Αυτόνομη… Scania 

Scania autonomous transport systems, predevelopment. Södertälje, Sweden Photo: Petter Magnusson 2016
banner-google-news

Η Scania θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα και στην εξεύρεση μιας ολιστικής προσέγγισης για την αυτόνομη οδήγηση μέχρι το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχει -μαζί με 30 εταίρους από 11 διαφορετικές χώρες- σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, γνωστό ως «ADAS & ME» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ με 9 εκατ. ευρώ και επικεντρώνεται στο πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα αυτόνομα οχήματα.

Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες σχετικά με την αυτόνομη οδήγηση, εδώ στο επίκεντρο βρίσκεται ο οδηγός-χρήστης και στόχος είναι να αναπτυχθούν συστήματα που μπορούν να ανιχνεύσουν πότε επηρεάζεται η ικανότητα οδήγησης από παράγοντες όπως η κούραση, η υπνηλία κ.α. Μεταξύ των τεχνολογιών που θα δοκιμαστούν είναι αισθητήρες που ανιχνεύουν μεταβολές στην θερμοκρασία του σώματος, διεσταλμένες κόρες ματιών και αλλαγές κατεύθυνσης του βλέμματος του οδηγού.

Εν τω μεταξύ η Scania αυτό το διάστημα εξελίσσει φορτηγά τα οποία σε ελεγχόμενο περιβάλλον μπορούν να δουλέψουν χωρίς την παρέμβαση του οδηγού. Σχετικές δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς σε μεταφορές εφαρμογές όπως τα ορυχεία ή η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια. Στην Scania πιστεύουν πως πολύ πιο σύντομα θα δούμε φορτηγά χωρίς οδηγούς στην καμπίνα σε κλειστούς χώρους εργασίας όπως είναι τα εργοτάξια παρά φορτηγά να κινούνται αυτόνομα στους δημόσιους δρόμους.

Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησέ το!