Συνεργασία Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιταλικής Αστυνομίας στο πλαίσιο του STRIDER II

  Η ROADPOL εκπαιδεύει αστυνομικούς στον εντοπισμό παραποίησης ψηφιακού ταχογράφου

  banner-google-news

  Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιήθηκε στην Κρεμόνα και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του έργου STRIDER II. Οργανώθηκε υλικοτεχνικά από την Ιταλική Αστυνομία.

  Το Masterclass επικεντρώθηκε στον εντοπισμό κακόβουλων παρεμβάσεων σε ψηφιακούς ταχογράφους, που σύντομα θα αντικαταστήσουν πλήρως τους αναλογικούς, ως συσκευές ελέγχου στον ευρωπαϊκό τομέα εμπορευματικών μεταφορών.

  Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσίαση της ιστορίας των ταχογράφων, από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, από τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Ταχογράφων ROADPOL Sven Kilian της αστυνομίας του γερμανικού κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου. Επίσης ο κ. Kilian παρουσίασε τις τελευταίες τροποποιήσεις στον Κανονισμό (Αριθ.) 165/2014 για το πακέτο κινητικότητας.

  ROADPOL (1)

  Μια άλλη βασική εκπαίδευση για την ανίχνευση τεχνικών χειρισμών του ταχογράφου έγινε υπό την καθοδήγηση του μέλους της ROADPOL Επικεφαλής Επιθεωρητή Frederic Martin, Εθνικού Συντονιστή για τον Χειρισμό Ταχογράφου στη Βελγική Ομοσπονδιακή Αστυνομία
  Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών για την Εσωτερική Αγορά (IMI) για την απόσπαση εργαζομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κ. Inès Maillart της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Στα εγκαίνια του Masterclass, η αρχηγός της Τροχαίας της Κρεμόνας, Federica Deledda, η οποία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου της ROADPOL, είπε:
  «Σήμερα πρέπει να σκεφτόμαστε με ευρωπαϊκό τρόπο: η κυκλοφορία των εμπορευμάτων ρέει καθημερινά, είναι ελεύθερη και αυτό είναι ένα μεγάλο σημάδι προόδου. Αλλά μας κάνει επίσης να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους που προκύπτουν, όταν οι κανόνες δεν γίνονται σεβαστοί. Η πρόκληση είναι πανευρωπαϊκή και για τον λόγο αυτό υπάρχει συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των κρατών μελών της ROADPOL. Είναι απαραίτητο μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις, όπως αυτή, να αυξήσουμε τις γνώσεις μας για τις νέες τεχνολογίες, για την ανάπτυξη της ασφάλειας στους δρόμους της Ευρώπης», είπε η κ. Deledda.
  Όλοι όσοι εκπαιδεύτηκαν στο Masterclass έλαβαν ειδικά πιστοποιητικά συμμετοχής και ενθάρρυνση να προωθήσουν τα διδάγματα στους συναδέλφους τους στο σπίτι.

  ROADPOL (2)

  44 φορτηγά με μηχανισμούς αλλοίωσης ταχογράφου το α’ τρίμηνο 2022

  Στο πλαίσιο των συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λητής, εντόπισαν φορτηγά που έφεραν μηχανισμούς αλλοίωσης–παραποίησης δεδομένων ταχογράφου.

  Συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, διαπιστώθηκε ότι συνολικά σαράντα τέσσερα φορτηγά οχήματα (38 με αλλοδαπές και 6 με ημεδαπές πινακίδες κυκλοφορίας), έφεραν μηχανισμούς αλλοίωσης στοιχείων ταχογράφου, ενώ επτά εξ αυτών είχαν απενεργοποιημένο το σύστημα επιλεκτικής κατάλυσης για την επεξεργασία των καυσαερίων, με αποτέλεσμα τα οχήματα να εκπέμπουν βλαβερές ουσίες για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου.

  Στους οδηγούς και στους ιδιοκτήτες των οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.

  Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ενημερώνει ότι παρόμοιες αστυνομικές δράσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερο επίπεδο οδικής ασφάλειας.