Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στο Βέλγιο μετά την κατάσχεση των φορτηγών τους

banner-google-news

Τριάντα πέντε οδηγοί φορτηγών από τη Βουλγαρία είναι εγκλωβισμένοι, αφού τα οχήματά τους κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιθεώρησης που διενεργήθηκε από την αστυνομία. Το συνδικάτο BTB-ABVV γράφει ότι όλοι οι οδηγοί εργάζονταν για την Kumas Trans, η οποία έχει βάση στη βελγική πόλη Tessenderlo.

Όταν το συνδικάτο έμαθε για την υπόθεση, ήρθε σε επαφή με ορισμένους από τους 35 οδηγούς. Ένας οδηγός φέρεται να εξήγησε πώς οι υπηρεσίες επιθεώρησης και η αστυνομία έκαναν έφοδο στη βάση Kumas Trans ‘Tessenderlo, όπου ήταν σταθμευμένα τα φορτηγά τους.

Όλοι οι οδηγοί που μίλησαν στο συνδικάτο λέγεται ότι είπαν την ίδια ιστορία: ήρθαν στο Βέλγιο με το βουλγαρικό τους φορτηγό ή το δικό τους αυτοκίνητο. Εργάζονταν με βουλγαρικές συμβάσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι ο εργοδότης τους ήταν πιο ενεργός στο Βέλγιο και είχε μόνο μία εγγεγραμμένη διεύθυνση στη Βουλγαρία. Οι αρχές διαπίστωσαν ότι οι οδηγοί δικαιούνταν βελγικούς μισθούς και συνθήκες εργασίας, δεδομένου ότι εργάζονταν σχεδόν αποκλειστικά στη χώρα. Εκτός από το ότι οι οδηγοί πληρώνονταν σύμφωνα με τα βουλγαρικά πρότυπα μισθών και τις συνθήκες εργασίας, όλοι οι οδηγοί δεν είχαν λάβει τους μισθούς τους για δύο μήνες.

Ο πρόεδρος της BTB-ABVV, Frank Moreels αποκάλυψε ότι οι οδηγοί δεν έχουν μετρητά ούτε μεταφορικό μέσο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και προς το παρόν έχουν μεταφερθεί σε κοντινό ξενοδοχείο. Το σωματείο λέει ότι θα βοηθήσει τους εγκλωβισμένους οδηγούς είτε προσπαθώντας να βρουν δουλειά στο Βέλγιο είτε βοηθώντας τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο Frank Moreels επιβεβαίωσε επίσης ότι θα παραπέμψει το θέμα στον Ευρωπαϊκό Ελεγκτή Εργασίας (ELA), ο οποίος θα διασφαλίσει ότι οι βουλγαρικές υπηρεσίες επιθεώρησης θα υποβάλουν αξιώσεις κατά της εταιρείας στη Βουλγαρία.