Βέλγιο: η αστυνομία ανακάλυψε οδηγό φορτηγού να ζει 17 εβδομάδες στην καμπίνα του απλήρωτος

banner-google-news

Μια ανησυχητική, αλλά γνωστή, ιστορία είδαν αστυνομικοί τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, ενώ διενεργούσαν ελέγχους στο Battice, μια πόλη που βρίσκεται μεταξύ της Λιέγης και των γερμανικών συνόρων. Σύμφωνα με αναφορές στον βελγικό Τύπο, αστυνομικοί βρήκαν έναν Ουκρανό οδηγό φορτηγού που τον απασχολούσε ένας Πολωνός υπεργολάβος της Hegelmann. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο δείχνουν ότι το φορτηγό που σταμάτησε η αστυνομία μετέφερε ένα ρυμουλκούμενο Hegelmann. Aποδείχθηκε ότι ο οδηγός του φορτηγού έμενε στο φορτηγό του 17 εβδομάδες και κοιμόταν σε χώρους ανάπαυσης στον αυτοκινητόδρομο. Επιπλέον δεν είχε λάβει μισθό για 4 μήνες, και είχε μόνο μια εταιρική κάρτα με πίστωση λίγα  ευρώ.

Αντιδρώντας στην είδηση, ο Ludo Moussebois, περιφερειακός γραμματέας του συνδικάτου CSC-Transcom Liège-Verviers, είπε:

«Είναι καθαρή και απλή σύγχρονη σκλαβιά. Πώς είναι δυνατόν, στον 21ο αιώνα, να υπάρχει ακόμη τέτοια εκμετάλλευση και, ακόμη περισσότερο, στην Ευρώπη, όπου οι κανονισμοί εργασίας και οδικών μεταφορών είναι πολύ αυστηροί; Ο εργαζόμενος δεν έπαιρνε μισθό – έπαιρνε κατά καιρούς 45 ευρώ στην κάρτα της εταιρείας, και αναγκαζόταν να ζητιανεύει για να φάει».

Ο Moussebois πρόσθεσε ότι είναι σαφές πως οι όροι του πακέτου κινητικότητας έχουν παραβιαστεί από τις εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτήν την ανησυχητική υπόθεση.

Αφού ανακάλυψε την υπόθεση, το συνδικάτο βοήθησε τον Ουκρανό οδηγό να αναρρώσει και διοργάνωσε επίσης ένα ταξίδι επιστροφής στην πατρίδα του.

Εκτός από τις προαναφερθείσες παραβιάσεις οδικών μεταφορών, ο εργοδότης του οδηγού δεν πλήρωσε βελγικά τέλη κυκλοφορίας και το φορτηγό του είχε ελαττωματικές ζώνες ασφαλείας. Ως αποτέλεσμα, το όχημα κατασχέθηκε από την αστυνομία του στο Battice.