Volvo FL & FE Electric : Καθαρές δουλειές!

Ξεκινά φέτος η παραγωγή και διάθεση των πρώτων ηλεκτρικών φορτηγών FL και FE της Volvo Trucks. Προορίζονται για χρήση στις πόλεις και υπόσχονται εντυπωσιακές επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα.

Με καθαρότερο αέρα και λιγότερο θόρυβο στις πόλεις, ο σχεδιασμός της οικιστικής ανάπτυξης και των υποδομών θα μπορεί να γίνεται με μεγαλύτερη ελευθερία απ’ ότι σήμερα. Ένα ηλεκτρικό φορτηγό με μηδενικές εκπομπές ρύπων μπορεί να χρησιμοποιείται σε στεγασμένους σταθμούς διακίνησης εμπορευμάτων και σε ζώνες χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης. Η χαμηλή στάθμη θορύβου τους συντελεί σε ευκαιρίες εκτέλεσης περισσότερων εργασιών τη νύχτα, περιορίζοντας έτσι τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους στη διάρκεια της ημέρας.

7

Στην αγορά υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά φορτηγά. Πολλοί εν δυνάμει πελάτες έχουν ερωτήματα όσον αφορά τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη νέα τεχνολογία και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητά τους.

«Με τα ηλεκτρικά φορτηγά μας, ανοίγουμε την πόρτα σε νέες μορφές συνεργασίας με τους αστικούς φορείς, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, την ελάττωση του θορύβου από την κυκλοφορία και τον περιορισμό της συμφόρησης κατά τις ώρες αιχμής, καθώς η κυκλοφορία των επαγγελματικών οχημάτων θα μπορεί να γίνεται αθόρυβα, χωρίς να εκλύονται καυσαέρια από τις εξατμίσεις τους, τις πρώτες πρωινές ώρες ή αργά τη νύχτα»

σχολιάζει σχετικά ο Claes Nilsson, Πρόεδρος της Volvo Trucks.

Η σειρά προϊόντων της the Volvo Trucks υποστηρίζεται από τη συσσωρευμένη εμπειρία του Ομίλου Volvo στις ηλεκτροκίνητες μεταφορικές λύσεις. Η αδελφή εταιρεία μας, η Volvo Buses, έχει διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 4000 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία από το 2010.

Volvo FL Electric

Παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, ως το πρώτο εξ ολοκλήρου ηλεκτρικό φορτηγό για εμπορική χρήση, για αστικές διανομές και διακομιδή απορριμμάτων, μεταξύ άλλων. Οι πωλήσεις και η μαζική παραγωγή του νέου μοντέλου ξεκινούν τώρα στην Ευρώπη.

4

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι με την παρουσίαση του πρώτου από μια σειρά πλήρως ηλεκτροκίνητων φορτηγών Volvo, έτοιμων να παραδοθούν για κανονική κυκλοφορία. Με αυτό το μοντέλο επιτρέπουμε στις πόλεις που στοχεύουν στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη να επωφεληθούν από τα οφέλη των μεταφορών με ηλεκτροκίνητα φορτηγά»

λέει ο Claes Nilsson, Πρόεδρος της Volvo Trucks.

«Για να γίνει η μετάβαση ομαλά και με σιγουριά, θα προσφέρουμε σφαιρικές λύσεις με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πελάτη όσον αφορά τους κύκλους οδήγησης, την ικανότητα φορτίου, το χρόνο διαθεσιμότητας, την αυτονομία και άλλες παραμέτρους. Μια τέτοια λύση μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από την ανάλυση διαδρομών και τη βελτιστοποίηση της χρήσης της μπαταρίας μέχρι το service και τη χρηματοδότηση. Η Volvo Trucks συνεργάζεται στενά με πολυάριθμους προμηθευτές εξοπλισμού φόρτισης. Στόχος είναι να προσφέρουμε στους πελάτες υψηλό χρόνο διαθεσιμότητας και παραγωγικότητα, όπως πάντα»

λέει ο Jonas Odermalm, επικεφαλής στρατηγικής προϊόντων Volvo FL και Volvo FE της Volvo Trucks.

3

Η χρήση ηλεκτρικής τεχνολογίας στο Volvo FL Electric έχει δοκιμαστεί διεξοδικά από την αρχή και υποστηρίζεται από το ευρύ δίκτυο πωλήσεων, service και προμήθειας ανταλλακτικών της Volvo Trucks.

