Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ζητεί το ΒΕΘ με επιστολή του προς τον Χρ. Σταϊκούρα

banner-google-news

O πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητεί τη στήριξη, με νέα μέτρα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, που εξακολουθούν να βιώνουν έντονα τα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από την εποχή των μνημονίων και μετέπειτα της υγειονομικής κρίσης της covid-19, έχουν συσσωρεύσει υποχρεώσεις και προβλήματα που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν. Η νέα επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος με τις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις στην ενέργεια (κυρίως φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα) πυροδοτούν νέο κύκλο ανατιμήσεων πρώτων υλών και παραγόμενων προϊόντων, αύξηση του πληθωρισμού και γενικότερα επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που η ανάπτυξη δειλά-δειλά είχε κάνει την εμφάνισή της, κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις μας να βρεθούν εκ νέου στο ναδίρ» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογραμμίζοντας πως «εκείνο που δεν αμφισβητείται και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τις ΜμΕ είναι η δυσκολία πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό. Το 85% των επιχειρήσεων, για γνωστούς σε όλους μας λόγους, δεν έχει καμία πρόσβαση στις τράπεζες με ότι αυτό σημαίνει για τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις είναι να στηριχτούν από την κυβέρνηση με γενναία μέτρα. Τα προβλήματα τους δεν λύνονται με αναβολές των υποχρεώσεών τους που συσσωρεύονται παρά μόνο με απαλλαγές. Αίτημα του επιμελητηριακού κόσμου, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών, είναι η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους. Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους της οικονομίας εκτιμούμε ότι αποτελεί εξίσου μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Αν δεν διαγραφεί ένα ποσοστό του ιδιωτικού χρέους που προέκυψε στα χρόνια της πανδημίας αλλά και πριν από την πανδημία, στα χρόνια των μνημονίων, τότε κινδυνεύουν να χαθούν υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις εξαιτίας μιας κρίσης που δεν μπορούσε να προβλεφθεί  από κανένα.

Μέτρα όπως η αναστολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αύξηση των τιμών της ενέργειας για το διάστημα της κρίσης, η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για το ίδιο διάστημα, ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης που είναι απαραίτητα για τα νοικοκυριά καθώς και η προστασία των επιχειρήσεων πρέπει να αποτελέσουν το μπούσουλα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης» καταλήγει η επιστολή.

Το  Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης επισυνάπτει στην επιστολή του πίνακα των πτωχεύσεων, διαταγών πληρωμής, προσημειώσεων και πλειστηριασμών και κατασχέσεων, ανά έτος, από το 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, που καταδεικνύουν το πρόβλημα ειδικότερα για την περιοχή του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Υπερτριπλάσιες διαταγές πληρωμής για επιχειρήσεις εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης μέχρι το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους έναντι του 2019. Συγκεκριμένα εκδόθηκαν 5.323 διαταγές πληρωμής έναντι 1.630 στο σύνολο του 2019. Την ίδια ώρα κατά το εννεάμηνο του 2021 πραγματοποιήθηκαν 378 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, 134 πτωχεύσεις και 1.491 προσημειώσεις.