Τα ηλεκτρικά της VW e-Crafter / e-load up!

Τα ηλεκτρικά οχήματα μπαίνουν για τα καλά στην ζωή μας καθώς όπως φαίνεται οι κατασκευαστές έχουν λύσει τις "παιδικές ασθένειες" της τεχνολογίας. Φορτηγά, λεωφορεία αλλά και μικρότερα επαγγελματικά οχήματα πλαισιώνουν την γκάμα τους με εκδόσεις που φέρουν τεχνολογία ηλεκτροκίνησης. Πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή της VW, η οποία παρουσίασε στο Ανόβερο concept ηλεκτρικής έκδοσης του νέου Crafter ενώ σχεδόν ταυτόχρονα λάνσαρε στην αγορά την σχετική έκδοση του μικρού load up!.

banner-google-news

VW e-Crafter

Με απευθείας σχεδιαστικές παραπομπές στο Transporter, το νέο VW Crafter έκανε ντεμπούτο στην έκθεση ΙΑΑ 2016 του Ανόβερο, όντας αναβαθμισμένο σε ποιότητα κατασκευής και μηχανικά μέρη. Το μεγάλο επαγγελματικό όχημα της VW έρχεται με ένα εντελώς διαφορετικό σχεδιαστικό κόνσεπτ να εναρμονιστεί με την εικόνα του μικρότερου  Transporter. Όμορφες, λιτές, καθαρές γραμμές διατρέχουν το αμάξωμα των εκδόσεων βαν ενώ η άψογη συναρμογή των επί μέρους επιφανειών φαίνεται να είναι το σημείο που δόθηκε έμφαση κατά την κατασκευή του αυτοκινήτου. Στο εσωτερικό μέρος, αυτή η «πολυτελής» εικόνα εντείνεται περαιτέρω με την σχεδίαση του ταμπλό (πολύ έξυπνη ιδέα το ενιαίο ράφι, χαμηλά από άκρη σε άκρη του ταμπλό) να παραπέμπει σε ακριβά επιβατικά της μάρκας και ταυτόχρονα η ποιότητα των υλικών να μην αφήνει περιθώριο αρνητικής κριτικής.VW e-Crafter4 (Medium)

Οι εκδόσεις του νέου Crafter θα καλύπτουν ένα πεδίο τονάζ από τους 3,5 έως και 5,5 τόνους, με 69 διαφορετικούς και εκατοντάδες ετοιμοπαράδοτους συνδυασμούς αμαξωμάτων και γραμμής κίνησης. Εκτός από τις κλασικές επιλογές εκδόσεων σε βαν, κόμπι, μεταφοράς προσωπικού, σασί-καμπίνας και σασί-διπλοκάμπινου, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να ζητήσει απευθείας από το εργοστάσιο εκατοντάδες ειδικές μετασκευές και υπερκατασκευές, που σε αριθμό είναι κατά 70% περισσότερες σε σχέση με αυτές της γενιάς που απέρχεται.

VW e-Crafter5 (Medium)

Από το 2017 αναμένεται να τεθεί στην διάθεση του κοινού και η ηλεκτρική έκδοση του μοντέλου η οποία θα διατηρεί στο ακέραιο τα κορυφαία χαρακτηριστικά όπως τον ωφέλιμο όγκο στα 11,3 κ.μ., το μήκος του χώρου φόρτωσης στα 4.855 χιλ. και το πλάτος ανάμεσα στους θόλους των τροχών στα 1.380 χιλ. Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο της έκδοσης ανέρχεται στα 1.709 κιλά.

VW e-Crafter1 (Medium)Το e-Crafter, με μεικτό βάρος στους 4,2 τόνους επιταχύνει μέχρι τα 80 χλμ./ώρα  με την βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα 100 kW, ενώ η άμεσα διαθέσιμη ροπή ανέρχεται στα 290 Nm. Το μπλοκ των μπαταριών (ιόντων λιθίου), τοποθετημένο κάτω από τον χώρο φόρτωσης (χωρίς να επηρεάζονται οι διαστάσεις του) είναι φτιαγμένο από 312 κυψέλες (26 x12), έχει συνολική χωρητικότητα 43 kW την ώρα και υπολογίζεται πως εξασφαλίζει περίπου 200 χιλιόμετρα αυτονομίας. Η φόρτιση μέχρι και στο 80% μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μόλις 45 λεπτά. Ο κατασκευαστής υποστηρίζει ότι στο άμεσο μέλλον, η βελτίωση της σχετικής τεχνολογίας και των μπαταριών θα επιτρέψουν την αύξηση της αυτονομίας στο διπλάσιο.