Η Volvo Trucks πιστεύει ότι έχει μεγάλη σημασία να αντιμετωπίσουμε σφαιρικά το ζήτημα του εξηλεκτρισμού του κλάδου των μεταφορών, με σκοπό τη διαχείριση των δυσκολιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε τομείς όπως η παραγωγή ηλεκτρισμού και οι μπαταρίες.

«Για παράδειγμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υπεύθυνη εξόρυξη των πρώτων υλών για τις μπαταρίες, ο Όμιλος Volvo συνεργάζεται με το δίκτυο Βιώσιμων Μετακινήσεων, του οποίου ειδική αποστολή είναι η εποπτεία αυτού του θέματος. Ο Όμιλος Volvo ασχολείται επίσης στα διάφορα έργα όπου οι μπαταρίες από τα βαρέα ηλεκτρικά οχήματα παίρνουν παράταση ζωής, καθώς επαναχρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενέργειας. Δεν έχουν λυθεί ακόμα όλα τα ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση των μπαταριών, αλλά έχουμε αναλάβει δράση τόσο εντός του Ομίλου όσο και σε συνεργασία με άλλους παράγοντες, για την προαγωγή της ανάπτυξης και τη δημιουργία των αναγκαίων λύσεων”

λέει ο Jonas Odermalm.

Χαρακτηριστικά

 • Πλήρως ηλεκτροκίνητο φορτηγό διανομών, αποκομιδής απορριμμάτων και άλλων εφαρμογών σε αστικές συνθήκες, ΜΒΟ 16 τόνων.
 • Παραγωγή/μετάδοση ισχύος: Ηλεκτροκινητήρας 185 kW μέγ. ισχύς/130 kW συνεχής αποδιδόμενη ισχύς, σύστημα μετάδοσης δύο ταχυτήτων, κεντρικός άξονας, οπίσθιος άξονας. Μέγ. ροπή ηλεκτροκινητήρα 425 Nm. Μέγ. ροπή οπίσθιου άξονα 16 kNm.
 • Αποθήκευση ενέργειας: 2-6 μπαταρίες ιόντων λιθίου, με συνολική διαθέσιμη ενέργεια 100–300 kWh.
 • Αυτονομία: Μέχρι 300 χλμ.
 • Φόρτιση: Φόρτιση AC μέσω του δικτύου ηλεκτροδότησης (22 kW) ή ταχεία φόρτιση DC μέσω συστήματος CCS/Combo2 για μέχρι 150 kW.
 • Χρόνος επαναφόρτισης: Από άδειες έως πλήρως φορτισμένες μπαταρίες: ταχεία φόρτιση 1-2 ώρες (φόρτιση με συνεχές ρεύμα-DC), νυχτερινή φόρτιση μέχρι 10 ώρες (φόρτιση εναλλασσόμενου ρεύματος-AC) με μέγιστη χωρητικότητα μπαταρίας 300 kWh.

8

Volvo FE Electric

Παρουσιάστηκε έναν περίπου μήνα αργότερα από το FL Electric, ξεκινά επίσης άμεσα πωλήσεις, διευρύνοντας τη σχετική γκάμα της Volvo Trucks σε μεγαλύτερα τονάζ (μέχρι 27 τόνους), για βαρύτερες χρήσεις αστικών διανομών και μεταφοράς απορριμμάτων.

2

Το πρώτο Volvo FE Electric, ένα απορριμματοφόρο του οποίου η υπερκατασκευή αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αμαξωμάτων της Ευρώπης, τη Faun, τίθεται αυτό το διάστημα σε κανονική χρήση, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, το Αμβούργο.

«Το Αμβούργο, το οποίο το 2011 είχε ανακηρυχθεί ως η ευρωπαϊκή πράσινη πρωτεύουσα της ΕΕ, εργάζεται με επιτυχία εδώ και πολύ καιρό σε ένα ευρύ μέτωπο δραστηριοτήτων, με στόχο την ενίσχυση της πράσινης και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Από αυτή τη δραστηριότητα δεν εξαιρείται ο κλάδος των μεταφορών, όπου τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία της Volvo χρησιμοποιούνται ήδη στις δημόσιες συγκοινωνίες. Οι εμπειρίες και οι φιλοδοξίες αυτού του εγχειρήματος κάνουν το Αμβούργο έναν πολύ ενδιαφέροντα συνεργάτη για εμάς»

αναφέρει ο Jonas Odermalm, Αντιπρόεδρος Σειράς Προϊόντων της Volvo Trucks για τα Volvo FL και Volvo FE.

