Οι σπασμωδικές αντιδράσεις των κυβερνήσεων στην παραλλαγή «Ο» θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και εφοδιαστικές αλυσίδες

banner-google-news

Για άλλη μια φορά η ιστορία του COVID επαναλαμβάνεται, με τις κυβερνήσεις να αλλάζουν μονομερώς εκατοντάδες κανόνες που επηρεάζουν τους εργαζόμενους στις διασυνοριακές μεταφορές μέσα σε λίγες ώρες. Οι οδηγοί φορτηγών καλούνται πάλι να πληρώσουν βαρύ τίμημα, κάνοντας απλώς τη δουλειά τους, για να διατηρήσουν τη λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων. Αυτοί, και όλοι εμείς που βασιζόμαστε στις υπηρεσίες τους, αξίζουμε πολύ καλύτερα. Αυτό δήλωσε ο Umberto de Pretto, γενικός γραμματέας της IRU.

Οι σπασμωδικές αντιδράσεις των παγκόσμιων κυβερνήσεων στην παραλλαγή «O» θέτουν τους εργαζόμενους στις μεταφορές και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάρρευσης, προειδοποιούν διεθνείς οργανισμοί μεταφορών και συνδικάτα που εκπροσωπούν τις οδικές, αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές. Οι εργαζόμενοι στις διασυνοριακές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, του πληρώματος αεροπορικών μεταφορών και των οδηγών, πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να διασχίζουν σύνορα, χωρίς υπερβολικά περιοριστικούς κανόνες ταξιδιού, ώστε να συνεχίσουν να κινούνται οι ήδη προβληματικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Η IATA, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, η ICS, το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας, η IRU, η Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών και η ITF, η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές, ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να μην επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς στα σύνορα, που περιορίζουν περαιτέρω την ελεύθερη κίνηση των εργαζομένων στις διεθνείς μεταφορές και να μάθουν από τα διδάγματα των δύο τελευταίων ετών.

Οι φορείς μεταφορών, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 20 τρισεκατομμύρια δολάρια του παγκόσμιου εμπορίου ετησίως και 65 εκατομμύρια εργαζόμενους στις μεταφορές παγκοσμίως σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, ζητούν να σταματήσει η βιαστική και αποσπασματική προσέγγιση των κανόνων ταξιδιού από τις κυβερνήσεις. Υποστηρίζουν ότι είναι ώρα οι αρχηγοί κρατών να ακούσουν τους ηγέτες του κλάδου και τους εργαζομένους, και να αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, για να μειώσουν την πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα και να υποστηρίξουν ένα εξαντλημένο εργατικό δυναμικό στις μεταφορές κατά την πολυάσχολη περίοδο των διακοπών.