Θωράκιση των Μ.Μ.Μ. με εγκατάσταση συσκευών καθαρισμού αέρα

banner-google-news

Η δυνατότητα εγκατάστασης συσκευών καθαρισμού αέρα, εφόσον αυτές λάβουν την έγκριση από τους αρμόδιους φορείς, προβλέπεται στο νομοσχέδιο «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» που ψηφίστηκε χτες από τη βουλή.

Συγκεκριμένα, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, προβλέπεται να γίνει χρήση του άρθρου 269 ν. 4412/2016 που προβλέπει την προμήθεια με χρήση της διαδικασίας με διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

«Προχωράμε σε άλλη μία ενέργεια για την ενίσχυση και την υγειονομική θωράκιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα, προβλέπουμε να παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρείες που προσφέρουν συγκοινωνιακό έργο να προσφύγουν στη διαδικασία του άρθρου 269 ν. 4412/2016, προκειμένου να προμηθευτούν συσκευές διασφάλισης συνεχούς απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για την αντιμετώπιση του κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού COVID-19», ανέφερε σχετικά ο κ. Καραμανλής.

Υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει «με ταχύτατες αλλά απολύτως διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης και πάντα με την έγκριση των ειδικών επιστημόνων».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε ότι τα μηχανήματα αυτά δεν χρησιμοποιούνται σε ΜΜΜ αυτή τη στιγμή πουθενά στην Ευρώπη, διότι δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμη, αλλά μόνο σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όμως ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, ώστε να είναι έτοιμο όταν και εφόσον υπάρξει τέτοια δυνατότητα, να κινηθεί με αποτελεσματικότητα και με διαφάνεια.

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση, αλλά για διαπραγμάτευση με συγκεκριμένη διαδικασία του νόμου 4412, με βάση διάταξη που υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν άλλαξε στην πρόσφατη τροποποίησή του, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκό κανονισμό.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, διότι η πανδημία μάς έχει φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων, όταν αυτά τα μηχανήματα είναι πιστοποιημένα και είναι στην αγορά, να είμαστε έτοιμοι με ταχύτητα και με διαφάνεια να τα προμηθευτούμε», τόνισε ο κ. Καραμανλής, καταλήγοντας:

«Ας αφήσουμε τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και ας προσπαθήσουμε όλοι να βάλουμε πλάτη σε μία στιγμή που χρειαζόμαστε πραγματικά να συνεννοηθούμε σε αυτή την αίθουσα και όχι να κάνουμε θεατρινισμούς. Αρκετά με τους θεατρινισμούς. Ας επικρατήσει ο ορθός λόγος».