5

Ο Καθηγητής Dr. Rüdiger Siechau, Διευθύνων Σύμβουλος της Stadtreinigung Hamburg, διακρίνει μεγάλες προοπτικές βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος με τη χρήση ηλεκτρικών φορτηγών στην πόλη.

«Σήμερα, κάθε ένα από τα 300 συμβατικά απορριμματοφόρα μας, εκπέμπει περίπου 31.300 κιλά διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο. Ένα ηλεκτροκίνητο απορριμματοφόρο με μπαταρία η οποία θα διαρκούσε ολόκληρη τη βάρδια των οκτώ με δέκα ωρών, θα αποτελούσε τεχνολογική επανάσταση. Ένα ακόμα όφελος είναι το γεγονός ότι η Stadtreinigung Hamburg παράγει ηλεκτρισμό με μηδενική επιβάρυνση στο  φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση των μπαταριών.»

Το νέο Volvo FE Electric θα προσφέρεται σε πολλές παραλλαγές για διάφορους τύπους μεταφορικών εργασιών. Με τη νέα καμπίνα χαμηλής εισόδου της Volvo, η οποία διευκολύνει την είσοδο στην καμπίνα και την έξοδο από αυτήν, και παρέχει στον οδηγό εποπτική θέα προς την κυκλοφορία που τον περιβάλλει. Αλλά και το περιβάλλον εργασίας είναι βελτιωμένο, λόγω της χαμηλής στάθμης του θορύβου και της λειτουργίας χωρίς κραδασμούς. Η χωρητικότητα της μπαταρίας μπορεί να βελτιστοποιηθεί με βάση τις εκάστοτε ανάγκες και η φόρτιση μπορεί να γίνεται είτε μέσω του ρεύματος δικτύου ή σε σταθμούς ταχείας φόρτισης.

9

«Οι ολιστικές λύσεις μας για τις ηλεκτροκίνητες μεταφορές, είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να καλύπτουν τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε πελάτη και της κάθε πόλης. Επιπλέον των οχημάτων, θα προσφέρουμε πολλών ειδών υπηρεσίες όπως ανάλυση διαδρομών και χρηματοδότηση μεταξύ άλλων, μέσω του δικτύου αντιπροσώπων και συνεργείων μας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διαθέτουμε επίσης στενή συνεργασία με προμηθευτές υποδομών φόρτισης»

λέει ο Jonas Odermalm.

Χαρακτηριστικά

 • Πλήρως ηλεκτροκίνητο φορτηγό διανομών, αποκομιδής απορριμμάτων και άλλων εφαρμογών σε αστικές συνθήκες, ΜΒΟ 27 τόνων.
 • Παραγωγή/μετάδοση ισχύος: Δύο ηλεκτροκινητήρες με μέγ. ισχύ 370 kW (260 kW συνεχής αποδιδόμενη ισχύς) με σύστημα μετάδοσης δύο ταχυτήτων της Volvo. Μέγ. ροπή ηλεκτροκινητήρων 850 Nm. Μέγ. ροπή οπίσθιου άξονα 28 kNm.
 • Αποθήκευση ενέργειας: Μπαταρίες ιόντων λιθίου, 200–300 kWh.
 • Αυτονομία: Μέχρι 200 χλμ.
 • Φόρτιση: Διατίθενται δύο διαφορετικά συστήματα φόρτισης. CCS2: Μέγιστη ισχύς φόρτισης 150 kW DC. Φόρτιση χαμηλής ισχύος: Μέγιστη ισχύς φόρτισης 22 kW ΑC.
 • Χρόνος φόρτισης: Από άδειες έως πλήρως φορτισμένες μπαταρίες (300 kWh): CCS2 150 kW περ. 1,5 ώρα, Φόρτιση χαμηλής ισχύος περ. 10 ώρες.

 

 

728×90 ΚΤΕΟ ΡΕΝΤΗ