ACEA: Πλήρης εστίαση στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών από CO2

banner-google-news

Ο Martin Lundstedt, πρόεδρος του Ομίλου Volvo, επανεξελέγη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Επαγγελματικών Οχημάτων της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

«Το 2023 θα είναι μια χρονιά καθοριστική για το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φορτηγών. Για τους κατασκευαστές φορτηγών είναι ξεκάθαρο, ότι η πλήρης εστίασή μας είναι στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τα πάντα πρέπει να στηρίζουν απολύτως αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Lundstedt.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει τον κανονισμό CO2 για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα φέτος. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η απαλλαγή των οδικών μεταφορών από το CO2 απαιτεί κάτι περισσότερο από στόχους για τους κατασκευαστές οχημάτων», επισήμανε.

metafores ilektrokinisi«Αυτή είναι μια αγορά B2B, επομένως θα κινηθεί γρήγορα μόλις εδραιωθούν καλά οι συνθήκες –όπως η υποδομή φόρτισης και ανεφοδιασμού καυσίμων. Ωστόσο, ανησυχούμε ότι η πρόσφατη πρόταση κανονισμού Euro VII σχετικά με τις εκπομπές ρύπων ενέχει μεγάλο κίνδυνο επιβράδυνσης της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα», συμπλήρωσε ο κ. Lundstedt.

Σε πρόσφατη επιστολή προς τον Frans Timmermans, η ACEA κάλεσε την Επιτροπή να συγχρονίσει και να ευθυγραμμίσει τον κανονισμό Euro VII και τους στόχους εκπομπών CO2, έτσι ώστε η βιομηχανία να μπορεί να εξορθολογίσει τις εξελίξεις σε ένα στρατηγικό μονοπάτι και όχι σε πολλαπλές οδούς ανάπτυξης.