δρόμου και παρέχει εξαιρετική επισκόπηση της οδικής κυκλοφορίας. Το επικαλυμμένο και θερμαινόμενο παρμπρίζ Thermocontrol εμποδίζει το θάμπωμα του παρμπρίζ λόγω καιρικών συνθηκών, αυξάνοντας έτσι την καθαρή θέα της περιοχής κυκλοφορίας. Επιπλέον, το παρμπρίζ μειώνει τη θέρμανση του εσωτερικού του οχήματος από τις ακτίνες του ήλιου.

Η χαμηλή, φιλική προς την πλάτη και τις αρθρώσεις είσοδος και έξοδος στην ευρύχωρη καμπίνα με χώρο για έως τέσσερα άτομα είναι εργονομικά επωφελής. Το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης επιτρέπει ένα επίπεδο δάπεδο καμπίνας. Αυτό διευκολύνει επίσης την αναρρίχηση μέσα από την καμπίνα – ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα, ειδικά εάν ο οδηγός θέλει να βγει από την πλευρά που βλέπει μακριά από την κυκλοφορία μέσω της πτυσσόμενης πόρτας στην πλευρά του συνοδηγού. Όσον αφορά τον εξοπλισμό ασφαλείας, το eEconic διαθέτει Sideguard Assist S1R για μεγαλύτερη ασφάλεια όταν στρίβετε δεξιά, καθώς και σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης Active Brake Assist πέμπτης γενιάς με ανίχνευση πεζών. Επιπλέον –σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις– το εξωτερικό σύστημα ακουστικής ειδοποίησης οχημάτων είναι εγκατεστημένο στάνταρ για βελτιωμένη ακουστική αντίληψη από πεζούς ή ποδηλάτες, για παράδειγμα.