Στάση εργασίας οι φορτηγατζήδες σε λιμάνια της Αμερικής λόγω του εργατικού νόμου AB5

banner-google-news

Εκατοντάδες οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν φορτία στο Λος Άντζελες και στο Λονγκ Μπιτς συμμετείχαν σε στάση εργασίας την Τετάρτη 13 Ιουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για έναν εργατικό νόμο της Καλιφόρνιας, τον AB5, o οποίος απαιτεί από τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές φορτηγών να ταξινομούνται ως υπάλληλοι των εταιρειών για τις οποίες εργάζονται ως μεταφορείς των προϊόντων τους.

Οι διοργανωτές σχεδίαζαν αρχικά μια 24ωρη διαδήλωση, αλλά πλήθος οδηγών ανταποκρίθηκε με τέτοιο ενθουσιασμό, που σκοπεύουν να συνεχίσουν τη δράση.

Η Cindy Perez, μια 28χρονη οδηγός είπε: «Στόχος μας είναι να εξαιρεθούμε από το AB5, όπως και άλλοι κλάδοι».

Η Ένωση Φορτηγών της Καλιφόρνια άσκησε ανεπιτυχή έφεση για τον AB5 στο Ανώτατο Δικαστήριο.

GettyImages

Μέχρι στιγμής, η απεργία των φορτηγατζήδων δεν είχε αντίκτυπο στις λιμενικές λειτουργίες, αλλά οι αξιωματούχοι παρακολουθούν την κατάσταση.

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι διαδηλώσεις θα είναι ειρηνικές και οργανωμένες. Τους δώσαμε τον χώρο που χρειάζονταν, για να εκφράσουν τις απόψεις τους, ενώ εμείς συνεχίσαμε την διακίνηση των φορτίων στο λιμάνι, και οι οδηγοί το σεβάστηκαν αυτό», είπε ο διευθυντής του Λιμένα του Λος Άντζελες, Τζιν Σόρκα.

Είπε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστούν οι πιθανές επιπτώσεις του νόμου AB5 στην αλυσίδα εφοδιασμού, ο οποίος απαιτεί από τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές να ταξινομούνται ως υπάλληλοι των εταιρειών για τις οποίες οδηγούν.