Skoda : Αυτόνομο drone για την απογραφή container

banner-google-news

Η ŠKODA AUTO επιδιώκει την εφαρμογή τεχνολογιών σύμφωνα με τις αρχές του Industry 4.0: στο εργοστάσιό της στο Mladá Boleslav, ο τσέχος κατασκευαστής αυτοκινήτων δοκιμάζει αυτή τη στιγμή ένα drone που μπορεί να εντοπίσει  και να μετρήσει απο αέρος τα εμπορευματοκιβώτια εκτός του εργοστασίου. Το drone είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του τμήματος εφοδιαστικής της ŠKODA και της τσεχικής εταιρείας Robodrone και ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή απογραφής με τη βοήθεια των drones στο μέλλον.

Ο Michael Oeljeklaus, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ŠKODA AUTO για την παραγωγή και την εφοδιαστική, τόνισε: «Εργαζόμαστε συνεχώς για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των καθημερινών διαδικασιών παραγωγής μας και για να διευκολύνουμε τους εργαζόμένους μας. Τα drones βοηθούν και επιταχύνουν τη διαδικασία απογραφής. Ως βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας για το 2025, τέτοιες διαδικασίες θα διεξάγονται εντελώς αυτόματα σε καθημερινές επιχειρήσεις στο μέλλον. «


Με τους έξι ρότορες του, ο κινητήρας βασισμένος στο μοντέλο «Kingfisher» της Robodrone μπορεί να αναπτύσει ταχύτητα μέχρι και 20 χλμ./ώρα και μπορεί να μεταφέρει φορτίο μέχρι 5 κιλά. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας φάσης δοκιμών, καταγράφει πλήρως αυτόνομα τον αριθμό των containers έξω από το εργοστάσιο στο Mladá Boleslav, τρεις φορές την ημέρα. Στη συνέχεια τα δεδομένα μεταφέρονται αυτόματα στα συστήματα πληροφορικής στο τμήμα εφοδιαστικής της ŠKODA AUTO, όπου μπορούν να υποστούν επεξεργασία.

Škoda Auto, dron, logistika, inventura


Καθώς το GPS δεν είναι αρκετά ακριβές για να καθορίσει τις θέσεις των εμπορευματοκιβωτίων, το drone είναι εξοπλισμένο με την τεχνολογία LIDAR (ανίχνευση φωτός και απόστασης) για την ακριβή μέτρηση της ταχύτητας και της απόστασης. Ένας αισθητήρας LIDAR καταγράφει έως και 300.000 εικόνες ανά δευτερόλεπτο.Το drone κινείται χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο χάρτη, ο οποίος δημιουργείται με βάση αυτή την τεχνολογία. Ταυτόχρονα ανιχνεύει και μετρά τα εμπορευματοκιβώτια χάρη σε αλγόριθμους. Μέχρι στιγμής, αυτό το είδος τεχνολογίας δεν ήταν διαθέσιμο στην αγορά – η ŠKODA AUTO ανέπτυξε τους αλγορίθμους ειδικά για αυτή την εφαρμογή σε συνεργασία με την τσεχική εταιρεία Robodrone Industries. Συνολικά, ο κατασκευαστής αυτοκινήτων επένδυσε περίπου 200.000 ευρώ σε αυτή την τεχνολογική καινοτομία.


Οι δοκιμές ξεκίνησαν τον Μάιο. Μεσοπρόθεσμα, ο δρομέας θα ενσωματωθεί απρόσκοπτα σε τακτικές λειτουργίες – στη δεύτερη φάση ανάπτυξης, ο Kingfisher θα έχει τη δική του «φωλιά» : η συσκευή που τροφοδοτείται από μπαταρίες θα μπορεί στη συνέχεια να μεταβεί αυτόματα σε σταθμό φόρτισης. Αυτό θα είναι επίσης εξοπλισμένο με έναν μετεωρολογικό σταθμό ο οποίος θα παρέχει στο δρομέα πληροφορίες σχετικά με τον καιρό σε σύντομο χρονικό διάστημα.