Έλλειψη τσιπ και πόλεμος στην Ουκρανία οδηγούν σε μείωση παραγωγής οχημάτων

banner-google-news

Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ έχει ταλαιπωρήσει από κατασκευαστές smartphone ως εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και αυτοκινητοβιομηχανίες, αναγκάζοντας εταιρείες όπως η Toyota να μειώσουν επανειλημμένα την παραγωγή.

Η Toyota Motor Corp δήλωσε σήμερα 15/3 ότι θα κάνει πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή τον Μάρτιο λόγω έλλειψης ημιαγωγών. Λίγες ημέρες πριν,  η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε τον στόχο της εγχώριας παραγωγής της έως και 20% για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Παρά τις περικοπές, θα διατηρήσει τον στόχο παραγωγής 8,5 εκατομμυρίων οχημάτων για το έτος, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, από την πλευρά της, δήλωσε ότι πούλησε 2 εκατομμύρια λιγότερα αυτοκίνητα από ό,τι είχε προγραμματίσει πέρυσι, λόγω της κρίσης των ημιαγωγών. Προειδοποίησε ότι η συμφόρηση στην προσφορά, οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη το 2022.

Η Toyota, η Volkswagen και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες σταμάτησαν την παραγωγή στα ρωσικά εργοστάσιά τους λόγω διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού μετά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.