Βράβευση της Ελλάδας για τη μείωση θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα το 2010–2020

banner-google-news

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πέτυχε να μειώσει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% τον αριθμό θανάτων από τροχαία δυστυχήματα, τη δεκαετία 2020-2020. Για το λόγο αυτό, βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (European Transport Safety Council) στις 16 Ιουνίου. Σε επίπεδο Ε.Ε. η αντίστοιχη μείωση κατά μέσο όρο ήταν 37%. Συγκεκριμένα, το 2010 η Ελλάδα θρήνησε 1.258 νεκρούς στην άσφαλτο, ενώ το 2020, 579 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το βραβείο για τη μεγαλύτερη μείωση των θυμάτων από τροχαία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, παρέλαβε εκ μέρους του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου.

Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η βράβευση της Ελλάδας για τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα μεταξύ των χωρών της ΕΕ έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο η σημαντική αυτή θετική εξέλιξη συμπίπτει με την έναρξη υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια. Συνεπώς, δεν στεκόμαστε στη βελτίωση των δεικτών μέχρι σήμερα, αλλά επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής με πολυετές πλάνο, που θα βελτιώνει κάθε χρόνο το επίπεδο της οδικής ασφάλειας στην πατρίδα μας. Δημιουργούμε καλής ποιότητας δεδομένα, αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης και εφαρμογής των κανόνων κυκλοφορίας, ασφαλές οδικό δίκτυο και δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και την ενημέρωση. Απώτερος στόχος είναι το ευρωπαϊκό όραμα «vision zero», για μηδενικούς θανάτους από τροχαία το 2050. Μπορεί να μοιάζει ουτοπικός, αλλά όσο εργαζόμαστε με προσήλωση για να τον πετύχουμε είναι δεδομένο ότι θα μειώνονται τα ατυχήματα».