Το σημείωμα του εκδότη – editorial Δεκεμβρίου 2021

banner-google-news

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Διανύουμε τον τελευταίο μήνα του 2021 και η χρονιά σύντομα θα κλείσει. Ήταν μια εξίσου δύσκολη χρονιά, όπως η προηγούμενη, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία φέτος δοκίμασε ιδιαίτερα τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η έλλειψη πρώτων υλών και ημιαγωγών κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στους εμπορευματικούς σταθμούς των λιμανιών παγκοσμίως, οδήγησε τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να περιορίσουν, και σε ορισμένες περιπτώσεις να σταματήσουν προσωρινά την παραγωγή αυτοκινήτων στις εγκαταστάσεις  τους. Η εφοδιαστική αλυσίδα χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Μια άλλη σοβαρή έλλειψη που αντιμετωπίζουν οι Μεταφορές, είναι η έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στην Ευρώπη. Η Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU) αναζητά λύσεις, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στρέφονται προς την ενσωμάτωση μεταναστών οδηγών στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές.  Οι Εργαζόμενοι στις Μεταφορές από την πλευρά τους συζητούν τις δικές τους προτάσεις. Μια λύση χρειάζεται να βρεθεί.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε φέτος τις κυβερνήσεις είναι η μείωση των εκπομπών άνθρακα. Τον Νοέμβριο  η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη ζήτησε από  τις κυβερνήσεις, τους κατασκευαστές και τους επενδυτές να υποσχεθούν όλες οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και φορτηγών να έχουν μηδενικές εκπομπές παγκοσμίως έως το 2040, και στις μεγάλες αγορές το αργότερο έως το 2035. Οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως αρνήθηκαν να δεσμευτούν σε αυτό και να υπογράψουν.
Φαίνεται ότι όλα σχεδόν τα ζητήματα που μας απασχόλησαν το 2021 θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και τον χρόνο που έρχεται.

Ας αποχαιρετίσουμε αυτή την δύσκολη χρονιά με αισιοδοξία ότι οι λύσεις θα έρθουν, και  θα είναι για το καλό όλων.

Καλές γιορτές, με υγεία, αγάπη και ελπίδα!