ΕΒΕΠ: Η κυβερνοασφάλεια στην ψηφιακή και η ανασφάλεια στην πραγματική οικονομία

banner-google-news

Η εικόνα της αγοράς, όπως διαμορφώνεται εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά και σημαντικές πτυχές της «κυβερνοασφάλειας», που σχετίζεται με τις επιχειρηματικές δράσεις αλλά και με την «ψηφιακή επαφή» των επιχειρήσεων με το πελατειακό δυναμικό, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στην οποία έλαβε μέρος ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Βασίλης Παπακώστας. Με αφορμή τη συμμετοχή του στην συνεδρίαση, τέθηκαν και απαντήθηκαν ερωτήματα για τη θωράκιση των επιχειρήσεων έναντι τακτικών εξαπάτησης, κυβερνο-επιθέσεων, ψηφιακής απάτης, αλλά και των κινδύνων να βρεθούν ακουσίως μπλεγμένες με τη χρήση των επωνυμιών στο διαδίκτυο, που προξενεί ζημιές στο προφίλ και στο αγοραστικό κοινό τους.

Με αφορμή την ενημέρωση από τον πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλη Κορκίδη, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εφοδιαστική, με τα κόστη διαμετακόμισης να συνεχίζουν την ανιούσα, αλλά και το ενεργειακό κόστος να επιτείνει τα προβλήματα στον μεταποιητικό τομέα και το λιανεμπόριο, καταγράφηκε ο προβληματισμός για το «εκρηκτικό μείγμα» που διαμορφώνεται και το οποίο απειλεί να μειώσει το εύρος της αγοραστικής δυνατότητας του πελατειακού δυναμικού και, συνακόλουθα, να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στις επιχειρήσεις στο κρίσιμο, από πάσης απόψεως, τελευταίο δίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ για τα έσοδα του 2020 ήταν αυξημένες κατά 33,6% για 205.153 κερδοφόρες επιχειρήσεις με μ.ο. φόρου 15.589 ευρώ, κυρίως, λόγω της αύξησης της προκαταβολής στο 70% με 1,81 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του συμβουλίου, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. ενημέρωσε για μια δέσμη θεμάτων που άπτονται του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2021, τη Νέα Προγραμματική Περίοδο του ΠΕΠ Αττικής (2021-2027), αλλά και για τα μείζονος σημασίας θέματα που σε αυτή την χρονική συγκυρία απασχολούν τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, τα οποία και αναζητούν λύσεις για την ενεργειακή κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη, την πρωτοβουλία για βιώσιμα προϊόντα, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η οποία παραμένει βιώσιμη, παρά τη γενικότερη αρρυθμία. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, επίσης, ιδιαίτερα θετικά κρίθηκαν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, σύμφωνα με τα οποία το ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών είναι θετικό στους τομείς του γενικού εμπορίου και υπηρεσιών, των logistics, της εστίασης, της μεταποίησης και των καταλυμάτων. Αναλυτικά, στην Περιφέρεια Αττικής και σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα, τα στοιχεία ανά δραστηριότητα επιβεβαιώνουν τη δυναμική του εμπορίου και των υπηρεσιών το εννεάμηνο του 2021, με 6.353 συστάσεις επιχειρήσεων, η μεταποίηση με 2461, η εστίαση 1175, τα καταλύματα 267 και 258 επιχειρήσεων στον κλάδο των logistics.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε και διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο, κ. Αυγουστίνο Παπαθωμά και τα μέλη του Δ.Σ. του Κυπριακού Επιμελητηρίου της Αμμοχώστου, όπου επικαιροποιήθηκε το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το πρώτο, υπογραφέν το 1971, Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο Επιμελητηρίων.

Τέλος, σχολιάζοντας της οικονομικές εξελίξεις, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους να διανύσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο με τη διεθνή αγορά να βρίσκεται ενώπιον απρόβλεπτων εξελίξεων, καθώς το μείγμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και η αρρυθμία της εφοδιαστικής είναι «εκρηκτικά». Μάλιστα, ευχήθηκε η εορταστική περίοδος, που είναι ενώπιόν μας στα τέλη του έτους, να γίνει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, ώστε η αγορά να ανταποκριθεί στα ζητούμενα και οι επιχειρήσεις να μην στερηθούν τον τζίρο που προσδιορίζει αυτή η περίοδος.