VW e-load up!

VW e-load up!6 (Medium)Το απόλυτο όχημα διανομών πόλης. Χωράει παντού, παρκάρει εύκολα, ελίσσεται όσο κανένα άλλο και πλέον δεν παράγει ρύπους! Η VW λάνσαρε πριν από λίγο καιρό την ηλεκτρική έκδοση του load up σε τιμή από 27.495 ευρώ (Γερμανία). Η τιμή είναι σχεδόν διπλάσια από το βασικό πετρελαιοκίνητο αλλά όταν δεν περνάς από το πρατήριο καυσίμων, η απόσβεση γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

VW e-load up!3 (Medium)Το load up! διατηρεί τα πλαϊνά πίσω παράθυρα της επιβατικής έκδοσης και επομένως την αισθητική συνοχή του εξωτερικά ενώ ταυτόχρονα τα φιμέ τζάμια προστατεύουν το εμπόρευμα από τη ζέστη καθώς και από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ο επαγγελματίας έχει πρόσβαση στο χώρο φόρτωσης και από τις πλαϊνές πόρτες και αυτό το στοιχείο προσφέρει απίστευτη ευκολία όταν πρόκειται για μικρού όγκου φορτίο, όπως για παράδειγμα τα εργαλεία ενός υδραυλικού. Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο υπάρχει και η δυνατότητα εκμετάλλευσης του «κρυφού» χώρου κάτω από το πάτωμα της κλούβας, εκεί που στην επιβατική έκδοση τοποθετούν τα πόδια τους οι πίσω επιβάτες.

VW e-load up!8 (Medium)Το άνοιγμα της πίσω πόρτας διαθέτει πλάτος 868 χιλ. και ύψος 570 χιλ. και δίνει λύσεις στη φόρτωση μεγαλύτερων αντικειμένων. Ο ωφέλιμος χώρος φόρτωσης για τα δεδομένα του αμαξώματος είναι ικανοποιητικός και με αρκετά εκμεταλλεύσιμο σχήμα. Το πάτωμα είναι ουσιαστικά ένα καπάκι από κόντρα πλακέ, με μεντεσέδες στη μέση ώστε να ανοίγει κατά το ήμισυ και να προσφέρει πρόσβαση στο χώρο της ρεζέρβας. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει κρίκους πρόσδεσης αλλά όχι και ξεχωριστό φωτισμό εκτός της εμπρόσθιας πλαφονιέρας. Οι υπόλοιπες επιφάνειες είναι «ντυμένες» με σκληρό πλαστικό όπως στην επιβατική έκδοση προσφέροντας ηχομόνωση και καλαισθησία.

VW e-load up!2 (Medium)Ο χώρος φόρτωσης χωρίζεται από τα εμπρός καθίσματα με ένα εξαιρετικής ποιότητας μεταλλικό πλέγμα. Εντυπωσιάζουν τα δύο μεγάλα και άνετα καθίσματα που δεν τα συναντάμε εύκολα ούτε σε προτάσεις μεγαλύτερης κατηγορίας. Το ίδιο ισχύει και για τις δύο ποτηροθήκες. Λιτό αλλά όμορφα σχεδιασμένο το ταμπλό και ο μεγάλος πίνακας οργάνων πίσω από το τιμόνι. Κλειστός αποθηκευτικός χώρος μικροαντικειμένων δεν υπάρχει αλλά οι «τσέπες» στις πόρτες και τα μικρά ράφια χαμηλά κατά μήκος του ταμπλό δίνουν πολύτιμες λύσεις.

Το ωφέλιμο φορτίο της ηλεκτρικής έκδοσης ανέρχεται στα 360 κιλά ενώ το μεικτό βάρος φτάνει τα 1.230 κιλά. Οι ενεργειακές ανάγκες του μικρού βαν είναι περιορισμένες, με την μέση κατανάλωση να φτάνει τις 11,7 kWh / 100 χλμ., δίνοντας μια αυτονομία κίνησης 160 χλμ. περίπου.

Εκτός από τον πλούσιο βασικό εξοπλισμό, με τόνους πολυτέλειας όπως χρήση δέρματος στο τιμόνι υπάρχουν πολλές ηλεκτρικές ευκολίες αλλά και σύστημα κλιματισμού Climatronic. ESP, Hill Start Assist, ABS, ASR είναι τα στοιχεία που «θωρακίζουν» τον τομέα της ασφάλειας.